Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 93 (6803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Clarificări necesare

Salarizarea personalului medical, o problemă cu multe necunoscute pentru deputatul Ioan Balan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai fierbinte subiect al momentului, salarizarea personalului medical, a intrat şi în atenţia deputatului PNL de Suceava Ioan Balan. Acesta are mai multe nelămuriri vizavi de acest subiect, motiv pentru care i-a adresat ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, mai multe întrebări.

Ioan Balan a ţinut să evidenţieze că a semnalat încă de anul trecut că se va ajunge în această situaţie neplăcută, prin aceea că salariile nete ale salariaților din sectorul privat, dar și ale unor categorii de personal din sectorul public vor scădea semnificativ, ca urmare a implementării OUG nr.79/2017, prin care s-a legiferat transferul de contribuții în sarcina exclusivă a angajaților.

„Am avertizat asupra faptului că salarizarea personalului medical diferă, în mare parte, de cea a altor categorii de personal, deoarece o componentă importantă o reprezintă sporurile specifice și gărzile. După ce s-au plătit efectiv salariile pentru luna martie, realitatea a confirmat toate temerile exprimate de mine, în sensul în care, pentru o bună parte a personalului medical veniturile nete au scăzut ca efect al limitării sporurilor salariale, atât la nivel de angajat, cât și la nivel de ordonatori de credite”, a arătat Ioan Balan.

Parlamentarul sucevean a arătat că nu cunoaşte dacă ministrul Sănătăţii a avut consultări cu reprezentanți ai sindicatelor şi cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, pentru a identifica soluții pentru cei ale căror salarii nete au fost afectate.

„Soluția care s-a desprins și pe care ați comunicat-o a fost aceea a acordării unor sume compensatorii pentru personalul medical care și-a văzut veniturile diminuate. Din păcate, nu cunoaștem nici perioada pentru care se vor acorda aceste sume compensatorii și nici sursa lor de finanțare. Cele mai multe informații converg în sensul în care sumele compensatorii sunt acordate numai pentru lunile rămase din anul 2018, iar acestea se vor finanța din bugetul propriu al unităților sanitare”, a precizat Ioan Balan.

În opinia deputatului liberal de Suceava, efectele negative ale întregului proces de reformare a salarizării în sectorul medical se vor dubla prin impactul devastator asupra serviciilor de sănătate prin plata sumelor compensatorii din resursele proprii ale unităților sanitare.

În acest context, Ioan Balan vrea răspunsuri la următoarele întrebări: „Care este perioada pe care personalul medical căruia i-au scăzut veniturile salariale va primi sume compensatorii? Care este baza legală a acordării acestor sume compensatorii, atâta vreme cât Ordonanța de urgență a Guvernului nr.90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene interzice expres acest lucru? Când anticipați că Ministerul Sănătății va elabora un nou regulament de acordare a sporurilor în sistemul de sănătate, care să regleze neajunsurile și frustrările din sistem? Sumele compensatorii acordate angajaților cu veniturile salariale reduse se vor acoperii din resursele proprii ale unităților medicale? Dacă răspunsul este afirmativ, vă solicit să precizați dacă ați anticipat impactul pe care îl va avea această măsură asupra capacității unităților sanitare de a asigura necesarul de materiale de bază pentru funcționarea unităților. Este cazul să anunțați pacienții să vină la spital cu pansamente, medicamente și instrumentar medical de acasă? Puteți garanta că măsura propusă nu va genera concedierii în sistemul de sănătate?”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salarizarea personalului medical, o problemă cu multe necunoscute pentru deputatul Ioan Balan.
 Vizualizări articol: 1766 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Salarizarea personalului medical, o problemă cu multe necunoscute pentru deputatul Ioan Balan3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Clătite de griș (de post) Mai mult turtițe moi și dantelate decât clătite așa cum le știm noi, acestea sunt însă gustoase, economice si ușor de făcut. În plus, sunt de post și se pot face fie dulci fie sărate.Avem nevoie de:2 căni de griș, 2 căni de făină... Citeşte