joi, 26 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 93 (6803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9484 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,2646 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluție finală

Achitare pe linie în "dosarul Todiruț - sediul Poliţiei de la Kaufland"

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, a fost achitat definitiv, ieri, de magistraţii de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Inițial, Curtea de Apel Iași îl condamnase la o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare.  El a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

 Și în cazul comisarul-şef Alexa Teodorovici, fostul şef al Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava, magistrații de la instanța supremă au dat o soluție similară.

Omul de afaceri Constantin Bujorean, administratorul firmei SC Servicii Comerciale SRL Suceava, a primit și el achitare. Acesta a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, faptă pentru care Curtea de Apel Iași îl condamnase la  3 ani şi 10 luni de închisoare, și pentru infracţiunea de evaziune fiscală, pedeapsa dată de Curtea de Apel Iași fiind tot de 3 ani şi 10 luni. În acelaşi dosar au mai fost achitați şi doi experţi ANEVAR: Gheorghe Licurici și Mihai-Sorin Muntean. Ei au fost trimiși în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

 

 

Procurorii au cerut, pentru inculpaţii din dosar, o notă de plată extrem de piperată

Procurorii au cerut, pentru inculpaţii din dosar, o notă de plată extrem de piperată. Toate cele cinci persoane trebuiau să achite, în solidar, suma de 3.772.900 de lei, cu titlu de despăgubiri civile. De asemenea, prima instanţă a decis că Statul Român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, trebuie să primească de la Constantin Bujorean, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Rent Key SRL Suceava, suma de 2.007.783 de lei, bani cu care bugetul de stat a fost prejudiciat în urma tranzacţiei prin care s-a vândut actualul sediu al Poliţiei Municipiului Suceava, de pe strada Universităţii, de lângă Kaufland. 

Constantin Bujorean a avut şi o altă interdicţie, respectiv aceea de a nu fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al vreunei societăţi comerciale.

 

Care au fost acuzaţiile la adresa lui Todiruţ

Potrivit rechizitoriului de sesizare a instanţei de judecată, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, în calitate de şef al IPJ Suceava şi ordonator terţiar de credite, „în perioada iulie-octombrie 2006, cu ştiinţă, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu în derularea procedurii de achiziţie a imobilului din municipiul Suceava, strada Universităţii, nr. 19, cu destinaţia de sediu al Poliţiei Municipiului Suceava”.

Mai exact, procurorii anticorupţie susţineau că Todiruţ a încălcat două atribuţii prevăzute prin fişa postului, dar şi o serie de dispoziţii privind achiziţiile publice, toate acestea având ca rezultat stabilirea unui preţ de cumpărare mai mare decât valoarea de piaţă a imobilului. Este vorba de suma de 5.865.152 de lei (58 de miliarde de lei vechi), sumă ce ar fi fost achitată nejustificat din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi care a reprezentat un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL Suceava, firmă administrată de afaceristul Constantin Bujorean.

„În calitate de ordonator terţiar de credite a semnat contractul de vânzare-cumpărare nr. 6159/2 noiembrie 2006, acceptând o valoare supraevaluată a imobilului de 11.900.000 de lei (119 miliarde de lei vechi) faţă de valoarea reală de piaţă de 6.034.868 de lei (60 de miliarde de lei vechi), deşi alocarea bugetară aferentă acestui obiectiv era de 2.529.000 de lei (25 de miliarde de lei vechi)”, se mai arată în rechizitoriul prin care a fost sesizată Curtea de Apel Suceava.

 

Naşul lui Todiruţ, comisarul-şef Alexa Teodorovici, a fost şeful comisiei de licitaţie

Un alt ofiţer trimis în judecată a fost comisarul-şef Alexa Teodorovici, şeful Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava, nimeni altul decât naşul lui Ioan Nicuşor Todiruţ.

Acesta a fost acuzat că, în calitate de şef al comisiei de licitaţie, nu a parcurs etapele necesare respectării principiilor liberei concurenţe, a eficienţei utilizării fondurilor publice (folosirea sistemului concurenţial şi a criteriilor economice pentru atribuirea contractului de achiziţie publică), a transparenţei (punerea la dispoziţia tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publică), a tratamentului egal pentru furnizori de produse şi fără o evaluare a imobilului din municipiul Suceava, strada Universităţii, nr. 19, a dispus întocmirea Notei de fundamentare şi a semnat Nota de fundamentare înregistrată la MAI în care au fost consemnate pretenţiile financiare ale lui Costel Bujorean, în sumă de 10.000.000 de lei.

„Nu a respectat procedura de achiziţie a serviciului de evaluare a imobilului, prevăzută de OG 34/2006, dar pentru a da o notă de legalitate a semnat la 25 iulie 2006 cereri de oferte, raportul de analiză a ofertelor nr. 85.402 şi adrese de comunicare, deşi ofertele PF Licurici Gheorghe şi PF Muntean Mihai au fost primite de IPJ Suceava anterior, respectiv la 25 iunie 2006. Pentru a da o notă de legalitate acestei proceduri de achiziţie a imobilului din Suceava, a întocmit retroactiv, la 28 septembrie 2006, şi a semnat <Procedura de achiziţie la cumpărarea a două imobile, pentru Poliţia Municipiului Suceava şi pentru Poliţia Municipiului Câmpulung Moldovenesc>, iar la 16 octombrie 2006 a semnat adrese către autorităţile locale pentru a încerca să demonstreze că s-a dorit şi identificarea altor imobile”, se arăta în actul de sesizare a instanţei de judecată.

Procurorii DNA Suceava au mai stabilit că în calitate de preşedinte al comisiei de negociere,  Alexa-Dumitru Teodorovici a condus, împreună cu Ioan-Nicuşor Todiruţ, şedinţa de negociere a preţului de vânzare-cumpărare, fără a stabili un plafon maximal de negociere a preţului, astfel încât achiziţia imobilului să se încadreze în limita creditului bugetar aprobat, respectiv 1.500.000 de lei.

 

Costel Bujorean, acuzat de lucrări fictive la clădirea din strada Universităţii

Constantin Bujorean, administratorul firmei SC Servicii Comerciale SRL Suceava, a fost acuzat de comiterea a două infracţiuni, respectiv complicitate la abuz în serviciu şi evaziune fiscală. Prima faptă consta în aceea că i-ar fi ajutat pe mai marii IPJ Suceava să cumpere un imobil la un preţ supraevaluat, ceea ce ar fi condus la un prejudiciu de 58 de miliarde de lei vechi la bugetul de stat.

„În calitate de asociat - împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL Suceava, inculpatul Bujorean Constantin l-a ajutat pe Teodorovici Alexa-Dumitru pe parcursul procedurii achiziție a imobilului sus-menționat. În acest sens, el a pus la dispoziţie un raport de evaluare întocmit, la cererea sa, de inculpatul Muntean Mihai-Sorin, raport care a stabilit o valoare de piaţă a imobilului supraevaluată, pe baza căreia, ca urmare a negocierii formale desfășurate, a fost acceptat un preț de cumpărare injust, de 11.900.000 de lei. Raportul de evaluare a consemnat date fictive, dotări inexistente, inadvertenţe şi calcule eronate. În perioada aprilie-octombrie 2006, în calitate de asociat şi împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL, inculpatul Bujorean Constantin a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a firmei a unor cheltuieli fictive cu investiţii şi construcţii la imobilul în cauză, respectiv un număr de 136 facturi fiscale în valoare de 2.157.224,63 de lei, reprezentând materiale lucrări de construcţii care în realitate nu s-au efectuat. Aceste înregistrări fictive au generat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 741.082 de lei”, se arăta în rechizitoriu.

 

Cum au supraevaluat clădirea experţii ANEVAR, conform procurorilor

Procurorii au susţinzt, de asemenea, că la solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Gheorghe Licurici, în calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a întocmit un raport de evaluare în care imobilul a fost supraevaluat la suma de 9.010.000 de lei. Acest raport a fost prezentat în şedinţa de negociere a preţului, făcând posibilă, potrivit procurorilor, stabilirea preţului de cumpărare de 11.900.000 de lei.

Un alt raport de evaluare care a fost, potrivit procurorilor, umflat a fost întocmit şi de Mihai Sorin Muntean, evaluator ANEVAR şi administrator al SC Prodeval SRL Suceava, la cererea lui Costel Bujorean. Procurorii au afirmat că Muntean a consemnat date fictive, dotări inexistente şi calcule eronate, aducând astfel imobilul la valoarea de 11.317.000 de lei.

 

Todiruţ, un alt dosar penal şi pentru sediul Poliţiei Câmpulung Moldovenesc

Comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ este trimis în judecată şi pentru achiziţia sediului Poliţiei din Câmpulung Moldovenesc, prejudiciul calculat în acest caz fiind de 29 de miliarde de lei vechi. Practic, este vorba de o disjungere din dosarul „mamă” în care s-a dat soluţia de ieri.

Pentru achiziţia aceluiaşi imobil de la Câmpulung Moldovenesc, DNA Suceava a dispus extinderea urmăririi penale şi faţă de comisarul-şef Alexa Teodorovici, şeful serviciului Logistică din cadrul IPJ Suceava.

Clădirea în care trebuia să funcţioneze noul sediu al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc a fost achiziţionată în cursul anului 2006 de la SC Geomold SA.

La negocierile derulate la sediul firmei Geomold au participat un ofiţer superior din cadrul MAI, dar şi şeful de atunci al Poliţiei Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.

Clădirea necesita intervenţii şi modernizări, inclusiv un arest, suma solicitată pentru reparaţii fiind de 30 de miliarde de lei vechi. Legislaţia prevede că valoarea nu poate depăşi 60% din suma totală de achiziţie, astfel încât sumele solicitate nu au mai fost alocate niciodată, iar clădirea este acum o paragină.

Acest dosar este pe rolul Tribunalului Suceava în fază terminală.

 

Fostul şef al IPJ Suceava, pus la dispoziţie

Comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a fost pus la dispoziţie imediat ce procurorii DNA au sesizat instanţa de judecată. Se întâmpla în august 2013. Potrivit reglementărilor în vigoare, fostul şef al IPJ Suceava nu a mai avut dreptul să ocupe funcţii de conducere şi nici să aibă acces la informaţii clasificate, iar momentan este pensionar și locuiește împreună cu soția sa la Haga.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Achitare pe linie în "dosarul Todiruț - sediul Poliţiei de la Kaufland".
 Vizualizări articol: 4143 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Achitare pe linie în "dosarul Todiruț - sediul Poliţiei de la Kaufland"0.05

Facos Suceava
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Clătite de griș (de post) Mai mult turtițe moi și dantelate decât clătite așa cum le știm noi, acestea sunt însă gustoase, economice si ușor de făcut. În plus, sunt de post și se pot face fie dulci fie sărate.Avem nevoie de:2 căni de griș, 2 căni de făină... Citeşte