Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 90 (6800)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Reinterpretare

Muzica uşoară a anilor '60-'70, readusă de Tudor Gheorghe în spectacolul „Rândunici printre lozinci”, pe scena suceveană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzica uşoară a anilor '60-'70 a fost readusă de maestrul Tudor Gheorghe în spectacolul „Rândunici printre lozinci”, care a avut loc vineri, 20 aprilie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în prezenţa unui public numeros, care a umplut până la refuz sala mare de spectacol.

Cu o nouă orchestraţie a dirijorului şi orchestratorului Marius Hristescu, alături de o parte dintre membrii Orchestrei „Concertino”din Chişinău, la care s-au alăturat şi instrumentişti de valoare din Craiova şi Iaşi, şi cu o interpretare inedită a maestrului Tudor Gheorghe, spectacolul a fost o încântare pentru spectatori, care i-au aplaudat îndelung pe artişti după fiecare piesă interpretată. Maestrul şi-a dorit ca acest spectacol să aibă două dimensiuni: una nostalgică, pentru cei care cunosc muzica din perioada anilor '60-'70 şi care au ocazia de a o asculta reorchestrată, şi o dimensiune de informare a tinerilor care nu au cunoscut muzica şi poezia acelor vremuri.

 

Îndrăgostit de poezia şi muzica românească

Ca de fiecare dată, Tudor Gheorghe a creat armonie pe scenă, a recitat poezii cu caracter propagandistic din perioada comunistă, versuri pe care, a spus maestrul, le-a memorat cu dificultate, pentru că nu au logică, dar a scos la lumină şi poezii superbe, pe care le-au scris mari poeţi din aceeaşi perioadă. Spectacolul a debutat cu un motto. Tudor Gheorghe a recitat prima strofă din Glossă: „Vreme trece, vreme vine, / Toate-s vechi şi nouă toate; / Ce e rău şi ce e bine / Tu te-ntreabă şi socoate; / Nu spera şi nu ai teamă, / Ce e val ca valul trece; / De te-ndeamnă, de te cheamă, /
Tu rămâi la toate rece. /”. Apoi ne-a reamintit, prin vers şi muzică, cu umor, de... cincinal, „care la noi se dorea a fi patru ani şi jumătate”, de planuri cincinale, de planificări, strecurate printre cele mai frumoase cântece (o selecţie) pe care artistul le cunoaşte din acea perioadă, aranjate altfel de Marius Hristescu. Îndrăgostit de poezia şi muzica românească, cu amintiri şi poveşti din acea perioadă, cu nostalgia vremurilor în care vorbele aveau un rost şi cântecele erau frumoase prin mesajul clar pe care-l transmiteau, Tudor Gheorghe s-a folosit de tot ce are mai bun şi a dat naştere unui spectacol de excepţie.

 

Aplaudaţi minute în şir

Publicul sucevean a fost încântat de darurile muzicale oferite de Tudor Gheorghe şi instrumentiştii care l-au însoţit: piesa „Of, inimioară”, pe care a interpretat-o Luminiţa Dobrescu la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Braşov în anul 1969, sau „Inimă nu fi de piatră”, piesă interpretată de Corina Chiriac la „Cerbul de Aur”în anul 1971, piese care fac parte din tezaurul muzicii uşoare româneşti, alături de cântecul „De-ai fi tu salcie la mal” (Mihaela Mihai),  „Lalele, lalele” (Luigi Ionescu), „Ploaia şi noi” (Doina Badea) sau „Tu eşti primăvara mea” (Aurelian Andreescu). Maestrul Tudor Gheorghe nu a omis să amintească şi câţiva mari poeţi ai anilor '60-'70, precum Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Marin Sorescu, Nichita Stănescu etc. La final, publicul s-a ridicat în picioare şi i-a aplaudat pe artişti minute în şir, artişti care au primit şi flori din partea admiratoarelor. Sucevenii care vin în număr foarte mare la spectacolele maestrului Tudor Gheorghe, spectacole complexe, care îmbină armonios poezia şi muzica, au plecat spre case, şi de această dată, mulţumiţi de prestaţia artiştilor, bucuroşi că au primit o nouă porţie de cultură, dar şi cu gândul la viitor. Cu ce i-ar mai putea surprinde maestrul Tudor Gheorghe şi dragul său colaborator, dirijorul şi orchestratorul Marius Hristescu?! 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzica uşoară a anilor '60-'70, readusă de Tudor Gheorghe în spectacolul „Rândunici printre lozinci”, pe scena suceveană.
 Vizualizări articol: 1316 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muzica uşoară a anilor '60-'70, readusă de Tudor Gheorghe în spectacolul „Rândunici printre lozinci”, pe scena suceveană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei