Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 84 (6794)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Spectacol

„Poclitaru 50”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Casa de Cultură Gura Humorului s-a desfăşurat, sâmbătă seara, în faţa unei săli pline ochi, spectacolul de folk „Poclitaru 50”, manifestare ce a marcat împlinirea de către poetul Sorin Poclitaru a jumătate de secol de viaţă şi lansarea volumului de poezie al cărui titlu a dat şi numele spectacolului. 

Prezentarea cărţii a fost făcută de Alexandru Abdulbaki, prieten al poetului, cel care semnează, de altfel, şi prefaţa volumului de poezie. Despre Sorin Poclitaru, pe care îl consideră ca fiind „detentorul celei mai gustoase metafore din poezia română contemporană de dragoste”, Alexandru Abdulbaki a mai spus că „este un autor complex, dar nu prin tematica generoasă, ci prin maniera aproape unică de a se raporta la cel care-l citeşte”.

„Durerea sa doare, iubirea sa iubeşte, iar asta îl face un poet uşor de parcurs, de înţeles, dar nu facil”, a spus Alexandru Abdulbaki, care a mai explicat că: „Sorin Poclitaru nu a fost instruit de nimeni pentru asemenea construcţie şi asta îl transformă într-un om deosebit. Poezia lui se trăieşte. Dragostea lui este comună, pe înţelesul tuturor, aşa încât ai putea avea impresia că, oricând, tu însuţi ai putea să scrii asemenea lui. Numai că, de foarte multe ori, poezia lui îşi asumă o îndeletnicire aproape mistică, aceea de vindecare şi, prin asta, un poet capricios, adesea infatuat, uneori infantil, cu reacţii hiperbolizate, devine taumaturg, când vindecă de frig.”

Volumul „Poclitaru 50” conţine cincizeci de poezii, iar prima poezie din carte se intitulează, simplu, „50”, şi ne arată, chiar din prima strofă, optimismul şi dragostea de viaţă a lui Sorin Poclitaru: „Hai du-te, timp, aleargă, eu n-am să plâng că pleci / În mine-i viu copilul ce îţi râdea în faţă / Degeaba-mi zvârli în scârbă un număr gol: cincizeci / Când mie îmi rămâne în buzunare-o viaţă”.

După prezentarea volumului „Poclitaru 50”, a urmat spectacolul de folk, momentul cel mai aşteptat de spectatori, deşi Sorin Poclitaru, în stilul său caracteristic, le-a explicat că prezentarea lui Alexandru Abdulbaki este singurul moment important al serii.

Pentru momentul aniversar de sâmbătă seara, Sorin Poclitaru a invitat alături de el, la Gura Humorului, cinci cântăreţi de folk, dintre cei mai bine de 100 care cântă pe versurile sale. Despre cei cinci, Sorin Poclitaru a spus că sunt artiştii cu care a colaborat cel mai mult de-a lungul vremii. Rând pe rând, au urcat pe scenă Vasile Mardare (Timişoara), Marius Matache (Bucureşti), Ştefania Iacob (Botoşani), Emeric Imre (Cluj-Napoca) şi Adi Beznă (Iaşi). Aproape trei ore, cei cinci folkişti au delectat publicul cu piese pe care spectatorii (buni cunoscători ai genului) le-au cântat, în dese rânduri, alături de cel de pe scenă. A fost un spectacol excepţional, care părea caracterizat de o anumită intimitate, generată nu doar de prietenia artiştilor cu Sorin Poclitaru, ci şi de pasiunea pentru folk a publicului din sală. Şi, bineînţeles, o mare parte dintre cântecele ce s-au auzit sâmbătă seara în sala casei de Cultură din Gura Humorului au fost pe versuri de Sorin Poclitaru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Poclitaru 50”.
 Vizualizări articol: 1376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Poclitaru 50”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei