Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 82 (6792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Punct de vedere

Senatorul Ilie Niţă crede că infrastructura spitalicească trebuie refăcută din temelii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul ALDE de Suceava, Ilie Niţă, este de părere că infrastructura spitalicească din România trebuie să sufere transformări radicale pentru a ajunge la standardele Uniunii Europene. Cu ocazia discuţiilor din Comisia pentru Dezvoltare Regională, Administrarea Activelor Statului şi Privatizare, care au avut loc miercuri, 11 aprilie, în calitate de preşedinte de şedinţă, senatorul sucevean a militat pentru o reformă din temelii în ceea ce priveşte asistenţa medicală.

Potrivit lui Ilie Niţă, cea mai mare parte din spitalele româneşti existente sunt vechi, construite la sfârşit de secol XIX, început de secol XX, după teorii şi reguli considerate depăşite în ziua de astăzi, în timp ce majoritatea spitalelor judeţene sunt construite în anii ‘70.

„Structura pavilionară a unui număr important de spitale este iarăşi inadecvată, deseori secţii ale aceluiaşi spital se află în corpuri diferite de clădire, uneori chiar la mulţi kilometri distanţă, fapt ce îngreunează tratamentul pacienţilor ce necesită îngrijiri din partea mai multor specializări medicale. De asemenea, clădirile sunt deseori în stare avansată de degradare, puţine spitale fiind renovate în ultimii 50 de ani. Riscurile generate de această stare de fapt sunt multiple, atât pentru pacienţi cât şi pentru personalul medical, la care se adaugă lipsa de confort pentru ambele categorii, o motivaţie scăzută în rândul personalului medical şi o cheltuire ineficientă a fondurilor publice (încălzirea unor clădiri neizolate termic, distanţe mari între clădiri etc.). Conform standardelor europene, o clădire medicală ar trebui înlocuită după 30-50 de ani de funcţionare, din multiple motive, dar cel mai relevant pentru sănătatea pacienţilor este deteriorarea condiţiilor epidemiologice din spitale – infecţiile nosocomiale devenind imposibil de înlăturat”, a arătat parlamentarul sucevean.

Potrivit Strategiei Naţionale de Sănătate pentru perioada 2014-2020, reorganizarea spitalelor pe niveluri de competenţă, asigurarea tratamentului cazurilor critice şi complexe în spitale regionale cu un înalt nivel de performanţă şi delegarea tratamentelor de durată sau ambulatorii altor tipuri de spitale sunt doar o parte din obiectivele propuse.

„Planurile Regionale privind Serviciile de Sănătate, elaborate de Ministerul Sănătăţii, urmăresc asigurarea unei distribuţii corecte şi eficiente a serviciilor medicale în regim ambulatoriu şi intraspitalicesc la nivelul întregii ţări, cu o răspândire adecvată la nivelul unităţilor de îngrijire primară, secundară, terţă şi pe termen lung. Planurile regionale de servicii medicale reprezintă o viziune guvernamentală pe termen mediu şi lung şi o strategie operaţională pentru o reţea regională de servicii de asistenţă medicală eficientă, sustenabilă şi echitabilă”, a arătat Ilie Niţă.

Concluziile senatorului ALDE de Suceava sunt acelea că infrastructura spitalicească este neadecvată, cu riscuri semnificative atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical şi generând costuri suplimentare la bugetul statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorul Ilie Niţă crede că infrastructura spitalicească trebuie refăcută din temelii.
 Vizualizări articol: 1369 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Senatorul Ilie Niţă crede că infrastructura spitalicească trebuie refăcută din temelii1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei