Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 79 (6789)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertisment

Turiştii care merg pe munte, rugaţi să nu se lase păcăliţi de faptul că zăpada s-a topit la baza versanţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salvamontiştii suceveni le recomandă turiştilor care doresc să meargă pe munte în perioada sărbătorilor de Paşti să dea dovadă de mare prudenţă şi să nu se lase păcăliţi de faptul că în partea inferioară a masivelor zăpada s-a topit.

Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava, a precizat că la peste 1.300 de metri altitudine zăpada persistă în straturi groase, care depăşeşte în unele locuri chiar şi 1,5 metri.

„Astăzi (n.r. - ieri) am patrulat în masivul Călimani şi în mai multe zone s-au format cornişe care pot pleca la vale în orice secundă. Riscul de avalanşe este extrem de ridicat, aşa încât cei care doresc să meargă pe munte trebuie să nu se lase păcăliţi de temperaturile ridicate de afară. Cei care practică schi tură/freeride în Călimani, Bistriței, Suhard și Giumalău să fie dotați cu DVA, lopată și sondă și să facă un studiu al stratului de zăpadă”, a arătat Voicu Raia.

Salvamontiştii mai recomandă evitarea mersului pe curbele de nivel, indiferent dacă este traseu marcat sau nemarcat, deoarece este pericol major de a declanşa o avalanşă.

Pentru ceilalţi turişti care merg pe munte în drumeţie, recomandările sunt următoarele:

- să țină cont de atenționările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitații etc.)  și să nu se hazardeze pe munte, fie pe jos, fie cu mijloace auto;

- să fie echipaţi corespunzător, astfel: ghete iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă, dulciuri, ochelari etc.

-  să ia numerele de telefon ale serviciului salvamont  şi totodată să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis;

-  să nu se aventureze pe anumite trasee mai dificile, de regulă pe cele de creastă, în condiţii meteo nefavorabile;

-  în cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont, pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice.

Pentru informaţii şi recomandări privind zona montană, turiştii sunt rugaţi să sune la 0745/313052  şi 0725826668 (0salvamont), iar pentru cazurile ce implică actiunea comună a mai multor servicii de urgenţă la numărul unic 112.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turiştii care merg pe munte, rugaţi să nu se lase păcăliţi de faptul că zăpada s-a topit la baza versanţilor.
 Vizualizări articol: 2131 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Turiştii care merg pe munte, rugaţi să nu se lase păcăliţi de faptul că zăpada s-a topit la baza versanţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei