Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 74 (6784)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Dosar DIICOT

Individul care a lovit un poliţist cu sabia în cap, trimis în judecată alături de şase complici în afaceri cu droguri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat cercetările într-unul din marile dosare de trafic de droguri de pe zona Rădăuţi. Procurorii au conexat în dosar mai multe fapte, inclusiv atacul asupra poliţistului Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acţiuni Speciale, care a fost la un pas de moarte după ce a fost lovit cu sabia în cap de Alexandru Huţuleac, zis „Duţu”, cel identificat de anchetatori ca unul din cei doi capi ai grupării care a vândut etnobotanice ani de zile în Rădăuţi şi nu numai.

În total, au fost trimişi în judecată şapte inculpaţi, din care doi în stare de arest preventiv. Cei aflaţi după gratii sunt Huţuleac şi Răzvan Percec, consideraţi liderii traficanţilor de droguri din zona Rădăuţi.

 

Puşi în libertate într-un prim dosar de trafic de droguri, s-au reapucat de afaceri ilegale 

Procurorii DIICOT au stabilit că după data de 13 august 2016, imediat ce au fost puşi în libertate într-un alt dosar privind traficul de droguri, inculpaţii Alexandru Huţuleac, zis „Duţu”, şi Răzvan Percec, ambii din Rădăuţi, deşi aflaţi sub control judiciar, au iniţiat un nou grup infracţional organizat, specializat în comerţul cu substanţe cu efect psihoactiv. Este vorba de drogurile denumite generic etnobotanice, care au cea mai mare căutare printre consumatori, pentru că sunt ieftine şi uşor de procurat.  

Din datele adunate de anchetatori rezultă că grupul a fost constituit iniţial din cei doi capi împreună cu Andrei Iulian Lungoci, iar din februarie 2017 aceştia l-au cooptat şi pe inculpatul Valerian Cătălin Bălici, zis „Ralph”, care se afla şi el sub control judiciar.

Anchetatorii au mai stabilit că începând cu luna octombrie 2016 la grupare au aderat şi Leonard Dragoş Jurovschi şi fratele său, Andrei Toader Jurovschi, având rolul de a comercializa către diverşi clienţi, în beneficiul grupării, importante cantităţi cu substanţe psihoactive, puse la dispoziţie, susţin procurorii DIICOT, de Alexandru Huţuleac.

În fine, în august 2017, la grupare ar fi aderat şi inculpatul Valentin Beniamin Beghean, tot cu rolul de vânzător de etnobotanice, sumele ajungând tot la Huţuleac, care vira la rândul lui o cotă parte către Beghean.

 

Episodul unei corecţii fizice serioase aplicate unui „locotenent”

Pe parcursul cercetărilor şi al monitorizărilor care au urmat, procurorii DIICOT au mai surprins un episod violent în care victimă a căzut unul dintre cei care vindeau etnobotanice.

Este vorba de un tânăr care vindea etnobotanice dintr-un apartament din Iaşi, în beneficiul liderilor grupării, Alexandru Huţuleac şi Răzvan Percec, susţin anchetatorii. „Locotenentul” nu a vrut să mai continue afacerea, astfel că s-a ajuns la episoade violente.

Alexandru Huţuleac şi Răzvan Percec sunt acuzaţi că au pătruns în apartamentul din Iaşi, în noaptea de 23 spre 24 mai 2017, bătându-l măr pe tânărul care refuza să le mai respecte ordinele. Terorizat şi ameninţat cu moartea, acesta a mai continuat să vândă câteva zile droguri, în beneficiul celor doi, arată anchetatorii. Acesta a reuşit să fugă din apartament în ziua de 29 mai, fiind internat la Spitalul de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi, ca urmare a unor leziuni grave suferite prin agresiune. Victima a necesitat multiple extracţii dentare, având mai multe fracturi la nivelul oaselor feţei.

Despre gravitatea leziunilor spune totul certificatul medico-legal: victima celor doi a suferit leziuni care au necesitat 54-55 de zile de îngrijiri medicale, cu incapacitate totală de muncă. 

 

Percheziţiile au venit în contextul amplificării traficului de droguri

Procurorii DIICOT au arătat că membrii grupării şi-au intensificat de la lună la lună comerţul cu etnobotanice, context în care, la începutul lunii decembrie a anului trecut, s-au obţinut mai multe mandate în baza cărora, în dimineaţa zilei de 5 decembrie 2017, poliţiştii au descins la domiciliile mai multor suspecţi. 

La ora 6.00, poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale, „mascaţii” poliţiei, au descins şi la locuinţa lui Alexandru Huţuleac, zis „Duţu”. Important de precizat, din datele de anchetă ale structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că Huţuleac a vândut etnobotanice unor clienţi chiar în noaptea de 4 spre 5 decembrie. Marfa a fost vândută de acasă, din faţa porţii sale.

 

Atacul criminal din timpul percheziţiei

Aici avea să se petreacă un episod deosebit de violent, care a fost aproape de a se transforma într-o tragedie. După ce au strigat „Deschide! Poliţia!” şi au spart uşa de la intrare cu berbecele, trei poliţişti de la Acţiuni Speciale au intrat în casa suspectului. Imediat după ce poliţiştii au pătruns în casă, Huţuleac, care coborâse deja în hol şi avea în mână o sabie de „samurai” (cu o lungime totală de 102 centimetri şi o lamă cu formă curbată a tăişului de 72,6 cm), l-a lovit în „orb”, în zona capului, pe unul dintre poliţişti. Dan Ciprian Sfichi a primit o lovitură extrem de violentă, care aproape că i-a despicat capul, deşi acesta s-a apărat cu braţul. Poliţistul a ajuns în stare foarte gravă la spital, iniţial medicii fiind rezervaţi în privinţa evoluţiei sale. Constituţia robustă şi viaţa sportivă l-au ajutat însă pe poliţist să-şi revină treptat, chiar dacă acesta se află şi acum în spital, pentru recuperare.

 

Procurori: intenţie de a ucide, lovind cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuţită

Certificatul medico-legal a indicat că Dan Ciprian Sfichi a suferit leziuni care au necesitat 100-110 zile de îngrijiri medicale.

Conform raportului medico-legal, având în vedere morfologia şi topografia leziunilor, starea clinică la prezentare, examenele clinice şi paraclinice, s-a stabilit că leziunile i-au pus în primejdie în mod evident viaţa poliţistului.

Procurorii DIICOT au reţinut în rechizitoriul de trimitere în judecată intenţia de a ucide, autorul lovind cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuţită.

Alexandru Huţuleac va încerca să convingă instanţa că el nu a ştiut că cei care îi sparg uşa sunt poliţişti, ci rivali veniţi să-l omoare. Acesta a declarat că nu ar fi lovit cu sabia dacă ştia că la uşa sa sunt poliţişti. Acesta susţine că îl cunoştea pe poliţistul Sfichi, care este tot din Rădăuţi, iar ambii mergeau la aceeaşi sală de forţă.

Procurorii DIICOT consideră însă că au suficiente probe, inclusiv un material video, care arată că poliţiştii au respectat procedurile, iar Huţuleac a avut timp să-şi dea seama că este vorba de percheziţii şi de poliţişti la uşa sa. Dacă „Duţu” ar fi deschis uşa după prima somaţie, „Deschide! Poliţia!”, nu ar mai fi fost nevoie de o intervenţie în forţă.

 

Infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată

Alexandru Huţuleac a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de ultraj sub forma tentativei de omor, constituire de grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane şi loviri sau alte violenţe.

Pentru aceleaşi infracţiuni, cu excepţia celei de ultraj, va fi judecat şi Răzvan Percec. Ceilalţi cinci inculpaţi au şi ei de răspuns pentru constituire de grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Toţi inculpaţii se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Individul care a lovit un poliţist cu sabia în cap, trimis în judecată alături de şase complici în afaceri cu droguri.
 Vizualizări articol: 3524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Individul care a lovit un poliţist cu sabia în cap, trimis în judecată alături de şase complici în afaceri cu droguri1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei