Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 67 (6777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din luna mai

Creştere a tarifelor de călătorie cu TPL, atât la bilete, cât şi la abonamente

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii vor avea de scos mai mulţi bani din buzunare de fiecare dată când vor circula cu autobuzele sau microbuzele societăţii de transport public local, TPL, care intenţionează să majoreze tarifele, atât la bilete, cât şi la abonamente.

Noul preţ al unui bilet de călătorie ar urma să fie de 2,5 lei, în loc de 2 lei, cât este în prezent, în vreme ce pentru un abonament valabil pe toate liniile, noul preţ ar urma să fie de 75 de lei, în loc de 66 de lei.

Noile tarife de călătorie propuse au fost aprobate deja de Consiliul de Administraţie al societăţii, urmând ca săptămâna viitoare să fie discutate în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), următoarea etapă fiind cea de punere în dezbatere publică şi apoi de discutare în Consiliul Local Suceava. Dacă vor fi parcurse aceste etape, fără vreo modificare, noile tarife ar urma să fie puse în aplicare din luna mai.

„Tariful de 2 lei pentru o călătorie a fost aprobat în decembrie 2010 şi pus în aplicare din ianuarie 2011, fără a mai fi modificat, deşi în tot acest timp au crescut toate costurile de funcţionare, de la salariul minim pe economie, care era de 800 de lei şi acum e 1.900 de lei, până la preţul carburantului, al energiei electrice şi apă-canalizare. Sunt diferenţe foarte mari între 2011 şi 2018, inclusiv la piese de schimb şi anvelope, pentru că şi euro avea alt preţ atunci, era de 3,8 lei, pe când acum e 4,7 lei. Oricum am calcula, nu se închid costurile”, a precizat administratorul TPL, Darie Romaniuc, care a transmis către municipalitate fundamentarea majorărilor tarifare solicitate.

Societatea de transport public local, ai cărei angajaţi sunt remuneraţi, în cea mai mare parte, cu salariul minim pe economie, deşi lucrează în condiţii grele şi au o mare responsabilitate – viaţa a mii de călători, zilnic, nu are nici o şansă să ofere condiţii salariale mai bune, pentru a nu rămâne fără forţa de muncă necesară, în condiţiile în care a scăzut substanţial şi subvenţia pe care o primeşte de la primărie, în contul miilor de beneficiari de călătorii gratuite şi al celor cu facilităţi de până la 50%.

Astfel, dacă în 2017 subvenţia achitată de municipalitate a fost de 4,5 milioane de lei, anul acesta, de la bugetul local li s-au alocat doar 3 milioane de lei.

 

Costul călătoriilor cu transportul în comun în alte oraşe din ţară, comparativ cu Suceava

În prezent, Suceava se numără printre oraşele cu cele mai mici costuri ale transportului public local din ţară, având tarife egale sau foarte apropiate de cele din Timişoara, Craiova sau Sibiu.

La Botoşani se achită 2 lei pentru o călătorie şi 65 de lei abonamentul lunar pe două linii. La Iaşi, costul unui bilet este tot de 2 lei, însă abonamentul lunar pe o linie costă 73 de lei, 2 linii - 87 de lei, iar toate liniile 116 lei. La Piatra Neamţ o călătorie costă 2 lei, iar un abonament pe toate liniile 80 de lei. În Bacău costă 2 lei o călătorie, 81 de lei abonamentul pe două linii şi 114 lei pe trei linii.

În Roman costul unei călătorii este tot 2 lei, dar abonamentele pornesc de la 70 de lei/lună, pe toate liniile, valabile de luni până vineri, şi la preţul de 100 de lei/lună pe toate liniile, valabile de luni până duminică.

În Timişoara o călătorie cu tramvaiul sau autobuzul costă 2 lei, legitimaţia de o zi se vinde la 10 lei, iar un abonament pe o lună de zile pentru o linie de transport în comun costă 54 de lei şi 74 de lei pe două linii. Cei care doresc să circule pe toate liniile vreme de 30 de zile trebuie să scoată din buzunar 93 de lei.

Trebuie menţionat că în toate aceste oraşe, tarifele sunt stabilite cu cel puţin 3 ani în urmă.

Pe de altă parte, în Oradea, care este dată ca model de administraţie locală în întreaga ţară, costul unei călătorii este 3 lei încă din 2013, sau 4 lei, dacă e eliberat în mijlocul de transport, abonamentul fiind în schimb de 70 de lei lunar.

La Arad, preţul unei călătorii a crescut din ianuarie 2018 de la 2 la 3 lei, un abonament lunar fiind vândut cu 90 de lei.

La Baia Mare preţul unui bilet valabil 60 de minute este 3 lei, pentru călătoriile scurte fiind emise bilete de 2 lei, valabile 30 de minute. 

Cea mai recentă majorare de tarife a avut loc la Vaslui, unde, de la 1 martie, preţul unui abonament pe o singură linie a crescut de la 66 de lei pe lună (cât costă la Suceava pe toate liniile), la 80 de lei, în timp ce abonamentul pentru două linii s-a scumpit de la 80 de lei la 94 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creştere a tarifelor de călătorie cu TPL, atât la bilete, cât şi la abonamente.
 Vizualizări articol: 4911 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Creştere a tarifelor de călătorie cu TPL, atât la bilete, cât şi la abonamente3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei