Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 55 (6765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sub semnul Centenarului Marii Uniri

Personalităţile feminine din ultima sută de ani, sărbătorite la Gala „Femei de succes - performanţa la superlativ”, ediţia a VII-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cele mai reprezentative personalităţi feminine din ultima sută de ani, care prin activitatea lor au adus lumii un plus de valoare şi au făcut cunoscut numele Sucevei în ţară şi peste hotare, au fost sărbătorite în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Galei „Femei de succes - Performanţă la superlativ”. O ediţie specială, fastuoasă, în care experienţa acumulată de la ediţiile anterioare şi-a spus cuvântul.

Evenimentul, desfăşurat la Teatrul „Matei Vişniec” din Suceava, a însemnat nu doar o recunoaştere publică a valorilor şi un semn de mulţumire pentru cele 10 premiante, ci şi un omagiu adus tuturor femeilor, în preajma zilei de 8 Martie.

Gala, care a debutat cu o scurtă prezentare şi intonarea imnului de stat de către soprana Valentina Tablan Popescu, a fost prezentată de două dintre organizatoarele evenimentului - preşedinta SEVA, Angela Zarojanu, şi realizatoarea TV Cătălina Biholar, în tandem cu actorii teatrului sucevean Bogdan Amurăriţei şi Răzvan Bănuţ.

„Considerăm ca o datorie de onoare faţă de înaintaşii noştri ca în acest an evenimentele care se derulează să fie sub egida Centenarului. Este anul când vorbim mai mult ca oricând despre patriotism, sacrificiu, când ne gândim cu respect şi recunoştinţă la înaintaşii noştri, când analizăm ce şi cum şi pregătim viitorul.

Toate acestea nu se pot face decât cu oameni adevăraţi, oameni care sunt un simbol al respectului faţă de valorile tradiţionale, un promotor al progresului societăţii, un spirit liber, un suflet nobil care ştie să dăruiască şi să facă oamenii fericiţi”, au spus prezentatoarele evenimentului dedicat femeilor de succes din ultima sută de ani.

Invitat să ia cuvântul din partea Primăriei Suceava, cu sprijinul căreia a fost realizat evenimentul, primarul Ion Lungu le-a urat „bun venit!” partenerilor din Chişinău şi Cernăuţi, apreciind faptul că este o ediţie cu totul specială, care îşi are un loc de onoare în cadrul Programului Centenar.

Cum la conducerea judeţului, în premieră, se află două femei – prefectul Mirela Adomnicăi şi subprefectul Silvia Boliacu, se impunea prezenţa uneia pe scenă.

„Vedem aici performanţele a 10 femei care cu greu au fost selectate din multitudinea personalităţilor din ultima sută de ani din istoria Sucevei, care au trebuit să lupte mai mult să se afirme decât trebuie să facem noi astăzi”, a precizat Mirela Adomnicăi. Tot ea a atras atenţia şi asupra efectelor discriminării pozitive care se aplică în numele egalităţii de şanse.

„Trebuie să avem grijă ce ne dorim, pentru că se pare că predecesoarele noastre şi-au atins scopul, ceea ne responsabilizează pe noi, pentru păstrarea acestor drepturi şi valorificarea lor în interesul nostru comun, al tuturor”, a concluzionat Mirela Adomnicăi.

Printre cei care au mai luat cuvântul, venind cu idei interesante, se numără şi Gabriela Prelipcean - prorector USV Suceava, Elena Prus - vicerector la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Catrinel Zaharia - scriitoare, Alina Nicoleta  Balaţchi -preşedinta Asociaţiei Femeilor Românce din Marea Britanie, co-fondator MyRo – aplicaţia diasporei şi doctorand în migraţie la SNSPA, Elena Nandriş - primarul comunei Mahala din Regiunea Cernăuţi, reprezentante ale Consiliul Regional Cernăuţi, Liliana Aghiorghicesei - preşedintele Patronatului Femeilor IMM Suceava,  Luminiţa Chihai  - preşedinta filialei Suceava a Corpului Experţilor Contabili Autorizaţi din România, Daniela Ceredeev - preşedinta Asociaţiei Proiect Pro Europa,  Daniel Tănase - manager Assist Software, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Niţă, precum şi Tiberiu Avram, redactor-şef la Monitorul de Suceava.

Referitor la “egalitatea de şanse”, Tiberiu Avram a adus în discuţie Ziua Internaţională a Bărbatului - 19 noiembrie, de care nu ştie aproape nimeni nimic, deşi a fost sărbătorită pentru prima oară în urmă cu 19 ani, iar din 2016 este legiferată şi în România. Dar tot el, adresându-se bărbaţilor din sală, i-a provocat la un moment de introspecţie: “Dacă ne gândim la ce înseamnă şi reprezintă femeia pentru noi, din prima clipă a vieţii noastre, ne ajung oare toate zilele din an pentru a o sărbători aşa cum se cuvine? Când căutaţi răspunsul să aveţi în vedere calitatea voastră de taţi, de soţi şi de fii ai unor mame pe care poate mulţi nu le mai avem alături. Uitându-mă în ochii voştri se citeşte răspunsul. Într-adevăr, sunt prea puţine zile într-un an pentru a onora, cinsti şi sărbători aşa cum trebuie femeia”.

Cum invitatul special al ediţiei din acest an, scriitoarea Gabriela Adameşteanu, nu a mai putut ajunge, din motive de sănătate, Carmen Veronica Steiciuc, director al Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, a dat citire unui emoţionant mesaj din partea acesteia.

Premiile au fost înmânate de primarul Sucevei, Ion Lungu, evenimentul încheindu-se pe ritmurile muzicii clasice, în compania unor tineri suceveni talentaţi – Cvartetul Royal.

Nu în ultimul rând, Gala a avut şi un scop caritabil, în cadrul acesteia fiind făcute donaţii de 2.100 de lei de către spectatori, pentru o elevă de 10 a Colegiului Naţional "Ștefan cel Mare" Suceava, Diana Cârlan, care are nevoie de un astfel de sprijin pentru a-şi continua studiile şi a reprezenta cu mândrie Suceava, încât, cândva, să se afle printre premianţii unui astfel de eveniment.

 

Cele 10 premiante ale Galei „Femei de succes” dedicată Centenarului:

1. Sofia Vicoveanca – îndrăgita cântăreaţă de muzică populară, al cărei renume internaţional a făcut cunoscută Suceava şi Bucovina în cele mai îndepărtate zone ale Terrei. „Munca aduce foarte multă bucurie, nimic nu-ţi pică din cer, nimeni nu-ţi dă. Dacă nu munceşti, nu ai!”- sunt cuvintele acestei femei de succes, al cărei nume este pentru toţi sinonim cu muzica.

2. Doina Melinte - Una dintre cele mai titrate atlete ale lumii din toate timpurile, deţinătoare a zeci de recorduri naţionale, europene, mondiale, medalii olimpice, dobândite cu enorm de multă muncă, mare parte din antrenamente desfăşurându-se pe stadionul Areni, înainte de a merge la cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport de la Suceava, al cărei absolvent este.

3. Sylvia Hoişie – „doamna doctor Polidin”, născută la Câmpulung Moldovenesc, este unul dintre medicii şi cercetătorii care au adus renumele Institutului Cantacuzino, printre descoperirile lor numărându-se şi Polidinul, vestitul medicament stimulator al imunităţii, folosit de zeci de milioane de români la tratarea infecţiilor respiratorii, naso-faringiene şi chiar ginecologice.

4. Anca Parghel -  regretata cîntăreaţă de jazz, o voce deosebită, femeie cu multiple talente, care ne-a reprezentat cu succes la nivel internaţional.

5. Elena Greculesi - artistă plastică cu o vastă operă, strălucită reprezentantă a spaţiului bucovinean în arta plastică. Elevă a maeştrilor Corneliu Baba şi Camil Ressu, artista a donat municipiului şi judeţului Suceava 12 lucrări de mare valoare, reprezentative pentru arta sa, care fac obiectul unei expoziţii cu caracter permanent, la Biblioteca Bucovinei.

6. Octavia Lupu Morariu - mezzo-soprană născută la începutul secolului XX, în Comăneşti, judeţul Suceava. Școlită la Cernăuţi, apreciată de însuşi George Enescu şi premiată la Viena, Octavia Lupu Morariu a încântat cu vocea sa caldă publicul din sălile de spectacole din Suceava şi Cernăuţi, dând strălucire şi candoare epocii sale.

7. Sofia Ionescu Ogrezeanu - prima femeie neurochirurg din lume, o personalitate distinsă, născută la Fălticeni, cunoscută în întreaga lume pentru contribuţiile sale remarcabile în domeniul neurochirurgiei, în special pentru operaţiile pe măduva spinării şi creier. Senzaţional este faptul că asta se întâmpla în prima parte a secolului XX, ceea ce face din Sofia Ionescu un pionier al neurochirurgiei.

8. Emilia Moroşan – cercetătoare crescută în Suceava, dar care s-a remarcat în America, primind cea mai înaltă distincţie chiar de la preşedintele SUA, pentru debut în cariera ştiinţifică, primind un milion de dolari ca să-şi continue munca de cercetare.

9. Sabina Calisevici  - dublă medaliată cu aur la Olimpiada Internaţională de Geografie din 2016 şi 2017, care a dus geografia la rang de artă. Startul l-a avut la Siret, acolo unde s-a născut, parcursul şi-l va decide singură, în deplină cunoştinţă de cauză, pe orice continent sau meridian.

10. Zoe Dumitrescu Buşulenga -  Maica Benedicta. Născută la Bucureşti, academiciana care a studiat şi cercetat cât pentru o ţară întreagă s-a retras în ultimii ani ai vieţii, ca Maica Benedicta, la Mănăstirea Văratec, dar a ales să-şi petreacă veşnicia în Bucovina, la Mănăstirea Putna, la câţiva paşi de mormântul Sfântului Ștefan cel Mare şi de bustul lui Mihai Eminescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Personalităţile feminine din ultima sută de ani, sărbătorite la Gala „Femei de succes - performanţa la superlativ”, ediţia a VII-a.
 Vizualizări articol: 2786 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 4 voturi
Personalităţile feminine din ultima sută de ani, sărbătorite la Gala „Femei de succes - performanţa la superlativ”, ediţia a VII-a4.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei