Studiu

Holzindustrie Schweighofer: „Agent Green recunoaște îmbunătățirea performanțelor sistemului nostru de securitate în ceea ce privește lanțul de aprovizionare cu lemn”



Control strict
Control strict

Organizația non-guvernamentală Agent Green a publicat în data de 5 martie un studiu privind performanța companiilor multinaționale de prelucrare a lemnului ce activează în România, se arată într-un comunicat primit de la Holzindustrie Schweighofer. Scopul studiului a fost acela de a afla care dintre cele 11 companii evaluate a implementat măsuri concrete de combatere a fenomenului tăierilor ilegale și, în special, pentru o mai bună protecție a parcurilor naționale din România. Au fost evaluate o serie criterii, din care a rezultat că Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn din pădurile virgine, din zonele tampon ale parcurilor naționale sau lemn tăiat ilegal din România ori din alte țări. În același timp s-a concluzionat că arhitectura strictă de securitate și echipele de due diligence asigură un mod de lucru al companiei în conformitate cu reglementările europene privind lemnul (EUTR) și cu legislația silvică din România.
Totodată firma asigură un lanț de aprovizionare trasabil și transparent, se ocupă de publicarea zonelor de exploatare a lemnului, dovedind astfel proveniența legală a întregii cantități de masă lemnoasă prelucrată, și practică politica porților deschise: după o înscriere inițială, ONG-urile pot vizita fabricile companiei în orice moment, chiar și fără anunțuri prealabile. Toate aceste criterii au fost îndeplinite de Holzindustrie Schweighofer.
Michael Proschek-Hauptmann, director de Conformitate și Sustenabilitate Holzindustrie Schweighofer, a declarat: „Ne bucură această apreciere a eforturilor noastre de a asigura o industrie sustenabilă a lemnului în România, mai ales că această recunoaștere vine de la o organizație de mediu care ne-a monitorizat atent și critic ani de zile. Pentru noi, este o motivație să continuăm pe calea pe care am ales-o și să progresăm și în ceea ce privește depozitele noastre de material lemnos. Deși nu desfășurăm activități de exploatare forestieră, unul dintre scopurile noastre declarate este să sprijinim, în măsura posibilităților noastre, statul și societatea civilă în lupta lor împotriva tăierilor ilegale.”
Firma practică o politică de deschidere față de organizațiile neguvernamentale
Măsurile Holzindustrie Schweighofer (HS) pentru o industrie sustenabilă a lemnului prevăd monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare, iar firma susține introducerea standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 lei/mc pentru buștenii certificați FSC®. În același timp HS susține o mai bună consultare cu părțile interesate, audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor, controale stricte pentru zone cu risc, dar și o echipa de conformitate consolidată, cât și renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a firmei. Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naționale, promovează training de conformitate și anticorupție și a lansat proiectul multianual pentru reîmpădurirea suprafețelor degradate Pădurea de Mâine, proiect prin care un milion de puieți vor fi plantați pe terenuri cu dificultăți de regenerare. Firma practică o politică de deschidere față de organizațiile neguvernamentale și este deschisă spre comunicare printr-o informare permanentă și transparentă pe site-ul companiei www.schweighofer.ro.
Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste patru sute de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de energie din surse regenerabile, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.500 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.



Recomandări

„Nu cerem privilegii. Cerem stabilitate, predictibilitate și recunoaștere pentru munca a zeci de mii de oameni” – Adunarea Generală ASFOR

Dacă vrem o Românie prosperă, trebuie să punem în centrul politicilor publice inițiativa, munca și responsabilitatea” spune Ciprian Muscă, președintele ASFOR
Dacă vrem o Românie prosperă, trebuie să punem în centrul politicilor publice inițiativa, munca și responsabilitatea” spune Ciprian Muscă, președintele ASFOR