Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 45 (6755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alte fapte

Ţeparul Radu Alexe Ivaş, coşmarul a zeci de suceveni, „călcat” de poliţişti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri după-amiază, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sprijiniți de forțe de jandarmi și lucrători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Suceava, i-au făcut o vizită lui Radu Alexe Ivaş, cunoscutul ţepar din municipiul Suceava. Acesta este cercetat într-un nou dosar penal, care priveşte acelaşi tip de infracţiuni, respectiv „înşelăciune” şi „evaziune fiscală”, pe linia comercializării pieselor de tâmplărie cu geam tip termopan.

Dosarul se află în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, iar pentru a reuşi documentarea cât mai corectă s-au realizat cinci percheziţii domiciliare.

„Din probatoriu s-a stabilit faptul că, în perioada iulie 2010 - octombrie 2015, reprezentanţii unor societăţi comerciale au indus în eroare 31 de persoane, cu ocazia derulării şi executării unor contracte comerciale, având ca obiect confecţionarea şi montarea tâmplăriei din pvc/aluminiu cu geam termoizolant, prin promisiunea realizării lucrărilor într-un termen scurt, deşi nu au avut nicio intenţie şi nu au întreprins nici un demers serios în acest sens, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste, prejudiciul total fiind estimat la circa 76.764 lei. Totodată, în aceeași perioadă, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, în evidenţele financiar contabile ale firmelor nu au fost înregistrate veniturile obţinute din încasarea sumelor de bani cu titlu de avans pentru lucrările de confecţionare şi montare a tâmplăriei din pvc/aluminiu cu geam termoizolant, prejudiciind astfel și bugetul de stat”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Suceava.

De la percheziţii au fost ridicate mai multe documente contabile originale, respectiv facturi fiscale, chitanţe, contracte comerciale, procuri notariale, precum şi 2 ştampile.

Până în prezent, faţă de Radu Alexe Ivaş nu s-a luat nici o măsură, dar cercetările sunt în plină derulare. Trebuie spus că Radu Alexe Ivaş era acasă de doar câteva săptămâni, după ce a fost eliberat condiţionat din penitenciar, unde îşi ispăşea o condamnare de 2 ani de închisoare.

 

Pentru ce a fost condamnat Ivaş în vara anului trecut

În iulie 2017, Radu Alexe Ivaş a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, soluţie dată de Curtea de Apel Suceava şi care este definitivă. Radu Alexe Ivaş a fost condamnat pentru patru infracţiuni de înşelăciune, pentru care a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. În acelaşi dosar, soţia lui Radu Alexe Ivaş, Mihaela Ivaş, a primit un an de închisoare, pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de cinci ani.

Radu Alexe Ivaş a scăpat uşor în acest dosar, în condiţiile în care prima instanţă, Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, îi stabilise o condamnare la 3 ani de închisoare. Mai mult, magistraţii Curţii de Apel Suceava au constatat că infracţiunile de înşelăciune de la Câmpulung Moldovenesc sunt concurente cu o condamnare mai veche a lui Radu Alexe Ivaş. În aceste condiţii, din pedeapsa rezultantă de doi ani se vor scădea 7 luni de detenţie, executate în 2014.

De precizat că părţile civile, oamenii înşelaţi cu termopane, şi-au retras pretenţiile, semn că li s-au acoperit prejudiciile.

 

Faptele pentru care a fost condamnat anul trecut, vechi din 2013

Afaceristul Radu Alexe Ivaş şi soţia sa, Mihaela Ivaş, au fost condamnaţi definitiv acum pentru fapte de înşelăciune comise în 2013, în zona Câmpulung Moldovenesc, fiind vorba de contracte neonorate privind montarea de tâmplărie din PVC şi sume încasate în contul avansului, pe care păgubiţii nu le-au mai recuperat.

„Inculpaţii au indus în eroare persoanele vătămate, cu prilejul încheierii şi derulării unor contracte privind efectuarea unor lucrări de montare geamuri termopan, subsecvente achiziţionării acestora şi plăţii unor sume de bani în avans, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste, cauzându-le acestora pagube financiare însemnate”, s-a arătat în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Reţeta înşelăciunilor a fost simplă. Ţepele au fost date cu contract şi cu facturi, fără vreo jenă. Cei doi au deschis magazine şi au promovat oferte cu termopane la preţuri sub cel al pieţei. Clienţii primeau oferte avantajoase, Ivaş mergea la domiciliile lor, făcea măsurători, încheia un contract şi le cerea sume mari în avans. De multe ori clienţii au plătit în avans tariful întreg al lucrării şi materialelor, chiar şi sume de ordinul miilor de euro. După ce puneau mâna pe bani, soţii Ivaş începeau să amâne onorarea contractelor de pe o zi pe alta, până când închideau punctul de lucru şi nu mai răspundeau la telefoane. În unele cazuri, supuşi la presiuni de victime, uneori chiar constrânşi fizic, aceştia au mai returnat o parte din prejudicii.

 

Ivaş, condamnat şi în 2014

Radu Alexe Ivaş a fost condamnat la un an de închisoare în mai 2014 pentru evaziune fiscală şi sustragere de sub sechestru. Înainte de a fi închis pentru evaziune fiscală, dar şi ulterior, pe numele firmei sale de termopane s-au adunat zeci de reclamaţii de la suceveni care au dat sume în avans pentru lucrări, iar apoi s-au trezit că sunt duşi cu vorba de la o săptămână la alta.

După înşelăciunile de la Câmpulung Moldovenesc, Radu Alexe Ivaş şi-a deschis un alt magazin în municipiul Suceava, pe bulevardul George Enescu. La scurt timp, deşi era deja trimis în judecată, au apărut noi reclamaţii. Scenariul a fost acelaşi: oameni care au plătit sume mari în avans, însă nu au mai văzut nici termopane şi nici banii înapoi.

Cel mai revoltător este cazul a doi bătrâni trecuţi de vârsta de 80 de ani, soţii Dumitru şi Georgeta Rotariu, care au achitat în jur de 1.500 de euro în avans pentru schimbarea geamurilor şi uşilor de la un apartament din centrul Sucevei. Vechea tâmplărie le-a fost dată jos de la mijlocul lunii august 2015, iar cei doi vârstnici ajunseseră să stea în prag de iarnă, în casă, fără geamuri. În cele din urmă, s-au împrumutat şi au plătit alte termopane, la o altă firmă.

La sediul din George Enescu al firmei lui Ivaş se adunau zilnic în acea perioadă oameni disperaţi, care îl implorau pe afacerist să le dea măcar banii înapoi. Punctul de lucru al societăţii a fost la un moment dat sigilat de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, care înregistraseră şi ei numeroase plângeri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţeparul Radu Alexe Ivaş, coşmarul a zeci de suceveni, „călcat” de poliţişti.
 Vizualizări articol: 5923 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.2 din 5 voturi
Ţeparul Radu Alexe Ivaş, coşmarul a zeci de suceveni, „călcat” de poliţişti2.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Clătite de cartofi (de post) Sunt mai puțin flexibile decât clătitele obișnuite, dar cu siguranță sunt foarte gustoase și pot fi pregătite cu multă umplutură, prin simplă împăturire și nu prin rulare. Se pot face sărate sau dulci, după caz și sunt un minunat... Citeşte