Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 39 (6749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Parlament

Daniel Cadariu continuă demersurile pentru salvarea primăriilor din judeţul Suceava afectate de creditul pe ”Utilităţi și Mediu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PNL de Suceava Constantin Daniel Cadariu continuă demersurile pentru salvarea primăriilor sucevene afectate de creditul contractat pentru proiectul „Suceava – utilităţi și mediu la standarde europene”. Daniel Cadariu a declarat că pentru a veni în sprijinul celor 61 de primării afectate de acest credit a depus două iniţiative care deja își urmează cursul legislativ. Cadariu a arătat că a depus un amendament la Legea de aprobare a OUG 90/2017, privind unele măsuri fiscal – bugetare, precum și un proiect de lege privind preluarea la datoria publică a sumei aferente împrumutului extern contractat de 61 de primării din judeţul Suceava. „Nu mai puţin de 57 de primării sucevene sunt afectate de componenta gaz metan a proiectului, iar într-o situaţie similară, dacă nu chiar mai gravă, se află și patru din cele șase orașe și municipii de pe componenta energie termică, Siret, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului, unde sumele împrumutate de unele localităţi au fost de aproape 10 milioane de euro”, a explicat senatorul PNL de Suceava. El a amintit că la sfârșitul anului 2017 a fost emisă Ordonanţa de Urgenţă cu numărul 90 prin care, printre altele, se abrogă acele prevederi ale unei alte ordonaţe din 2009 care permitea Guvernului să ajute locuitorii din judeţul Suceava.

„Am reacţionat imediat atunci când legea de aprobare a OUG 90/2017 a ajuns în Parlament și am depus un amendament prin care să se anuleze această intenţie a Guvernului. Esenţa problemei este că statul român a preluat acum opt ani o investiţie a judeţului Suceava, cu titlu gratuit, și normal este ca statul român să achite, în consecinţă, creditul cu care au fost construite conductele de gaz de înaltă presiune”, a spus Cadariu, care a adăugat că „în anul 2009, când statul a preluat prin Hotărâre de Guvern cei 101 km de conducte de înaltă presiune, a fost emisă și o Ordonanţă de Urgenţă care dădea posibilitatea Guvernului să aloce bani, din sumele defalcate din TVA aflate la dispoziţia Ministerului de Finanţe, către aceste primării  pentru plata ratelor și dobânzilor”.

Daniel Cadariu a explicat că în această bază, în anii 2011, 2012 și 2013 au fost repartizate sume de bani prin Hotărâre de Guvern către cele 60 de primării. El a mai declarat că având în vedere aceste lucruri, în anul 2017 a solicitat, prin două interpelări adresate celor doi miniștri de Finanţe aflaţi în funcţie la acele date, alocarea de sume către judeţul Suceava pentru achitarea ratelor și dobânzilor la creditul în cauză.

 

Proiect de lege depus de Cadariu pentru a scăpa primăriile de „coșmarul” creditului pentru „utilităţi și mediu”

Pe de altă parte, senatorul PNL de Suceava a spus că tot la sfârșitul anului 2017 a depus în Parlament un proiect de lege intitulat „Lege privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanţia statului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de către Consiliul Judeţean Suceava, în asociere cu un număr de 60 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanţarea Programului Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”. „Această iniţiativă a fost asumată prin semnătură de aproape toţi parlamentarii suceveni, indiferent de culoarea politică, PNL, PSD, ALDE, minorităţi, cu o singură excepţie. Acest aspect îmi dă speranţe că proiectul ar putea deveni lege, iar <coșmarul> celor 57 de localităţi de pe componenta gaz metan din cadrul investiţiei <Utilităţi și mediu la standarde europene> ar putea lua sfârșit”, a subliniat Daniel Cadariu. El a explicat că acest proiect de lege își urmează cursul legislativ, respectiv în comisia de buget, finanţe, bănci, plenul Senatului, comisiile din Camera Deputaţilor și la final plenul Camerei Deputaţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Daniel Cadariu continuă demersurile pentru salvarea primăriilor din judeţul Suceava afectate de creditul pe ”Utilităţi și Mediu”.
 Vizualizări articol: 1707 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Daniel Cadariu continuă demersurile pentru salvarea primăriilor din judeţul Suceava afectate de creditul pe ”Utilităţi și Mediu”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei