Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 38 (6748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

La Colegiul „Petru Rareș”

“Suceava open 2018”, primul turneu național de dezbateri academice desfășurat la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În perioada 9-11 februarie 2018, la Colegiul Național “Petru Rareș” (CNPR) Suceava a avut loc un eveniment absolut remarcabil – primul turneu național de dezbateri academice, “Suceava Open 2018”. Competiția a fost organizată de clubul de dezbateri academice al colegiului, “CNPR Debate Club”, în colaborare cu ARDOR (Asociația Română de Dezbateri Academice), cu “Interact Bucovina” și Direcția Silvică Suceava. 
Evenimentul a fost salutat cu mare bucurie de pasionații de dezbateri („debaterii”) din întreaga țară, la acest turneu participând circa 100 de elevi, care au însumat 26 de echipe, aparținând unor prestigioase cluburi din București, Ploiești, Sfântu Gheorghe, Târgoviște, Roman, Pașcani, Sibiu, Iași, Timișoara, dar și din județ (Gura Humorului, Fălticeni, Rădăuți), două echipe reprezentând clubul colegiului organizator.
Temele („moțiuni” în limbajul dezbaterilor) au fost foarte ofertante, vizând probleme de mediu și gestionare a resurselor, moțiuni despre probleme civice și morale etc.
Potrivit prof. Ileana Boteanu, profesor coordonator al clubului de dezbateri de la CNPR Suceava, „dezbaterea reprezintă o formă de educație interactivă, ce are ca scop dezvoltarea gândirii independente și critice, educarea capacității de analiză a propriilor opinii, respectul față de opiniile celorlalți, promovând valori morale precum adevărul, echitatea, toleranța. Astfel, elevii se antrenează să vorbească în public și să dezbată subiecte de interes major pentru societatea noastră. Avem convingerea că, participând la dezbateri, tinerii își dezvoltă abilități de natură să influențeze semnificativ calitatea alegerilor pe care ei, ca viitori adulți, le vor face, devenind cetățeni informați și implicați civic”. 
 
 
Clasamentul 
 
La clasamentul pe echipe, primele locuri au fost adjudecate astfel: Locul I - echipa formată de elevii Mihai Tordai, Edmund Vrânceanu și Cosmin Bejan de la Clubul “Saint George City”; Locul II – echipa formată din elevii Șerban Oșlobanu (Colegiul “Nicu Gane” Fălticeni), Andreea Ciora (Colegiul Național “Fraţii Buzești” Dolj) și Iulia Bragin (Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” Timișoara); Locul III - Tudor Bursuc (Colegiul Național Iași), Cristinel George Rotaru (Colegiul “Ienachiță Văcărescu” Târgoviște) și Denisa Leagăn (Colegiul “Mihail Sadoveanu” Pașcani) și cealaltă echipă ce a jucat semifinala, formată de elevele Dora Szegedi (Colegiul „Cantemir Vodă” București), Daria Neagu (Colegiul „Mihai Viteazul” București ) și Cristina Mocanu (Colegiul „Ion Luca Caragiale” Ploiești). 
În ceea ce privește clasamentul individual, locul I a fost adjudecat de către același Mihai Tordai, talentatul debater din Sfântu Gheorghe, locul II – Teodor Abeaboeru (Colegiul „Cantemir Vodă” București), iar locul III de Șerban Oșlobanu (Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni). 
Cât despre „debaterii” de la CNPR Debate Club, ambele echipe au avut o prestație frumoasă pe întreg parcursul competiției; prima echipă a câștigat două victorii (Mălina Miron, Smaranda Mocanu si Adela Mihalache), iar cea de-a doua echipă (Andra Tofan Andreea Apopei, Lucian) a făcut break-ul, având șansa de a juca duminică, în sferturile de finală. 
Concursul s-a derulat în patru runde eliminatorii, urmate apoi de sferturile de finală, semifinale și finală. Formatul a presupus confruntarea a două echipe opozante, formate din câte trei „debateri”, numite generic Guvern și Opoziție, discursurile desfășurându-se alternativ între cele două echipe, cu scopul de a susține, respectiv de a nega moțiunea. Fiecare vorbitor are la dispoziție câte 8 minute pentru discursul constructiv (respectiv pentru contraargumentare), câte un vorbitor din partea fiecărei echipe încheind dezbaterea printr-un discurs sumativ, ce durează 3 minute. 
Această primă ediție a turneului național de dezbateri academice, desfășurat la Suceava, este rodul inițiativei unor tineri entuziaști, care fac parte din clubul de dezbateri al Colegiului “Petru Rareș”: Ionuț Cătălin Panțiru, Diana Diaconescu, Ecaterina Găitan, Smaranda Mocanu și Andra Tofan. 
 
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Suceava open 2018”, primul turneu național de dezbateri academice desfășurat la Suceava.
 Vizualizări articol: 1763 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
“Suceava open 2018”, primul turneu național de dezbateri academice desfășurat la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei