Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 37 (6747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Întrebări pertinente

Deputatul Ioan Balan cere explicaţii de ce construcţia unui spital în România se face la preţuri duble faţă de străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan se arată uimit de preţurile cu care statul român va construi 9 spitale. În opinia sa, sumele care vor fi achitate sunt exagerate, mai exact duble faţă de o investiţie similară dintr-un alt stat al Uniunii Europene. Din acest motiv, Ioan Balan a adresat mai multe întrebări ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

„În condiţiile în care standardele de cost de la nivelul Uniunii Europene ne arată cât se poate de clar faptul că cele mai moderne spitale, de capacitate similară, construite la nivelul statelor membre, nu au costat mai mult de 200 milioane de euro (circa 1 miliard de lei), cuprinzând şi dotările aferente, vă rog să explicați cum a rezultat un cost total, pentru cele 9 spitale, de 3,5 miliarde de euro, adică un cost mediu de circa 390 milioane euro, adică aproape dublu?”, este una din întrebările puse de deputat.

Ioan Balan se întreabă ce se întâmplă cu diferenţa de bani, adică aproape 200 de milioane de euro pentru fiecare spital în parte, şi dacă acesta este motivul pentru care s-a renunţat la o finanţare din surse europene şi s-a optat pentru o finanţare din resurse interne, acolo unde Guvernul nu trebuie să dea socoteală în faţa nimănui.

Deputatul liberal spune că a fost siderat după ce a analizat programul de guvernare adoptat de Parlamentul României în data de 29 ianuarie 2018. Cu acel prilej a aflat că „cele mai mari investiții ale FSDI în următorii 3 ani se vor realiza în sănătate, prin construcția unui spital republican și a 8 spitale regionale. Valoarea totală finanțată din FSDI este estimată la 3,5 mld. €.”

„Guvernul din care faceți parte își propune să finanțeze lucrările la spitalele regionale de urgență din bani naționali, colectați din impozitele plătite de contribuabilii români, deși există resurse financiare nerambursabile suficiente, adică finanțare gratuită, disponibilă la nivelul Comisiei Europene. Această situație generează prejudicii grave asupra finanțelor publice naționale și privează pacienții de dreptul la un tratament corespunzător în țară”, este de părere Ioan Balan.

Parlamentarul liberal de Suceava este de părere că investiţiile în sănătate, pentru construirea unor spitale regionale, sunt binevenite, numai că nu în orice condiţii.

Din acest motiv, i-a adresat un set de întrebări ministrului Sănătăţii, întrebări la care aşteaptă răspunsuri în cel mai scurt timp.

„În condițiile în care Constituția României prevede la art. 138 imposibilitatea angajării unor cheltuieli publice, fără o sursă certă de finanțare, iar FSDI este deocamdată numai un proiect abstract, încă nereglementat la nivel legislativ, vă solicit să precizați temeiul legal în baza căruia aceste proiecte de investiții au fost abandonate. Vă rog să-mi prezentați situația pe care ați găsit-o, la preluarea mandatului, cu privire la următoarele aspecte: Nivelul de realizare a studiilor de fezabilitate pentru primele trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova – angajament Guvernul Tudose; Stadiul negocierilor directe pe care le-au purtat autoritățile române, în ultimele 12 luni, cu oficialii Comisiei Europene pentru a primi finanțare nerambursabilă pentru construirea spitalelor”, sunt aspectele pe care Ioan Balan le doreşte lămurite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan cere explicaţii de ce construcţia unui spital în România se face la preţuri duble faţă de străinătate.
 Vizualizări articol: 2254 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Deputatul Ioan Balan cere explicaţii de ce construcţia unui spital în România se face la preţuri duble faţă de străinătate5.052

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Iahnie de linte verde cu gogoşari Lintea verde este considerată mai puţin atrăgătoare ca aspect, dar cunoscătorii ştiu că este deopotrivă gustoasă, sănătoasă şi săţioasă, fiind un aliment ideal în post. Iahnia de linte verde se prepară repede şi este mai gustoasă cu mămăligă... Citeşte