Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 32 (6742)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Statistici negre

Peste 20.000 de suceveni, răpuşi de cancer în ultimii 16 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

20.584 de suceveni au fost răpuşi de cancer în perioada 2002 - 2017, cele mai multe decese cauzate de cancer fiind înregistrate în anul 2013, când această boală nemiloasă a ucis 1.387 de persoane din judeţ.

În ultimii trei ani - 2015, 2016 şi 2017 - au fost semnalate 1349, 1386, respectiv 1303 decese ca urmare a cancerului.

Potrivit centralizărilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, aferente anului 2017, 1.303 de suceveni s-au stins din viaţă din cauza cancerului, cei mai mulţi suferind de cancer bronhopulmonar - 217, urmaţi de cei cu cancer la stomac 104, sân - 80, prostată - 77, col uterin - 35.

De menţionat că tot în 2017, cele mai multe cazuri nou depistate au fost cele de cancer bronhopulmonar, 229 de cazuri, urmat de 188 de cazuri de cancer colo-rectal, 162 de cazuri de cancer al sânului şi 158 de cazuri de cancer al prostatei.

Reamintim că în evidenţa cabinetelor de oncologie, în 2017, figurau 10.872 de bolnavi de cancer, iar 1795 dintre cei aflaţi în evidenţe au cancer de sân, 1068 - prostată, 1004 - colorectal, 852 - col uterin, 581 - piele, 568 - vezică urinară. 

Din cele 10.872 cazuri, 7.806 de cazuri sunt din mediul urban şi 3.066 din mediul rural.

54,54% (5.930) din cazurile de cancer s-au înregistrat la femei şi 45,46% (4.942 cazuri) la bărbaţi.

 

Luna Naţională de prevenire a cancerului

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în colaborare cu unităţi administrativ teritoriale cu asistenţă medicală comunitară, medicii de familie din judeţ, medicii din reţeaua de medicină şcolară, marchează în februarie ”Luna Naţională de prevenire a cancerului”.

Scopul campaniei este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creşterea gradului de conştientizare în rândul publicului larg şi prin impulsionarea autorităţilor de a lua măsuri suplimentare împotriva cancerului.

Sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, din 4 februarie, promovează acţiuni pe care fiecare le poate întreprinde pentru a salva vieţi. De asemenea, pe 15 februarie se marchează Ziua Internaţională împotriva cancerului la copii, scopul campaniei fiind “Acces universal mai bun la tratament pentru copiii şi adolescenţii cu cancer”. Mesajul cheie este “Copiii merită ce este mai BUN!”.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Suceava şi va consta în activităţi de informare, educare, comunicare în comunităţile cu asistenţă medicală comunitară şi distribuire de materiale informative, publicare de articole pe website – ul DSP şi pe grupul Facebook ”Promovarea Sănătăţii Suceava”.

 

Cancerul este a doua cauză de mortalitate pe plan mondial

Potrivit DSP Suceava, cancerul este a doua cauză de morbiditate şi mortalitate pe plan mondial.

Se preconizează ca numărul cazurilor noi să crească cu aproape 70% în următoarele două decenii.

Global, aproape 1 din 6 decese este cauzat de cancer, iar aproximativ 70% din decesele prin cancer apar în ţările slab şi mediu dezvoltate.

În jur de o treime dintre decesele prin cancer sunt cauzate de cinci tipuri majore de riscuri: index de masă corporală ridicat, aport scăzut de fructe şi legume, absenţa activităţii fizice, consum de tutun şi consum de alcool.

Consumul de tutun este unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru cancer şi este responsabil de aproximativ 22% din decesele prin cancer.

Infecţiile care generează cancer, cum sunt hepatitele şi HPV, sunt responsabile pentru aproape 25% din cazurile de cancer în ţările slab şi mediu dezvoltate. Frecvent este vorba de prezentări tardive, diagnostic şi tratament inaccesibile.

În prezent pot fi prevenite 30–50% din cancere. Povara prin cancer poate fi redusă şi prin depistarea precoce a cancerului, acesta având o şansă mare de vindecare dacă este diagnosticat din timp şi este tratat adecvat.

România se situează,în Europa, după cum urmează: la bărbaţi - locul 3 la incidenţa cancerelor cavităţii bucale, faringian şi laringian; locul 6 la incidenţa cancerului hepatic; locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar; locul 10 la incidenţa cancerului pancreatic. La femei, România se situează,în Europa, după cum urmează: locul 1 la incidenţa cancerului de col uterin; locul 6 la incidenţa cancerului hepatic; locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar. La ambele sexe, România este pe locul3 la incidenţa cancerelor cavităţii bucale-faringian, pe locul 5 la incidenţa cancerului laringian şi locul 6 la incidenţa cancerului hepatic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 20.000 de suceveni, răpuşi de cancer în ultimii 16 ani.
 Vizualizări articol: 2609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 20.000 de suceveni, răpuşi de cancer în ultimii 16 ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Așșșșșa ceva!!! trimis de
(11 feb 2018, 02:03:23
Parcă sunteți nebuni, nu există ediție să nu vorbiși de cancer, cancer și iar cancer, Ați innebunit zău așa, parcă ați face reclamă.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei