Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 31 (6741)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a III-a

Proiectul ”10 pentru folclor” reuneşte în acest an peste o sută de artişti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul „10 pentru folclor”, ediţia a III-a, reuneşte în acest an peste o sută de artişti populari din judeţul Suceava şi nu numai. Activităţile culturale se vor desfăşura, în perioada 12 - 16 februarie, în localităţile Suceava, Rădăuţi, Cajvana, Broşteni, Rădăşeni, Hănţeşti, Arbore, Baia, Slatina şi Dorna Arini. Deschiderea oficială a proiectului va avea loc luni, 12 februarie, la ora 10:00, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" din municipiul Suceava, apoi caravana ”10 pentru folclor” se va deplasa, în aceeaşi zi, la Căminul Cultural Rădăşeni, unde, de la ora 14:00, localnicii sunt aşteptaţi la un spectacol folcloric deosebit.

 

Programul caravanei ”10 pentru folclor”

Caravana ”10 pentru folclor” va poposi marţi, 13 februarie, la ora 13:00, la Căminul Cultural Dorna Arini, iar de la ora 17:00, la Casa de Cultură Broşteni. Miercuri, 14 februarie, echipa ”10 pentru folclor” va ajunge, la ora 13:00, la Casa de Cultură din Cajvana, iar la ora 17.00, la Căminul Cultural Arbore. Proiectul cultural continuă joi, 15 februarie, de la ora 13.00, la Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Nr. 5 din municipiul Rădăuţi, apoi, la ora 16.30, va avea loc o întâlnire - spectacol la Căminul Cultural Hănţeşti. În ultima zi a proiectului, pe 16 februarie, sunt programate, de la ora 13.00, întâlnirea - spectacol din comuna Slatina, care va avea loc la Căminul cultural din localitate, iar de la 16.00, la Căminul Cultural Baia, finala caravanei ”10 pentru folclor” .

 

Artişti consacraţi şi multe surprize muzicale

Coordonatoarea proiectului ”10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, ne-a spus că de la an la an, „echipa creşte frumos şi tot mai mulţi artişti doresc să ne sprijine cauza. Pe lângă participarea hunedoreanului Ovidiu Homorodean, tot timp de o săptămână ni se vor alătura membrii Ansamblului Folcloric Călineştenii Țării Maramureşului, împreună cu Măriuca Verdeş, o tânără interpretă de folclor foarte talentată şi dedicată promovării folclorului în rândul copiilor. Va mai fi alături de noi, către finalul săptămânii, şi îndrăgita interpretă de muzică populară Vlăduţa Lupău, iar surprizele nu se opresc aici".

Poliinstrumentistul Leonard Zămă va veni cu momente inedite la întâlnirile-spectacol de săptămâna viitoare, care vor fi pe placul iubitorilor de folclor. La fel ca şi în anii precedenţi, organizatorilor le vor mai fi alături doi dintre membrii de bază ai echipei „10 pentru folclor": este vorba despre trompetistul Constantin Mândrişteanu şi de interpretul de muzică populară Grigore Gherman. „Anul acesta, datorită unui volum impresionant de muncă din partea instrumentiştilor profesionişti de la Ansamblul Artistic <Ciprian Porumbescu>, toţi invitaţii vor fi acompaniaţi de orchestra suceveană. Este de apreciat şi efortul trupei de balet a prestigiosului ansamblu sucevean, care pregăteşte zece suite coregrafice de excepţie. Țin să îi mulţumesc foarte mult managerului Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, pentru susţinerea necondiţionată pe care a acordat-o acestui proiect. Mă bucur foarte mult că, începând cu acest an, şi Universitatea <Ștefan cel Mare>Suceava ni s-a alăturat", a completat Mihaela Bârsan.

 

Echipa “10 pentru folclor”

Am aflat de la organizatori că reprezentantul Bucovinei de Nord, interpretul Grigore Gherman din Cernăuţi, va putea fi prezent doar la patru dintre cele zece întâlniri-spectacol din acest an. Artistul a spus că anul trecut a participat la toate spectacolele ce au purtat marca “10 pentru folclor”. „Concluzia a fost una bună: oamenii ne-au primit cu drag, s-au bucurat de cântecele noastre. Mă bucur că acest proiect se desfăşoară în Bucovina noastră dragă, dar m-aş bucura şi mai mult dacă ar avea ecou şi în celelalte zone ale ţării noastre”, este de părere Grigore Gherman.

Cei 10 membri ai echipei din acest an sunt interpretul de muzică populară George Finiş, reprezentantul Consiliului Judeţean Suceava, profesoara Loredana Ceică, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Ovidiu Homorodean, interpret de muzică populară, Costinel Leonte, maestru coregraf, Alexandru Brădăţan, interpret de muzică populară, Mihaela Bârsan, realizator de emisiuni de folclor, iniţiatoarea proiectului "10 pentru folclor", poliinstrumentistul Leonard Zamă, profesorul Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Angelica Flutur, interpret de muzică populară, şi Iulian Florea, preotul paroh al Bisericii „Sf. Dumitru” din municipiul Suceava, reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

 

„Folclorul a devenit obiect de studiu opţional într-o măsură mult mai mare"

Unul dintre cei care a pus bazele proiectului „10 pentru folclor”, trompetistul Constantin Mândrişteanu, a spus că în momentul în care i s-a propus să facă parte din proiect a fost puţin sceptic. „Iată-ne, însă, ajunşi la cea de-a III-a ediţie. Aşteptările nu au fost în zadar: folclorul a devenit obiect de studiu opţional într-o măsură mult mai mare. Mulţumesc Televiziunii Intermedia şi Mihaelei Bârsan pentru că m-au făcut părtaş la acest minunat proiect” . De la debutul proiectului ”10 pentru folclor”, după doar 20 de întâlniri-spectacol, organizate în 2016 şi 2017, în judeţul Suceava, aproape 150 de şcoli au introdus opţionalul de folclor. Organizatorii şi-au propus să ducă caravana folclorului în toate localităţile din judeţ şi speră ca modelul de succes de la Suceava să fie translatat şi în alte judeţe.

 

Organizatori

Proiectul ”10 pentru folclor” este organizat de Televiziunea Intermedia, Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Consiliul Judeţean Suceava, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava,  primăriile Suceava, Rădăuţi, Cajvana, Broşteni, Rădăşeni, Arbore, Hănţeşti, Baia, Slatina, Dorna Arini şi Asociaţia ”Plai străbun”. Sponsorii evenimentului sunt: Fly Music Bosanci, Casa de modă Janice, Salonul de înfrumuseţare ”Bellisima”, Depozitul de flori ”Simfonia florilor” şi AVON Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul ”10 pentru folclor” reuneşte în acest an peste o sută de artişti.
 Vizualizări articol: 1842 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Proiectul ”10 pentru folclor” reuneşte în acest an peste o sută de artişti5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura cu foi de turtă dulce (de post) O combinație incredibil de fină între aroma puternică de turtă dulce și delicatețea cremei de lămâie, reunite într-o prăjitură moale, care se topește în gură, e tot mai gustoasă pe zi ce trece și este și de post... Merită... Citeşte