Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 29 (6739)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rezolvare

Ioan Balan: „Avem garanţia, pentru moment, că minoritatea română din Ucraina va învăţa în limba maternă, din păcate nu şi peste 5 ani”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul liberal de Suceava Ioan Balan, președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, membru al Comisiei de politică externă și al delegației parlamentare române pentru negocieri cu autoritățile ucrainene privind Legea învățământului din Ucraina, a salutat iniţiativa autorităţilor de la Kiev de a proroga cu 5 ani aplicarea articolul 7 din acest act normativ care a stârnit un val de indignare în rândul minorităţilor din ţara vecină, printre care şi cea de români.

Totuşi, în opinia lui Ioan Balan, acest prim pas ar trebui urmat de un altul, mult mai important, şi anume abrogarea controversatului articol 7.

„Avem garanţia, pentru moment, că minoritatea română din Ucraina va învăţa în limba maternă, din păcate nu şi peste 5 ani. Dacă pentru actuala generaţie lucrurile au revenit pe făgaşul normal, nimeni nu ştie ce se va întâmpla când acest termen va expira. Este posibil să revenim la situaţia de dinaintea amânării punerii în aplicare a acestui articol. Din acest motiv, cred că soluţia cea mai corectă este ca legea să fie rediscutată în Parlamentul de la Kiev şi articolul 7 să fie abrogat”, a arătat Ioan Balan.

Deputatul PNL de Suceava a făcut parte din delegaţia care în luna octombrie a anului trecut s-a deplasat la Kiev, unde a avut discuţii cu reprezentanţii Dumei de Stat a Ucrainei pe marginea articolului 7 din Legea Învăţământului, articol care presupune că în ţara vecină învăţământul de stat se va derula doar în limba de stat.

„Cu ocazia acelor discuţii, s-a cerut un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia, aşa cum este cunoscută mai mult Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei, iar partea ucraineană a fost de acord să ţină seama de recomandările care vor veni. Dacă tot au ţinut cont de acest punct de vedere, cred că articolul 7 din Legea Învăţământului ar trebui abrogat, pentru că recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi aceleaşi şi peste 5 ani”, a mai spus Ioan Balan.

Comisia de la Veneția a criticat  articolul 7 din Legea Învăţământului și a cerut modificarea sa. Reprezentanţii acestui organism au arătat că articolul este vag, lipsit de precizie juridică și de claritate și nu garantează în mod adecvat dreptul la educație în limba minorităților. Mai mult, Legea Învăţământului implică o diminuare a oportunităților de învățare în limbile minorităților, putând fi ridicată chiar o problemă de constituționalitate.

Potrivit datelor oficiale, în Ucraina trăiesc peste 400.000 de români, cei mai mulţi în zona Cernăuţi. Ca procent, minoritatea românească din ţara vecină este a treia, după ucraineni şi ruşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ioan Balan: „Avem garanţia, pentru moment, că minoritatea română din Ucraina va învăţa în limba maternă, din păcate nu şi peste 5 ani”.
 Vizualizări articol: 2040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Ioan Balan: „Avem garanţia, pentru moment, că minoritatea română din Ucraina va învăţa în limba maternă, din păcate nu şi peste 5 ani”4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei