Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 24 (6734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dosar neconcludent

Încă o achitare marca „Republica Rădăuţi” într-un dosar de contrabandă cu ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Republica Rădăuţi” nu se dezminte şi mai adaugă o „petală” în şirul dosarelor instrumentate după ureche. După achitarea soţilor Costel şi Lenuţa Colibaba, din Vicovu de Sus, recent s-a consemnat o nouă soluţie de acest tip. De această dată, soluţia de achitare a fost pronunţată faţă de fraţii Adrian şi Traian Dumitru Ţega, din Ulma, iar ca şi în precedentul caz de achitare este vorba de infracţiuni de contrabandă cu ţigări.

Din păcate, cazuri concrete legate de acest fenomen numit traficul cu ţigări de contrabandă sunt tratate cu superficialitate şi neprofesionalism, procedurile sunt încălcate grosolan, iar mai grav este că greşelile grave ale poliţiştilor sunt acceptate şi transformate în probe de procurori.

Dacă în cazul soţilor Colibaba soluţia este definitivă, la fraţii Ţega vorbim de o sentinţă în prima instanţă, la Judecătoria Rădăuţi. Dacă ea va fi confirmată la Curtea de Apel Suceava, acolo unde se află dosarul în prezent, este clar că o parte din poliţiştii şi procurorii de la Rădăuţi se confruntă cu o mare problemă de legalitate.

 

Care sunt faptele imputate fraţilor Ţega

Faptele pentru care Adrian şi Traian Dumitru Ţega au fost trimişi în judecată s-au consumat în seara zilei de 3 iunie 2012. Potrivit procurorului care a întocmit rechizitoriul, Adriana Niculina Iacob, în acea seară, în jurul orei 21.00, un autovehicul marca Mitsubishi a fost abandonat pe Drumul Schitului dinspre Costileva spre Ulma, iar în interior s-au descoperit 4.900 de pachete de ţigări marca Viceroy cu timbru ucrainean, prejudiciul adus statului român fiind estimat la 46.733 de lei.

Din actul de sesizare a instanţei de judecată rezultă că Adrian Ţega asigura paza, iar fratele său, Traian Dumitru Ţega, a fost cel care a trecut frontiera verde în Ucraina, de unde a preluat ţigările şi le-a adus ilegal în România.

Maşina cu cei doi fraţi a fost observată la un moment dat de agenţii Ioan Zbercea şi Radu Hari de la Poliţia de Frontieră, care pentru că erau fără autoturism au blocat drumul cu buşteni. La un moment dat, în zonă şi-a făcut apariţia autoturismul marca Mitsubishi, care a ignorat semnalele de oprire efectuate de poliţiştii de frontieră şi a intrat în pădure, unde s-a împotmolit. Până să ajungă poliţiştii lângă maşină, cel care o conducea a sărit de la volan şi s-a făcut nevăzut în pădure.

Între timp, într-o zonă apropiată a fost descoperit şi legitimat Adrian Ţega, care nu a putut da explicaţii plauzibile despre prezenţa în acel loc. În schimb, fratele său, Traian Dumitru Ţega, identificat mai târziu, a negat orice implicare, deşi în cursul aceleiaşi zile, în jurul orei 18.30, a fost oprit şi legitimat în timp ce conducea acelaşi autoturism abandonat seara şi plin cu ţigări de contrabandă.

 

Unde a fost abandonată cu adevărat maşina plină cu ţigări de contrabandă?

Ulterior, lucrurile au fost complicate de poliţiştii de frontieră şi date efectiv peste cap. Cel puţin aşa a arătat magistratul Mihaela Ursuliac, de la Judecătoria Rădăuţi, care a dispus achitarea fraţilor Ţega.

„Cu privire la declaraţia dată în cursul urmăririi penale, martorul Zbercea Ion (n.a. - agent al Poliţiei de Frontieră) a explicat că declaraţia sa a fost consemnată de comisarul Brăilean Costică pe baza declaraţiei sale orale. Cu privire la procesul verbal de constatare ce apare că l-ar fi întocmit împreună cu martorul Hari Radu, martorul Zbercea Ion a declarat că a fost întocmit tot de comisarul Brăilean Costică, martorul susţinând că el şi colegul său l-au citit şi semnat, deşi era obligaţia agentului constatator să întocmească procesul verbal de constatare”, se arată în motivarea sentinţei prin care fraţii Ţega au fost achitaţi.

Şi nu este singura chestiune care ridică semne de întrebare vizavi de modul în care s-a derulat ancheta. Într-o primă fază s-a spus că autoturismul marca Mitsubishi a fost abandonat după ce s-a împotmolit în noroi, în timp ce în faţa instanţei agentul Ion Zbercea a povestit că şoferul a fugit după ce maşina a fost oprită lângă buşteanul care bloca drumul.

În plus, agentul Zbercea a precizat că era cu 15-20 de metri în faţa colegului său Radu Hari şi acesta nu ar fi avut posibilitatea să vadă cine a coborât din maşină şi a fugit în pădure din cauza întunericului.

 

Munca ce revenea în sarcina agenţilor constatatori, făcută ilegal de şeful lor direct

Şirul lucrurilor făcute după ureche nu se opreşte însă la aspectele de mai sus. Acelaşi agent Ion Zbercea a declarat cu nonşalanţă în faţa judecătorului: „Nu ştiu cine a făcut menţiunile şi cui aparţine semnătura de pe procesul verbal de constatare şi pentru că împreună cu colegul meu Hari Radu ne-am ocupat de descărcarea ţigărilor şi alte chestiuni, de această problemă s-a ocupat comisarul Brăilean Costică”.

Mai mult, în faţa judecătorului, celălalt agent al poliţiei de frontieră, Radu Hari, a precizat că nu a observat să coboare vreo persoană din maşină, cu atât mai puţin să-şi dea seama de identitatea ei.

Ca şi colegul său, Radu Hari a recunoscut că nu a întocmit procesul verbal de constatare aşa cum prevede legislaţia, iar autorul este, cel mai probabil, comisarul Costică Brăilean.

„Instanţa reţine că punând sub semnul întrebării cele consemnate în procesul verbal de constatare, împrejurarea că deşi apare ca fiind redactat-întocmit de agenţii constatatori Hari Radu şi Zbercea Ion, în realitate acest act a fost întocmit de şeful celor doi agenţi, comisarul Brăilean Costică, aspect recunoscut de acesta din urmă, neputând fi primită justificarea acestui fapt prin invocarea lipsei de experienţă a celor doi. În aceste condiţii este posibilă o denaturare a situaţiei de fapt prin implicarea mai multor persoane în efectuarea unor acte de urmărire penală”, se arată în motivarea instanţei rădăuţene.

Judecătorul a mai constatat că nu există nici o dovadă că Adrian Ţega ar fi trecut ilegal frontiera dintre România şi Ucraina, iar faptul că autoturismul marca Mitsubishi aparţine lui Traian Dumitru Ţega nu este suficient pentru a-l acuza de contrabandă cu ţigări.

„Instanţa constată că în cauză nu sunt suficiente dovezi din care să rezulte fără dubiu că inculpaţii au comis faptele care li se impută, astfel că se va dispune achitarea lor”, este concluzia magistratului Mihaela Ursuliac.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă o achitare marca „Republica Rădăuţi” într-un dosar de contrabandă cu ţigări.
 Vizualizări articol: 4250 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 3 voturi
Încă o achitare marca „Republica Rădăuţi” într-un dosar de contrabandă cu ţigări3.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei