Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 24 (6734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Deziderat

Dr. Laura Coca: ”Nu mai avem voie să avem cancer de col uterin!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A V-a ediţie a dezbaterii “Opreşte cancerul de col uterin!”, organizată de Televiziunea Intermedia  şi Asociaţia SEVA Suceava, în data de 30 ianuarie a.c., s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, îndeosebi din rândul tinerilor. În opinia celor două moderatoare, Angela Zarojanu şi jurnalista Adriana Dascălu Bulină, acest lucru arată creşterea interesului populaţiei pentru informarea corectă în ceea ce priveşte prevenirea şi depistare precoce a acestei boli, de care în Suceava şi în România încă se moare, deşi sunt disponibile toate mijloacele de prevenţie. 

Incidenţa cancerului de col uterin în România este dublă faţă de media europeană, iar ţara noastră se situează pe primul loc în Europa la mortalitatea din cauza acestui tip de cancer. 

În cadrul dezbaterii, secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, a arătat că „România deţine la capitolul îmbolnăvire şi mortalitate prin cancer de col uterin un ruşinos loc fruntaş în Europa”, ceea ce indică nu doar “o lipsă de civilizaţie”, ci şi o lipsă de informare şi educare pentru sănătate” a populaţiei feminine. Ea a subliniat importanţa adoptării unei “atitudini responsabile” faţă de propria sănătate.

Medicul Maria Bucşineanu, din cadrul Centrului Judeţean de Planificare Familială Suceava, a explicat că leziunile precanceroase pot fi depistate printr-un test simplu, ieftin şi nedureros, testul Babeş-Papanicolau, şi pot fi tratate. ”În această etapă evoluţia spre cancerul de col uterin poate fi stopată, iar vindecarea este de sută la sută”, a subliniat dr. Bucşineanu, menţionând că este recomandabil ca prima testare Babeş-Papanicolau să se realizeze în primii doi ani de la debutul vieţii sexuale a femeilor, apoi frecvenţa de testare să fie anuală sau la doi ani.

 

Dr. Dumitrache: Educaţia medicală a populaţiei este cheia prevenirii bolii

Un alt medic din cadrul aceluiaşi centru, dr. Aurelia Dobromir, a accentuat că prin intermediul programului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin, femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani au posibilitatea de a efectua gratuit testul Babeş-Papanicolau, indiferent dacă sunt sau nu asigurate medical.

Coordonatorul reţelei de screening organizate la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ion cel Nou” din Suceava, dr. Laura Coca, a atras atenţia tinerilor prezenţi la dezbatere că prevenirea apariţiei cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinarea anti HPV, un vaccin sigur, care protejează organismul de virusul HPV transmis pe cale sexuală. Dr. Coca a declarat că, în condiţiile în care există atât vaccin, cât şi posibilitatea testării  Babeş-Papanicolau, la îndemâna oricărei femei, ”nu avem voie să mai avem cancer de col uterin!”. ”Este o boală prevenibilă sută la sută”, a spus medicul.

Importanţa campaniilor de informare corectă a populaţiei a fost subliniată şi de dr. Dan Dumitrache, de la Centrul Medical Bucovina, care a arătat că dacă în urmă cu 8-10 ani foarte multe dintre pacientele care se prezentau la cabinet nu ştiau nimic despre testul Babeş-Papanicolau, în prezent, situaţia s-a schimbat, iar femeile vin din proprie iniţiativă şi solicită efectuarea testării.

El este de părere că astfel de dezbateri, care sunt utile şi importante, ar trebui organizate “peste tot” şi să fie axate nu numai pe problematica legată de profilaxia şi prevenţia cancerului de col uterin, ci “pe tot ceea ce înseamnă educaţia medicală a populaţiei”, capitol la care suntem “deficitari”.

 

Dr. Sorin Hîncu: ”Cancerul nu doare”

Prezent pentru prima dată la acest eveniment, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Sorin Hîncu, cu o experienţă în chirurgie de peste 40 de ani, a vorbit despre etapa chirurgicală în tratamentul cancerului de col uterin.

Dr. Hîncu a spus că în stadiul de început al bolii “cancerul nu doare”, astfel că mulţi se prezintă la medic cu întârziere, când afecţiunea este deja avansată. ”Am operat sute de femei cu cancer cervical. În primele faze ale bolii, dacă se face intervenţia chirurgicală, boala este vindecabilă sută la sută. Din păcate, şi acum mai sunt cazuri de stadiu IV, când... De ce să ajungem la tratamente chirurgicale şi oncologice, când această boală se poate preveni atât de uşor?”, a întrebat dr. Hîncu.

Nelipsit de la nici una dintre cele cinci ediţii ale manifestării iniţiate de jurnalista Adriana Dascălu,  preotul Cătălin Mureş a avut un răspuns la întrebarea cunoscutului chirurg sucevean: “jena, ruşinea şi delăsarea”, care îi împiedică deseori pe oameni să ajungă ”la medic şi la spovedanie”.

“Sfântul Apostol Pavel spune foarte simplu: fiecare om este dator să-şi iubească şi să-şi îngrijească trupul, adică ne îndeamnă să mergem să facem acele vizite regulate la medic”, a spus preotul Cătălin Mureş.

În ceea ce priveşte componenta umanitară a evenimentului de marţi după-amiază, fondurile strânse din vânzarea biletelor de tombolă şi din donaţii vor ajunge la o suceveancă aflată în program de radioterapie pentru tratamentul cancerului de col uterin. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dr. Laura Coca: ”Nu mai avem voie să avem cancer de col uterin!”.
 Vizualizări articol: 3738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Dr. Laura Coca: ”Nu mai avem voie să avem cancer de col uterin!”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei