Eveniment

Dr. Cleopatra Cabuz, inginer cercetător de prestigiu în SUA, înscrisă azi în Cartea Valorilor Bucovinene



Dr. Cleopatra Cabuz
Dr. Cleopatra Cabuz

Cartea de Onoare a Valorilor Bucovine, deschisă la Prefectura Suceava, are de astăzi un nou nume, cel al cercetătoarei dr. Cleopatra Cabuz. Potrivit obiceiului, ceremonia va avea loc în cadrul Colegiului Prefectural, unde prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, îi va înmâna Diploma de Excelență.
Dr. Cabuz a fost aleasă, anul trecut, membru al Academiei Naționale de Inginerie din Statele Unite, cea mai prestigioasă recunoaștere profesională pentru inginerii cercetători din Statele Unite ale Americii, ca recunoaștere a contribuțiilor tehnice și științifice deosebite în domeniul microsistemelor integrate în siliciu, a senzorilor și a sistemelor de siguranță industriale.
A publicat peste 50 de lucrări tehnice și științifice în reviste de specialitate sau în conferințe științifice, precum și în cărți de specialitate. Este autor în 55 de brevete de invenție înregistrate la Biroul de Invenții al SUA.
Raportul “US Nanotechnology R&D and Commercial Implications: Technologies, Opportunities and Markets 2001-2005” al firmei Fuji-Keizai USA Inc. o menționează pe dr. Cleo Cabuz drept unul din primii 5 lideri din SUA în domeniul microstructurilor integrate în siliciu (MEMS).
Dr. Cleopatra Cobuz a urmat cursurile școlare la Școala Generală nr.1 și la Liceul ”Ștefan cel Mare” – clasa specială de fizică (1970-1974) din Suceava, liceu absolvit în anul 1916 și de bunicul ei, Orest Malcinschi. În 1979 a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații București și a lucrat, până în 1984, ca inginer la Întreprinderea “Electrotehnica” București, după care a început activitatea de cercetare la Institutul Politehnic București.
Vicepreședinte într-o corporație cu cifră de afaceri de 40 de miliarde de dolari
În perioada 1991-1994 a urmat studii doctorale în Japonia, la Universitatea Tohoku, unde a obținut titlul de Doctor în Ingineria Microsistemelor și în 1995 a obținut al doilea titlu de doctor, de data aceasta în Microsensori Integrați, conferit de Universitatea Politehnică București.
Din 1995 a plecat în SUA, ca cercetător principal la corporația Honeywell, care operează în peste 100 de țări și are o cifră de afaceri de 40 miliarde de dolari.
În ultimii 12 ani, dr. Cleo Cabuz a deținut funcția de vicepreședinte pentru cercetare și dezvoltare a grupului de afaceri Siguranța Vieții din cadrul Honeywell, calitate a avut în subordine peste 1.000 de ingineri din 13 țări ale lumii.
Clădiri faimoase din lume, precum Burj Tower din Dubai, Terminalul 5 din aeroportul London Heathrow, stadionul Wembley, sau facilitățile utilizate la Olimpiada de la Beijing au sistemele de protecție la incendii, de alarmare și evacuare în caz de urgență dezvoltate sub directa îndrumare a sucevencei. De asemenea, marile rafinării ale lumii, din Golful Mexic până în China și India, au sisteme de detecție a gazelor toxice și explozive dezvoltate sub conducerea Cleopatrei Cabuz.
Ca cercetător la Honeywell, ea a propus și condus numeroase proiecte de cercetare finanțate de Agenția de Cercetare Avansată pentru Apărare a SUA.
Dr. Cabuz promovează cu succes România în America
Pe lângă activitatea științifică, dr. Cleopatra Cabuz este președinte al Heritage Organization of Romanian Americans in Minnesota (HORA), o organizație non-profit axată pe păstrarea și promovarea istoriei comunităților românești din Minnesota și pe promovarea limbii, tradițiilor și culturii românești. HORA, cu suport financiar din partea Societății de Istorie a statului Minnesota, s-a angajat în realizarea unei trilogii cinematografice pentru documentarea emigrației românilor în acest stat. Primul film documentar intitulat “Mia și Drumul” (Thousand Dollars and Back) a fost lansat în 2014 și a fost nominalizat pentru un premiu Emmy acordat filmelor de televiziune. În octombrie 2017 a avut loc premiera părții a doua din această trilogie, intitulată “Prin Cortina de Fier – din România” (Through the Iron Curtain – From Romania). Acest documentar a fost realizat în colaborare cu televiziunea publică americană PBS. De asemenea, Cleopatra Cabuz a fondat Corul „Ciprian Porumbescu” din Minnesota și în decembrie 2017 a lansat un CD cu colinde românești în aranjamente vocal instrumentale inedite. Pe timpul sărbătorilor de iarnă din 2017, HORA a organizat o expoziție cu obiceiuri tradiționale românești, care a înregistrat peste treizeci de mii de vizitatori.
Reamintim că printre cei înscriși în Cartea de Onoare a Valorilor Bucovinene se numără ministrul Educației, Valentin Popa, în calitate de rector al Universității „Ștefan cel Mare”, managerul Spitalului de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, Vasile Rîmbu, jurnalistul Roman Istrati, șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, generalul de brigadă Ion Burlui, arhimandritul Iustin Dragomir, starețul Mănăstirii Bogdana din Rădăuți.



Recomandări

A încetat din viață univ. Ovidiu Crețu, unul dintre întemeietorii școlii de învățământ tehnic din Suceava

Conf. univ. dr. ing. Ovidiu Crețu, unul dintre întemeietorii școlii de învățământ tehnic de la Suceava, a încetat din viață marți
Conf. univ. dr. ing. Ovidiu Crețu, unul dintre întemeietorii școlii de învățământ tehnic de la Suceava, a încetat din viață marți