Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 18 (6728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Plan de şcolarizare

Cu ce oferte vin liceele din judeţ pentru anul şcolar următor. Dispar şase clase a IX-a, iar colegiile tehnice din municipiul Suceava renunţă la filiera teoretică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O analiză îndeaproape a ofertei liceelor din judeţ, pentru anul şcolar 2018-2019, relevă câteva schimbări importante în ceea ce priveşte variantele pe care le au elevii care peste câteva luni finalizează clasele a VIII-a.

Pe de-o parte, din cauza scăderii numărului de elevi, şase clase de-a IX-a ar urma să dispară din viitorul plan de şcolarizare al judeţului Suceava. Mai exact, din toamna acestui an sunt propuse 193 de clase (cu 5.404 locuri pentru boboci de liceu), faţă de 199 de clase de-a IX-a (cu 5.508 locuri) în 2017, asta fără a lua în calcul clasele profesionale.

De cealaltă parte, din necesitatea de a-şi adapta oferta la cerinţele elevilor şi ale pieţei muncii, colegii tehnice din municipiul Suceava au renunţat la filiera teoretică şi s-au axat doar pe specializări tehnologice şi clase profesionale. Totodată, chiar dacă au păstrat numărul de clase de-a IX-a pentru anul şcolar următor, câteva colegii tehnice au renunţat la anumite specializări pe care le-au înlocuit cu altele tot pentru a-şi armoniza oferta cu nevoile angajatorilor.

Cât priveşte colegiile teoretice, mare parte dintre acestea menţin planul de şcolarizare de anul trecut, cele mai multe locuri fiind alocate specializării matematică - informatică, potrivit proiectului planului de şcolarizare, învăţământ liceal, de masă, pentru 2018 - 2019. La polul opus, clasele de filologie pierd tot mai mult teren de la an la an, iar multe licee aleg să nu mai cuprindă această specializare în oferta lor.

 

Oferta colegiilor din municipiul Suceava

Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” Suceava propune pentru absolvenţii de-a VIII-a trei clase de matematică - informatică, două de ştiinţe ale naturii şi una de ştiinţe sociale, oferta fiind similară cu cea din anul trecut.

Colegiul Naţional „Petru Rareş” are în planul de admitere o clasă mai puţin faţă de 2017, din ofertă dispărând clasa de filologie. Sunt propuse patru clase de matematică - informatică şi câte două de ştiinţe ale naturii şi ştiinţe sociale.

Cât priveşte Colegiul „Mihai Eminescu”, absolvenţii claselor a VIII-a se pot îndrepta către specializări precum mate-info (două clase), filologie (o clasă), ştiinţe sociale (trei clase) sau pedagogic (două clase).

Oferta se menţine şi la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” cu trei clase de mate-info, trei de ştiinţe ale naturii şi una de filologie.

Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” scoate la concurs o clasă de filologie şi alte patru în cadrul filierii vocaţionale (arhitectură, arte plastice, muzică şi patrimoniu cultural).

Schimbări sunt la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, însă numărul de clase propuse este acelaşi - 12. Dispare filiera teoretică, ceea ce înseamnă că specializarea matematică-informatică nu mai figurează în oferta şcolii. Dispare şi clasa de estetică şi igiena corpului omenesc, însă este propusă o clasă în plus la turism (trei în final). Pe lângă acestea, în oferă mai sunt şase clase la specializarea economic, două la comerţ şi una la alimentaţie.

Liceul cu program Sportiv are pentru viitorii boboci o clasă la filologie şi patru clase cu profil sportiv.

 

Colegiile tehnice din municipiul Suceava, doar cu filieră tehnologică

Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” din Burdujeni pierde clasele de filologie şi ştiinţe sociale, de la filiera teoretică, însă vine cu o oferă mai bogată la învăţământul profesional. Pentru bobocii care vor să urmeze învăţământul liceal, colegiul are în ofertă câte o clasă de economic, alimentaţie, electric şi mecanică de motoare.

Nici în planurile de şcolarizare ale colegiilor tehnice „Samuil Isopescu”, „Petru Muşat” sau de Industrie Alimentară nu figurează specializări din filiera teoretică, ci doar din cea tehnologică.

La Colegiul de Industrie Alimentară, în planul de şcolarizare figurează specializările de industrie alimentară (3 clase) şi câte o clasă de protecţia mediului, turism şi electronică automatizări.

Colegiul „Petru Muşat” propune patru clase (protecţia mediului, alimentaţie, economic şi electromecanică maşini, utilaje), la fel şi Colegiul „Samuil Isopescu” (structuri pentru construcţii, electric, electronică automatizări, mecanică de montaj, întreţinere).

 

Ofertele liceelor din judeţ

Pentru cei interesaţi să urmeze cursurile învăţământului liceal în cadrul Colegiului Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, conducerea unităţii vine cu o ofertă similară celei de anul trecut: patru clase de mate - info, două de filologie şi câte una de ştiinţe sociale şi ştiinţe ale naturii.

La Colegiul „Mihai Băcescu” dispare clasa de mecanic de motoare, unitatea având însă o ofertă variată, atât din filiera teoretică (mate - info, ştiinţe ale naturii, ştiinţe sociale, filologie), cât şi din cea tehnologică (industrie textilă, electronică automatizări, turism, electrică şi electromecanică).

Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni propune 12 clase de-a IX-a, filiera teoretică şi tehnologică, ofertă bogată având şi Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului (11 clase - alimentaţie, economic, turism, electronică automatizări, mate-info, ştiinţe ale naturii, filologie, ştiinţe sociale).

Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi păstrează oferta de anul trecut cu câte două clase de mate-info, ştiinţe sociale şi ştiinţe ale naturii şi o clasă de filologie.

Tot la Rădăuţi, Colegiul Tehnic face schimbări în oferta de şcolarizare pentru anul şcolar următor, însă păstrează câte două clase la specializarea economic, mecanică de motoare şi câte o clasă la instalaţii pentru construcţii, mate-info, filologie şi ştiinţe sociale.

Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc mizează în viitorul an şcolar pe două clase de matematică - informatică şi câte una de ştiinţe ale naturii, filologie şi ştiinţe sociale.

Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc pierde o clasă de economic, propunând pentru anul şcolar următor trei clase de silvicultură şi câte o clasă de protecţia mediului, economic şi turism.

 Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret menţine planul de şcolarizare, acesta cuprinzând două clase de mecanică de motoare şi câte o clasă de industrie textilă şi pielărie, mate-info, ştiinţe ale naturii, filologie şi filologie (limba ucraineană).

Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei renunţă la o clasă de ştiinţe ale naturii, oferta cuprinzând două clase de mate-info şi câte o clasă de ştiinţe sociale, ştiinţe ale naturii şi filologie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu ce oferte vin liceele din judeţ pentru anul şcolar următor. Dispar şase clase a IX-a, iar colegiile tehnice din municipiul Suceava renunţă la filiera teoretică.
 Vizualizări articol: 4050 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 2 voturi
Cu ce oferte vin liceele din judeţ pentru anul şcolar următor. Dispar şase clase a IX-a, iar colegiile tehnice din municipiul Suceava renunţă la filiera teoretică3.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei