Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 18 (6728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Amendă record

Consiliul Concurenţei a amendat cu 600.000 de euro Camera Notarilor Publici Suceava şi pe majoritatea notarilor suceveni şi botoşăneni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2,81 milioane de lei, adică aproximativ 600.000 de euro, Camera Notarilor Publici Suceava şi 72 de notari publici din Suceava şi Botoşani, membri ai acestei organizaţii. Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Concurenţei, sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei, declanşate în mai 2015, având ca obiect încălcarea regulilor de concurenţă de către Camera Notarilor Publici Suceava şi membrii acesteia prin stabilirea unei grile de onorarii minimale, având valori mai ridicate decât onorariile minimale aprobate prin ordin al ministrului Justiţiei. Astfel, notarii publici din judeţele Suceava şi Botoşani au realizat tabele cu onorariile minimale stabilite pentru cele mai importante acte şi proceduri notariale, diferenţiate pentru fiecare dintre judeţele Suceava şi Botoşani.

„Punerea în aplicare a onorariilor minimale a fost facilitată de către Camera Notarilor Publici Suceava, care a distribuit tabelele cu onorarii minimale către notarii activi, în special prin e-mail, dar şi direct, în cadrul unor reuniuni special convocate. De asemenea, ele au fost afişate pe website-ul Camerei Notarilor Publici Suceava şi transpuse într-o aplicaţie informatică”, se arată în informarea transmisă de Consiliul Concurenţei.

 

Consiliul Concurenţei a informat că doar un singur notar „s-a delimitat public de această practică ilegală”

Ca urmare, în judeţele Suceava şi Botoşani, onorariile minimale au fost puse în practică de toţi notarii publici, intraţi în profesie anterior declanşării investigaţiei, cu excepţia unuia care s-a delimitat public de această practică ilegală, după punerea în aplicare. De asemenea, un notar public a recunoscut participarea la înţelegere şi a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15% din nivelul de bază.

Consiliul Concurenţei a reamintit că la sfârşitul anului 2017, Consiliul Concurenţei a finalizat o altă investigaţie privind posibile practici anticoncurenţiale ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), prin acceptarea angajamentelor asumate de această organizaţie. UNNPR s-a angajat că va înlătura restrângerile concurenţiale privind stabilirea onorariilor minime (în limita prevederilor Legii nr. 36/1995), publicitatea individuală, modalitatea de încasare a onorariilor, atragerea clientelei, respectiv racolarea personalului în cadrul birourilor notariale.

„De asemenea, UNNPR s-a angajat să transmită ministrului Justiţiei propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale onorariilor pentru acele proceduri realizate în regim concurenţial şi includerea lor alături de categoriile de servicii notariale pentru care nu sunt stabilite limite minimale. Consiliul Concurenţei şi Ministerul Justiţiei vor colabora şi monitoriza implementarea angajamentelor privind liberalizarea unor onorarii pentru anumite categorii de acte şi servicii notariale, prin punerea în aplicare a dispoziţiilor art. 66 alin. (2) din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale”, se mai precizează în comunicatul Consiliului Concurenţei. 

În acelaşi timp, Autoritatea de Concurenţă a anunţat că va efectua monitorizarea angajamentelor în cazul modificărilor aduse Codului Deontologic prin Hotărâre a Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Concurenţei a amendat cu 600.000 de euro Camera Notarilor Publici Suceava şi pe majoritatea notarilor suceveni şi botoşăneni.
 Vizualizări articol: 4458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Consiliul Concurenţei a amendat cu 600.000 de euro Camera Notarilor Publici Suceava şi pe majoritatea notarilor suceveni şi botoşăneni4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei