Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 15 (6725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Premieră regională

Grupul „Rădăuţiul Civic” lansează aplicaţia mobilă „e-Rădăuţi”, dezvoltată prin implicarea comunităţii locale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grupul de iniţiativă „Rădăuţiul Civic” a organizat, la finele anului trecut, un concurs adresat elevilor de liceu intitulat „Hai să digitalizăm oraşul”, concurs la care au participat optsprezece elevi împărţiţi în nouă echipe, iar cele mai bune trei aplicaţii au fost premiate cu sprijinul echipei grupului civic şi al unor parteneri locali. După concurs, cinci dintre elevii echipelor câştigătoare au continuat lucrul alături de un mentor din grupul „Rădăuţiul Civic”, care au format echipa „e-Rădăuţi”, în care s-a alăturat ulterior şi un alt elev voluntar pasionat de tehnologii şi programare.

Potrivit comunicatului primit la redacţie, dezvoltarea aplicaţiei a pornit de la ideea de a aduce tehnologia mai aproape de cetăţeni pentru a promova implicarea în societate, dar şi pentru a promova municipiul mai bine în ochii turiştilor. Echipa „e-Rădăuţi” este formată din elevii Leonard Bereholschi şi Radu Bouaru de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” şi Cosmin Dărăbăneanu, Luis Scripcaru, Mihai Pricob şi Robert Pomohaci de la Colegiul Tehnic Rădăuţi şi un coordonator de proiect, Paul Coman. Echipa a început lucrul la începutul lunii decembrie, iar pe 18 ianuarie 2018 aplicaţia a fost lansată într-o primă versiune. Elevii vor lucra în continuare la optimizarea şi dezvoltarea acesteia prin includerea unor opţiuni mai avansate. Aplicaţia este disponibilă pentru telefoanele care folosesc sistemul de operare Android şi poate fi descărcată de pe Google Play, prin simpla căutare a cuvântului „e-Radauti”.

 

În dimensiunea civică, aplicaţia conţine o serie de opţiuni

Coordonatorul de proiect Paul Coman, membru al grupului „Rădăuţiul Civic”, a afirmat: „Pot să spun că este o plăcere să lucrez cu elevii din echipă şi sunt plăcut impresionat de faptul că în mai puţin de două luni am pus la punct o aplicaţie care nu este foarte uşoară. Asta, în contextul în care pe 16 noiembrie 2017 elevii au deschis pentru prima oară programul de dezvoltare al acestui tip de aplicaţii. Este impresionant să văd cât entuziasm, ambiţie şi deschidere există în aceşti tineri”.

În dimensiunea civică, aplicaţia conţine o serie de opţiuni cum ar fi: opţiunea de sesizare a unor probleme locale, în care utilizatorii pot să transmită grupului „Rădăuţiul Civic” diferite nereguli întâlnite în oraş, iar grupul le va direcţiona către instituţiile competente, opţiunea de voluntariat, în care se găsesc acţiuni de voluntariat şi o listă cu grupurile de iniţiativă/ONG-urile din oraş, informaţii privind hotărârile Consiliului Local, opţiunea de numere utile către diferite instituţii care pot ajuta în caz de urgenţă (protecţia consumatorului, animalelor, mediului etc.) şi opţiunea de reciclare care include un formular de înscriere la programul de reciclare oferit de compania „Bucovina Verde”, pentru a încuraja un comportament prietenos cu mediul.

În dimensiunea turistică, aplicaţia conţine informaţii despre municipiul Rădăuţi, trasee turistice locale, pe care utilizatorii le pot urmări pentru a explora obiectivele importante, cititor de cod de bare pentru scanarea codurilor de pe panourile din faţa monumentelor locale, locuri de cazare etc.

 

„Rădăuţiul Civic” este un grup de iniţiativă independent şi non-partizan

Lansarea reprezintă o premieră cel puţin la nivel regional, dacă nu chiar la nivel naţional. Versiunea Beta a aplicaţiei poate fi descărcată gratuit pe telefoanele Android direct de pe platforma Google Play. Codul sursă al aplicaţiei poate fi obţinut gratuit şi folosit fără obligaţii către „Rădăuţiul Civic” de orice grup din ţară care doreşte să dezvolte o astfel de aplicaţie în oraşul de desfăşurare a activităţii. Detalii despre actualizări şi alte informaţii pot fi accesate pe pagina de Facebook a aplicaţiei: https://www.facebook.com/AplicatiaeRadauti. „Rădăuţiul civic” este un grup de iniţiativă independent şi non-partizan format în luna iunie 2017, din cetăţeni de toate vârstele şi de toate profesiile, ca răspuns la nevoia de încurajare a iniţiativei locale, a cetăţeniei active şi a implicării în comunitate, o platformă de facilitare şi promovare a schimbărilor pozitive în municipiul Rădăuţi şi nu numai. Mai multe detalii pe www.radautiulcivic.ro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grupul „Rădăuţiul Civic” lansează aplicaţia mobilă „e-Rădăuţi”, dezvoltată prin implicarea comunităţii locale.
 Vizualizări articol: 1552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Grupul „Rădăuţiul Civic” lansează aplicaţia mobilă „e-Rădăuţi”, dezvoltată prin implicarea comunităţii locale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei