Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 11 (6721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fond piscicol distrus

Peştele din râul Suceava, decimat de braconieri care îşi întind plasele pe toată lăţimea apei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pescari care iubesc şi înţeleg noţiuni ca faună sau fond piscicol ne-au semnalat cu îngrijorare faptul că peştele din râul Suceava este din ce în mai puţin, în principal din cauza braconierilor, care pur şi simplu distrug fondul piscicol. Ovidiu Nistor, un pescar pasionat, a semnalat în numele său şi al altor colegi pescari faptul că braconajul este un fenomen pe râul Suceava, pe întreg sectorul de la Lisaura şi până la Știrbăţ-Udeşti şi mai departe spre Liteni.

Braconierii sunt din cel puţin două categorii: localnici săraci, care prind peşte pentru consum în familie, şi indivizi care au făcut deja o afacere din peştele pe care îl prind atât de uşor.

 

„Scot zeci de kilograme de peşte odată, distrug tot ce este peşte”

„Semnele lăsate de braconieri sunt clare, au retezat copacii şi tufele de pe margini, întind plase pe 10-15 metri lăţime şi adâncime de un metru, pe tot cursul apei. În acest fel, scot zeci de kilograme de peşte odată, distrug tot ce este peşte”, a declarat Ovidiu Nistor.

Bărbatul a trimis, pe 14 ianuarie, o petiţie către Jandarmeria Suceava, în care a oferit detalii legate de modul în care acţioneză braconierii şi zonele preferate de aceştia. Surpriza plăcută a fost că ieri a primit deja răspuns din partea Jandarmeriei, în care i se dau garanţii că problema va fi tratată serios, iar patrulele de jandarmi vor încerca să-i prindă pe braconieri. Sigur că aceste informaţii nu sunt necunoscute de jandarmi sau de cei de la Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi, care gestionează fondul piscicol.

„Am fost de trei ori la pescuit recent şi nu am prins mai nimic. Înainte prindeam peşte de la 300 până la 700-800 de grame, acum rar mai prind câte unul de 100-200 de grame. Iar asta nu am sesizat numai eu, ci foarte mulţi pescari. Cred că problema este una foarte gravă, unii braconează deja la nivel industrial”, sesizează Ovidiu Nistor.

 

Peştele, foarte vulnerabil în această perioadă

El a explicat că în această perioadă braconajul este un adevărat măcel pentru peşte precum scobarul, care în martie-aprilie ar urma să-şi depună icrele. Mai mult, acum, fiind rece, peştele stă de multe ori în cârd, prin cotloane şi este o victimă sigură pentru plasele monofilament.

Prezenţa braconierilor a fost sesizată şi la Lisaura, şi la Bosanci, la Luncuşoara, Ruşi Mănăstioara, Știrbăţ, ori spre Liteni, în zona „podul nemţilor”, aşa cum este cunoscut podul de cale ferată de peste râul Suceava. 

O problemă care ar trebui avută în vedere este legată şi de modul uşor în care se pot cumpăra plasele monofilament. Conform unor informaţii, acestea se pot cumpăra foarte uşor, de către aproape oricine, din Bazarul Suceava. Inclusiv deţinerea unor astfel de plase este infracţiune. 

 

Jandarmii au întocmit 21 de doare penale şi au dat aproape o sută de amenzi

Sublocotenentul Nicoleta Andronic, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, a declarat că aceasta nu este prima sesizare de acest gen primită, iar patrulele de jandarmi fac controale periodice pe cursurile de apă.

Ea a exemplificat că anul trecut, în cadrul unor acţiuni de control efectuate la acumulările de la Mitocu Dragomirnei, Rogojeşti, Hănţeşti şi pe râul Suceava, jandarmii au constatat 21 de infracţiuni de braconaj piscicol şi au aplicat 94 de amenzi pentru pescuit ilegal. În cazul infracţiunilor, a precizat oficialul Jandarmeriei Suceava, plasele găsite au fost distruse imediat, pe malul apei. Măsurile au fost luate în baza OUG 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura.

Acţiunile în urma cărora s-au constatat infracţiunile şi contravenţiile amintite mai sus au fost organizate de jandarmi individual sau în colaborare cu asociaţii piscicole.

Nicoleta Andronic a precizat că persoanele care sesizează fapte de braconaj piscicol pot să sune la 112, dacă observă fapta în flagrant, ori să depună ulterior sesizări, pentru ca zonele cu probleme să poată fi monitorizate.

Chiar dacă jandarmii au ceva rezultate în ceea ce priveşte braconajul piscicol, cert este că pentru reducerea semnificativă a fenomenului este nevoie de mult mai mult implicare din partea mai multor instituţii şi nu numai.

O problemă este şi cu asociaţiile de pescari. Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava are oameni care fac, cel puţin teoretic, controale în teren. Pescarii spun însă că îi văd pe aceşti oameni  doar atunci când vin să verifice permisele de pescuit ale pescarilor adevăraţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peştele din râul Suceava, decimat de braconieri care îşi întind plasele pe toată lăţimea apei.
 Vizualizări articol: 4432 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Peştele din râul Suceava, decimat de braconieri care îşi întind plasele pe toată lăţimea apei4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei