Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 10 (6720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Memorie nerespectată

Eminescu, în paragină la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Manifestările consacrate comemorării poetului național Mihai Eminescu, la 168 de ani de la naşterea acestuia, aduc cu ele discursuri elogioase și aprecieri cu privire la viața și opera celui numit de George Călinescu „poetul nepereche a cărui operă învinge timpul”.

Dincolo de cuvântările frumos ticluite, respectul pe care îl datorăm memoriei poetului și creației sale nu a reușit să fie un atu suficient de important pentru autorităţile municipiului, astfel încât să pună în valoare singura statuie din oraș dedicată marelui poet.  

Este vorba desprebustul din bronz al lui Mihai Eminescu, din strada Mihai Viteazu, din micul parc de lângă Biserica Sf. Nicolae, în apropiere de rondul din fața Cinematografului Modern.

O statuie a cărei stare deplorabilă trădează, de ani buni, nepăsarea pentru artă, pentru cultură, pentru identitatea națională, a celor responsabili de administrarea ei.

Bustul din bronz al lui Mihai Eminescu a fost dezvelit în 1992, lucrarea aparținând lui Gheorghe Cârdei.

A fost realizat la inițiativa Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina, cu sprijinul societăților Mefitex, Romups, Alisa, Famos, Tmucb, Bucov-Mixt Gălănești și Primăria municipiului Suceava. Soclul a fost construit de Vasile Moisuc din Gălănești.

Este evident că, de-a lungul anilor, statuia nu a fost nici măcar la periferia preocupărilor administrației locale, astfel că nici soclul și nici bustul poetului nu au fost iertate de trecerea timpului, de ploi, de ger, starea de degradare avansând de la an la an.

Odată alb, soclul acoperit cu plăci de travertin a căpătat puternice tente de negru, verde, gri murdar, din cauza infiltrațiilor și a murdăriei, iar de pe plăcileroase de igrasie se coşcoveşte varul. Postamentul este plin de crăpături și fisuri și nu a fost ocolit nici de amatorii de graffiti, care s-au iscălit pe una din laturile soclului.

Pe laterale abia se disting cele două altoreliefuri din bronz, erodate și scrijelite, unul cu chipul poetului bucovinean prof. Vasile Bumbac (1837-1918) și celălalt aparținând scriitorului Teodor V. Ștefanelli (1849-1920), ambii apropiați ai poetului.

Pe partea din față a soclului este amplasată o plachetă cu patru versuri, abia descifrabile, șterse și fără un contur clar, din „Umbra lui Istrate Dabija-Voievod”: „Suisem noaptea la Suceava;
Pe ziduri vechi; cetatea unde-i?
Cum trece-n lume toată slava
Trecu-Sic tranzit gloria mundi!”.

 

Trecătorii rămân cu un gust amar după ce văd starea în care se află  bustul marelui poet

Cum bustul este amplasat în zona zero a oraşului, lângă instituții des frecventate de suceveni și nu numai (Teatrul municipal, Colegiul „Ștefan cel Mare”, hotelul Continental, biserica Sf. Nicolae), felul în care arată bustul este o rușine pentru oraș, în special pe cei care ar fi trebuit să-l întrețină și să-l valorifice în mod corect.

Atât oamenii locului, cât și turiștii care aleg să bată municipiul la pas rămân cu un gust amar după ce văd starea în care se află atât bustul marelui poet, cât și micul părculeț cu aer bătrânicios în care aceasta este amplasată.

Aşteptăm momentul în care bustul lui Eminescu se va ridica la înălțimea tuturor discursurilor ținute astăzi, când memoria marelui poet va fi respectată, mai ales că avem un oraş care se afirmă a fi unul cu un puternic caracter cultural. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eminescu, în paragină la Suceava.
 Vizualizări articol: 2203 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Eminescu, în paragină la Suceava5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Conopidă gratinată (rețetă rapidă) Pentru cei ce adoră sufleul de conopidă, dar nu au timp să îl pregătească, această rețetă va recupera, cu minim de efort, o mare parte din savoarea sufleului. Este relativ economică, se pregătește rapid, nu necesită cunoștințe speciale și este... Citeşte