ROFUIP

Una caldă și una rece pentru elevi și profesori, în noul regulament școlar publicat de Ministerul Educației



Elevii nu vor avea voie să aibă asupra lor telefoanele, în timpul orelor de curs
Elevii nu vor avea voie să aibă asupra lor telefoanele, în timpul orelor de curs

2018 vine cu noutăți pentru elevi și pentru cadrele didactice, Ministerul Educației publicând, în această săptămână, noul regulament de organizare a școlilor.
Elevii nu vor mai fi obligați să facă de serviciu pe școală, nu vor mai putea fi sancționați în cazul în care nu poartă uniformă, însă au obligația ca la începutul orei să își depoziteze telefoanele mobile într-un loc special amenajat în clasă, prevede noul Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Documentul a fost deja aprobat, însă reprezentanții organizațiilor de elevi acuză că acesta nu a fost nici măcar o zi în dezbatere publică.
ROFUIP-ul reglementează cadrul legal în care se organizează și funcționează școlile din țară, alături de ROI (Regulament de Ordine Interioară, realizat la nivelul fiecărei școli) și Statutul Elevului.
Noul regulament transmis de Ministerul Educației mai stipulează că „rezultatul evaluării nu poate fi folosit ca mijloc de coerciție, acesta reflectând strict rezultatele învățării”, chestiune primită bine de elevi, astfel diminuându-sesubiectivitatea în procesul de evaluare și notare.
De partea cealaltă, Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, își exprima nemulțumirea față de prevederea prin care se impune obligativitatea păstrării telefoanelor într-un spațiu special amenajat pe durata orelor de curs.
Elevii consideră că este vorba despre o limitare a dreptului la proprietate.
„Mai mult, această măsură tratează mai degrabă efectele decât cauzele, metodele neatractive și prea puțin interactive de predare care nu stimulează atenția și participarea activă a elevilor la procesul educativ din sala de clasă. Suntem de părere că, puși în fața unui conținut ce este transmis într-un mod monoton, elevii, fie că sunt sau nu în posesia telefoanelor, pot găsi activități alternative cu care să își distragă atenția”, transmite Consiliul Elevilor.
Prof. Adrian Puiu, directorul Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, a apreciat că măsura este una bine-venită, în condițiile în care nu puțini sunt elevii hiperdependenți de gadgeturi, care nu pot rezista pe durata unei ore de curs fără să deschidă rețelele de socializare. Acesta a mai arătat că sunt școli în țară în care există această practică, de colectare a telefoanelor mobile înaintea unei ore de curs.
Cu sau fără uniformă
În noul ROFUIP se mai specifică faptul că este interzisă sancționarea elevilor pe criteriul nepurtării uniformei.
„Consiliul Elevilor a fost și în trecut vocal pe tema abuzurilor generate de uniforme, evidențiind inexistența unor studii care să ateste contribuția uniformei la siguranța elevilor și, totodată, faptul că este nevoie de eforturi susținute ale unității de învățământ pentru a crea un sentiment de apartenență la colectivul școlii”, transmit reprezentanții elevilor.
Această prevedere, însă, nu descurajează managerii școlilor unde ținuta obligatorie este instituită de ani buni și este deja parte a culturii organizaționale a unității.
La Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, ținuta obligatorie are caracter obligatoriu și chiar dacă elevii câștigă, an de an, mici bătălii care vin în contradicție cu impunerea unei ținute obligatorii, pantalonii și sacoul bleumarin de la „Ștefan”, cu emblema galbenă cusută la piept, rezistă ofensivei.
„Ținuta reprezentativă este obligatorie, acest aspect fiind foarte clar stabilit în Regulamentul de Ordine Interioară (ROI) al liceului nostru. Nepurtarea acesteia este o abatere de la acest regulament. ROI nu intră în contradicție cu ROFUIP, însă nuanțează și introduce anumite aspecte, care sunt adaptate la valorile și cultura școlii noastre. Odată ce un elev alege să studieze aici, își asumă și ținuta obligatorie. Nu am avut probleme deosebite cât privește această regulă, excepție făcând 2-3 elevi, cu care avem discuții, însă fără sancțiuni precum absențe sau interdicția de a intra la ore, așa cum prevede regulamentul”, a specificat Dan Popescu, directorul liceului.
Acesta a mai specificat că este tot mai proeminentă o democratizare accelerată a vieții de elev care este, din păcate, contrabalansată de scăderea nivelului de pregătire la nivel național.



Recomandări

Excelența în educație, răsplătită la Fălticeni: 72 de elevi vor fi premiați pentru rezultatele obținute la evaluarea națională și bacalaureat

Primăria și CL Fălticeni continuă tradiția de a premia elevii care au demonstrat excelență la evaluarea națională și bacalaureat
Primăria și CL Fălticeni continuă tradiția de a premia elevii care au demonstrat excelență la evaluarea națională și bacalaureat