Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 8 (6718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Anul trecut

60 de femei bătute de soţi sau concubini au fost internate într-un centru din Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul Centrului Multifuncţional Destinat Victimelor Violenţei în Familie din Gura Humorului, subordonat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, au fost internate, anul trecut, 60 de victime ale violenţei în familie, femei bătute de soţi sau concubini, însoţite şi de copii.Numărul victimelor este în creştere faţă de anii anteriori, în anul 2016 fiind înregistraţi 55 de beneficiari, iar în 2015 au fost internate 37 de victime ale violenţei în familie. Din anul 2012, când a fost deschis centrul, şi până în prezent, au beneficiat de servicii specializate, de suport emoţional, 196 de beneficiari. Vârsta victimelor din centrul humorean este cuprinsă între 22 şi 80 de ani, iar victimele provin în majoritate din mediul rural.

 

Principalele cauze ale violenţei în familie: stresul acumulat pe fondul crizei financiare şi consumul de alcool

Coordonatoarea Centrului Multifuncţional Destinat Victimelor Violenţei în Familie din Gura Humorului, Gabriela Andronic, ne-a spus că, de cele mai multe ori, bărbaţii abuzează de partenerele lor de viaţă. „Violenţa domestică, întâlnită şi cunoscută şi sub numele de abuz domestic, are loc între partenerii unei relaţii. Poate lua mai multe forme, incluzând constrângerea, ameninţarea, izolarea, abuzul fizic, emoţional şi sexual. Principalul vinovat pentru creşterea cazurilor de violenţă în familie este stresul acumulat pe fondul crizei financiare, dar şi consumul de alcool. Potrivit unui Raport Mondial asupra Violenţei şi Sănătăţii, anual, peste un milion şi jumătate de persoane îşi pierd viaţa în urma unor acte de violenţă şi multe alte victime suferă din cauza comportamentelor de acest gen”, a declarat Gabriela Andronic.

 

Unele femei se întorc lângă agresor

Pe lângă cazurile femeilor care şi-au luat destinul lor şi al copiilor în propriile mâni, au existat desigur şi beneficiare care au decis să se întoarcă în familie, ca urmare a împăcării acestora cu partenerii de viaţă. Cel mai recent exemplu este cel al unei tinere care a beneficiat de serviciile centrului humorean o scurtă perioadă de timp, împreună cu cei patru copii ai săi. Tânăra a hotărât să-i mai acorde o şansă soţului. „Nu am putut decât să-i respectăm hotărârea. Am considerat important să le reamintim ei şi celorlalte beneficiare la momentul plecării că pot oricând apela la serviciile oferite de centru. După primul incident de violenţă fizică, victima ştie că nu se va mai simţi vreodată în siguranţă alături de partener. Izolarea complică efectele abuzului şi deteriorează stima şi respectul de sine, de aceea pentru multe dintre victime această uşă deschisă oferă sentimentul că există persoane cărora le pasă de ele”, a completat Gabriela Andronic.

În cei 20 de ani de activitate de la înfiinţarea DGASPC, ne-a spus Nadia Creţuleac, şefa acestei instituţii, ”am dezvoltat servicii pe măsura nevoilor identificate în comunitate. Astfel, în ceea ce priveşte victimele violenţei domestice, principala grijă a specialiştilor noştri a fost aceea de a nu despărţi copiii de mamă şi de a le oferi un loc sigur până la rezolvarea situaţiei din familie (consiliere sau îndepărtarea agresorului din locuinţă)”.

 

Capacitatea maximă a centrului este de 12 locuri

Obiectivul general al Centrului Multifuncţional Destinat Victimelor Violenţei în Familie este de a asigura găzduire pentru o perioadă de timp determinată, recuperare şi îngrijire, consiliere juridică, consiliere psihologică şi suport emoţional, consiliere psihosocială în vederea depăşirii traumei şi adaptării la o viaţă activă pentru realizarea inserţiei sociale, profesionale, familiale a victimei violenţei în familie. Beneficiarii direcţi ai centrului humorean sunt femeile victime ale violenţei în familie, împreună cu copiii acestora, cu domiciliul pe raza judeţului Suceava, capacitatea maximă a centrului fiind de 12 locuri.

Victimele sunt găzduite şi primesc servicii în centrul rezidenţial pentru o perioadă determinată de timp, până la rezolvarea problemelor specifice cu care acestea se confruntă, cu posibilitatea prelungirii contractului în perioada maxim admisă, respectiv 30, 60, 90 de zile, iar în situaţii excepţionale până la 6 luni.

 

Factorii de risc care duc la apariţia violenţei domestice

Pe baza experienţei acumulate de angajaţii Centrului Multifuncţional Destinat Victimelor Violenţei în Familie, aceştia ne-au spus că factorii de risc care duc la apariţia violenţei domestice sunt statut educaţional scăzut, lipsa unui loc de muncă, dificultăţi materiale, financiare, venituri reduse, existenţa unor abuzuri în copilăria agresorului, martor la violenţa în familia de origine, stimă de sine scăzută, unele norme religioase, consumul de alcool sau substanţe nocive, tradiţia care favorizează poziţia bărbatului şi insuficienta informare a victimei cu privire la existenţa alternativelor şi a posibilităţilor de sprijin.

Din totalul victimelor care au beneficiat de serviciile centrului doar câteva au studii liceale, foarte puţine au absolvit 8 clase, iar cele mai multe nu au studii. Victimele sunt sprijinite şi ajutate să-şi depăşească rolul de victimă şi să-şi redobândească controlul asupra propriilor vieţi.

 

30 de ordine de protecţie pentru victimele violenţei împotriva agresorului

Modificările legislative în favoarea victimelor au făcut ca, din 2012 şi până în prezent, beneficiind de sprijinul personalului de specialitate din cadrul centrului, să se obţină peste 30 de ordine de protecţie pentru victimele violenţei împotriva agresorului, ordine de protecţie emise de judecătoriile din Gura Humorului, Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Fălticeni. Măsurile care s-au dispus cu caracter provizoriu au fost evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei şi reintegrarea victimei în locuinţa familiei, limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi din locuinţa comună atunci când acest lucru este posibil, astfel încât victima să nu intre în contact direct cu agresorul, obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, copiii sau alte rude ale acesteia, faţă de locuinţa ei, locul de muncă sau unitatea de învăţământ, interzicerea oricărui contact telefonic sau în orice alt mod cu victima, încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora la mamă, victima violenţei în familie.

 

Este important ca victima să ceară ajutor

Şefa DGASPC Suceava, Nadia Creţuleac, susţine că, având în vedere amploarea violenţei în familie şi consecinţele sale, „este important ca victima să nu rămână pasivă şi să apeleze la serviciile specializate care-i pot oferi sprijin, să uzeze de procedurile pe care dreptul penal şi civil i le pun la dispoziţie, rupând astfel cercul vicios al violenţei domestice şi depăşindu-şi totodată condiţia de victimă. Aceştia sunt primii paşi pentru o viaţă lipsită de violenţă şi pentru a asigura un climat armonios dezvoltării copiilor.”

Victimele pot să ia legătura cu specialiştii Centrului Multifuncţional Destinat Victimelor Violenţei în Familie din Gura Humorului la numărul de telefon 0230 233 170 sau pot să sune la Protecţia Copilului Suceava, telefon 0230 520 172.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 60 de femei bătute de soţi sau concubini au fost internate într-un centru din Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
60 de femei bătute de soţi sau concubini au fost internate într-un centru din Gura Humorului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată bavareză Această salată tinde să se impună alături de obişnuita „salade de boeuf” la mesele festive, adusă, probabil, de românii care lucrează în Austria. Este simplu de făcut, pentru că este, în esenţă, ca o salată în... Citeşte