Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 6 (6716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Reparaţie târzie

Un motociclist rămas infirm, despăgubit la patru ani şi jumătate de la accidentul care i-a schimbat viaţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procesul privind un accident rutier petrecut în vara anului 2013, care a avut consecinţe dramatice pentru un tânăr din Vicovu de Sus, motociclist, care a rămas cu infirmitate fizică permanentă, cu incapacitate de 75% în folosirea piciorului stâng, s-a încheiat definitiv şi irevocabil abia acum două zile. Curtea de Apel Suceava a stabilit ca victima să primească despăgubiri mult mai mari faţă de cât stabilise prima instanţă, Judecătoria Suceava.

Apelul lui Daniel Ungureanu, din Vicovu de Sus, prin avocatul care l-a reprezentat, a fost admis, sentinţa putând fi catalogată ca o reparaţie pentru tânărul rămas infirm după ce a fost lovit de maşina condusă de un şofer care a intrat într-o depăşire neregulamentară. O reparaţie care a venit însă foarte târziu pentru tânărul care a trecut în ultimii ani printr-un adevărat coşmar şi a avut de suportat cheltuieli foarte mari. 

 

Filmul unui groaznic accident

Ziua care i-a schimbat pentru totdeauna viaţa lui Daniel Ungureanu, din Vicovu de Sus, a fost 14 august 2013. Tânărul de 31 de ani la acea vreme conducea o motocicletă Suzuki pe E 85, dinspre Rădăuţi spre Suceava. Daniel Ungureanu se deplasa regulamentar, pe banda sa de mers, iar nenorocirea a avut loc între Dărmăneşti şi Pătrăuţi, pe o porţiune în linie dreaptă, în afara localităţii. Şoferului unui Renault, Daniel Cazacu, atunci în vârstă de 35 de ani, care venea dinspre Suceava, a intrat în depăşirea unui autovehicul încărcat cu fân, pătrunzând pe sens opus, unde a ieşit practic în faţa motociclistului. Impactul s-a produs la limita dintre carosabil şi acostament. Tânărul de pe motocicletă s-a izbit extrem de violent în partea stângă a maşinii, fiind proiectat la câţiva metri distanţă, în afara drumului.

Motociclistul în vârstă de 31 de ani a suferit fractură de bază de craniu şi trei fracturi la piciorul stâng, care i-a fost practic distrus iremediabil.

 

Grad de invaliditate şi pierderea capacităţii de muncă

Au urmat operaţii complicate şi luni de zile de spitalizare. Chiar în urmă cu o lună de zile, Daniel Ungureanu a mai suferit o intervenţie chirurgicală la picior. Conform actelor medico-legale, tânărul a suferit leziuni care au necesitat 280-300 de zile de îngrijiri medicale, leziuni ce au produs o stare de infirmitate fizică permanentă, cu incapacitate adaptativă de 75% a membrului stâng. Leziunea este încadrabilă la gradul II de invaliditate, cu pierderea capacităţii de muncă, au constatat medicii în documentele oficiale depuse la dosar.

Ancheta din acest caz a decurs extrem de anevoios, spre disperarea unui om care a cheltuit sume uriaşe şi a trăit cu stresul că cel vinovat de accident ar putea scăpa nepedepsit. S-au făcut expertize care au durat foarte mult, însă, în mare, concluziile au fost aceleaşi. Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus trimiterea în judecată a inculpatului abia în data de 25 mai 2016, după aproape trei ani de la accident.

Concluzia anchetei a fost că accidentul a avut drept cauză determinantă pătrunderea autoturismului marca Renault pe contrasens, în timp ce inculpatul făcea manevra de depăşire a unui autovehicul încărcat cu fân.

În rechizitoriu, procurorii nu au reţinut nici o vină a motociclistului, în condiţiile în care acesta rula pe sensul său de mers şi nu a avut timpul fizic de a evita obstacolul apărut instantaneu în faţa sa.

 

Şoferul a primit 1 an de închisoare cu suspendare

Conform deciziei definitive a Curţii de Apel Suceava, autorul accidentului a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare, suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de 2 ani de zile. Cu alte cuvinte, Daniel Cazacu a scăpat uşor, având în vedere gravitatea accidentului şi faptul că i s-a reţinut vina exclusivă. De precizat şi că Daniel Ungureanu nu a primit nici un sprijin privind cheltuielile de spitalizare şi de întreţinere în ultimii patru ani şi jumătate.

Inculpatul a avut dreptul de a conduce pe perioada anchetei, iar de acum încolo, după sentinţa definitivă, va putea să dea din nou examen pentru permis, la un an de la pronunţarea definitivă a instanţei. 

 

Despăgubirile morale, stabilite la maximul prevăzut de fondul de garantare

În privinţa despăgubirilor, cele mai importante sunt daunele morale, stabilite la 450.000 de lei, aşadar în jur de 100.000 de euro. În plus, instanţa a mai stabilit ca tânărul rămas infirm să mai primească 24.180 de lire sterline, reprezentând prejudiciu material pentru intervalul august 2013 – decembrie 2017, în care partea civilă nu a lucrat (tânărul lucra înainte de accident în Anglia), 465 de lire sterline pe lună începând din ianuarie 2018, plus 26.765 de lei, cheltuieli de spitalizare.

Despăgubirile trebuie achitate de firma la care era asigurat şoferul, Astra Asigurări SA, prin lichidator judiciar KPMG Restructuring SPRL.

Avocatul care îl reprezintă pe Daniel Ungureanu, Marcel Balaţchi, s-a arătat mulţumit de faptul că instanţa de apel a admis că despăgubirile stabilite iniţial erau prea mici în raport cu gravitatea accidentului şi a leziunilor ireversibile suferite de clientul său: „Instanţa de apel a dat dovadă de experienţă profesională, deşi nu ne-a admis în totalitate solicitările noastre. Aşteptăm motivarea deciziei instanţei de apel pentru a o pune în executare.

Întrucât Legea nr. 213/2015 privind fondul de garantare al asiguraţilor prevede o limitare a despăgubirilor până la suma de 450.000 de lei, pentru despăgubirile (daune morale, daune materiale, cheltuieli judiciare) care depăşesc această limită ar trebui obligat inculpatul să le achite, în temeiul principiului reparaţiei integrale a prejudiciului”.

Avocatul aşteaptă motivarea instanţei, pentru a vedea cum va acţiona mai departe.

Acesta şi-a manifestat speranţa că banii vor ajunge cât mai grabnic la clientul său, care se află într-o stare fizică şi psihică precară, pentru a-şi putea achita datoriile şi a încerca să revină la o viaţă cât de cât apropiată de una normală. Din păcate, pentru Daniel Ungureanu nimic nu va mai fi ca înainte. Acesta se deplasează cu ajutorul unei cârje, din cauza infirmităţii accentuate de la picior.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un motociclist rămas infirm, despăgubit la patru ani şi jumătate de la accidentul care i-a schimbat viaţa.
 Vizualizări articol: 3128 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un motociclist rămas infirm, despăgubit la patru ani şi jumătate de la accidentul care i-a schimbat viaţa5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei