Procesul privind un accident rutier petrecut în vara anului 2013, care a avut consecințe dramatice pentru un tânăr din Vicovu de Sus, motociclist, care a rămas cu infirmitate fizică permanentă, cu incapacitate de 75% în folosirea piciorului stâng, s-a încheiat definitiv și irevocabil abia acum două zile. Curtea de Apel Suceava a stabilit ca victima să primească despăgubiri mult mai mari față de cât stabilise prima instanță, Judecătoria Suceava.
Apelul lui Daniel Ungureanu, din Vicovu de Sus, prin avocatul care l-a reprezentat, a fost admis, sentința putând fi catalogată ca o reparație pentru tânărul rămas infirm după ce a fost lovit de mașina condusă de un șofer care a intrat într-o depășire neregulamentară. O reparație care a venit însă foarte târziu pentru tânărul care a trecut în ultimii ani printr-un adevărat coșmar și a avut de suportat cheltuieli foarte mari.
Filmul unui groaznic accident
Ziua care i-a schimbat pentru totdeauna viața lui Daniel Ungureanu, din Vicovu de Sus, a fost 14 august 2013. Tânărul de 31 de ani la acea vreme conducea o motocicletă Suzuki pe E 85, dinspre Rădăuți spre Suceava. Daniel Ungureanu se deplasa regulamentar, pe banda sa de mers, iar nenorocirea a avut loc între Dărmănești și Pătrăuți, pe o porțiune în linie dreaptă, în afara localității. Șoferului unui Renault, Daniel Cazacu, atunci în vârstă de 35 de ani, care venea dinspre Suceava, a intrat în depășirea unui autovehicul încărcat cu fân, pătrunzând pe sens opus, unde a ieșit practic în fața motociclistului. Impactul s-a produs la limita dintre carosabil și acostament. Tânărul de pe motocicletă s-a izbit extrem de violent în partea stângă a mașinii, fiind proiectat la câțiva metri distanță, în afara drumului.
Motociclistul în vârstă de 31 de ani a suferit fractură de bază de craniu și trei fracturi la piciorul stâng, care i-a fost practic distrus iremediabil.
Grad de invaliditate și pierderea capacității de muncă
Au urmat operații complicate și luni de zile de spitalizare. Chiar în urmă cu o lună de zile, Daniel Ungureanu a mai suferit o intervenție chirurgicală la picior. Conform actelor medico-legale, tânărul a suferit leziuni care au necesitat 280-300 de zile de îngrijiri medicale, leziuni ce au produs o stare de infirmitate fizică permanentă, cu incapacitate adaptativă de 75% a membrului stâng. Leziunea este încadrabilă la gradul II de invaliditate, cu pierderea capacității de muncă, au constatat medicii în documentele oficiale depuse la dosar.
Ancheta din acest caz a decurs extrem de anevoios, spre disperarea unui om care a cheltuit sume uriașe și a trăit cu stresul că cel vinovat de accident ar putea scăpa nepedepsit. S-au făcut expertize care au durat foarte mult, însă, în mare, concluziile au fost aceleași. Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus trimiterea în judecată a inculpatului abia în data de 25 mai 2016, după aproape trei ani de la accident.
Concluzia anchetei a fost că accidentul a avut drept cauză determinantă pătrunderea autoturismului marca Renault pe contrasens, în timp ce inculpatul făcea manevra de depășire a unui autovehicul încărcat cu fân.
În rechizitoriu, procurorii nu au reținut nici o vină a motociclistului, în condițiile în care acesta rula pe sensul său de mers și nu a avut timpul fizic de a evita obstacolul apărut instantaneu în fața sa.
Șoferul a primit 1 an de închisoare cu suspendare
Conform deciziei definitive a Curții de Apel Suceava, autorul accidentului a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare, suspendată condiționat pe durata unui termen de încercare de 2 ani de zile. Cu alte cuvinte, Daniel Cazacu a scăpat ușor, având în vedere gravitatea accidentului și faptul că i s-a reținut vina exclusivă. De precizat și că Daniel Ungureanu nu a primit nici un sprijin privind cheltuielile de spitalizare și de întreținere în ultimii patru ani și jumătate.
Inculpatul a avut dreptul de a conduce pe perioada anchetei, iar de acum încolo, după sentința definitivă, va putea să dea din nou examen pentru permis, la un an de la pronunțarea definitivă a instanței.
Despăgubirile morale, stabilite la maximul prevăzut de fondul de garantare
În privința despăgubirilor, cele mai importante sunt daunele morale, stabilite la 450.000 de lei, așadar în jur de 100.000 de euro. În plus, instanța a mai stabilit ca tânărul rămas infirm să mai primească 24.180 de lire sterline, reprezentând prejudiciu material pentru intervalul august 2013 – decembrie 2017, în care partea civilă nu a lucrat (tânărul lucra înainte de accident în Anglia), 465 de lire sterline pe lună începând din ianuarie 2018, plus 26.765 de lei, cheltuieli de spitalizare.
Despăgubirile trebuie achitate de firma la care era asigurat șoferul, Astra Asigurări SA, prin lichidator judiciar KPMG Restructuring SPRL.
Avocatul care îl reprezintă pe Daniel Ungureanu, Marcel Balațchi, s-a arătat mulțumit de faptul că instanța de apel a admis că despăgubirile stabilite inițial erau prea mici în raport cu gravitatea accidentului și a leziunilor ireversibile suferite de clientul său: „Instanța de apel a dat dovadă de experiență profesională, deși nu ne-a admis în totalitate solicitările noastre. Așteptăm motivarea deciziei instanței de apel pentru a o pune în executare.
Întrucât Legea nr. 213/2015 privind fondul de garantare al asiguraților prevede o limitare a despăgubirilor până la suma de 450.000 de lei, pentru despăgubirile (daune morale, daune materiale, cheltuieli judiciare) care depășesc această limită ar trebui obligat inculpatul să le achite, în temeiul principiului reparației integrale a prejudiciului”.
Avocatul așteaptă motivarea instanței, pentru a vedea cum va acționa mai departe.
Acesta și-a manifestat speranța că banii vor ajunge cât mai grabnic la clientul său, care se află într-o stare fizică și psihică precară, pentru a-și putea achita datoriile și a încerca să revină la o viață cât de cât apropiată de una normală. Din păcate, pentru Daniel Ungureanu nimic nu va mai fi ca înainte. Acesta se deplasează cu ajutorul unei cârje, din cauza infirmității accentuate de la picior.