Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 6 (6716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cuantum derizoriu

Bursele elevilor de la profesională rămân la aceeaşi valoare de la relansarea învăţământului profesional

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele lui 2017, Guvernul României a adoptat o hotărâre potrivit căreia elevii care frecventează învăţământul profesional vor beneficia în continuare de burse profesionale.

Cuantumul sprijinului financiar oferit acestora este de 200 de lei, fiind neschimbat de la relansarea claselor profesionale, în 2012. Cu toate că beneficiile acestei forme de învăţământ sunt intens promovate, iar elevii sunt încurajaţi să se orienteze către clasele profesionale de trei ani şi să înveţe o meserie, susţinerea financiară oferită de stat este una foarte scăzută.

Cu cei 200 de lei, Ministerul Educaţiei urmăreşte creşterea interesului tinerilor şi al familiilor acestora faţă de calificarea într-o meserie, însă suma nu poate acoperi decât o foarte mică parte din costurilor pe care le presupun anii de şcoală.

Bursa se acordă tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional pe durata cursurilor şcolare, a pregătirii practice şi pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a competenţelor.

Elevii din învăţământul profesional nu pot beneficia simultan de bursa profesională şi de bursa "Bani de liceu" sau de bursă socială. Totodată, bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de o lună dacă elevul înregistrează mai mult de 10 absenţe nemotivate în luna precedentă.

În ciuda bursei aproape derizorii, nu trebuie trecute cu vederea celelalte avantaje ale acestui tip de învăţământ. Dintre acestea amintim atestatul de calificare profesională recunoscut în statele Uniunii Europene, posibilitatea încadrării în muncă imediat după terminarea studiilor, practică în cadrul parteneriatelor pe care şcoala le derulează cu agenţii economici, cazare şi masă gratuită în internatele şi cantinele şcolare etc.

 

400 de lei pentru elevii de la învăţământul profesional dual

Ceva mai mulţi bani primesc elevii înscrişi în învăţământul dual, unde durata şcolarizării este de trei ani, iar elevii beneficiază de o bursă de 400de lei pe lună (200 de lei de la sistemul de stat şi 200 de lei de la agentul economic).

De asemenea, operatorii economici cu care şcoala are parteneriate asigură şi echipamentul de lucru, cheltuielile pentru examinări de medicina muncii şi analize medicale obligatorii în vederea efectuării stagiului de pregătire practică etc.

Învăţământul profesional dual a fost lansat în acest an şcolar, în judeţ fiind înfiinţată o clasă la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, pentru calificarea de operator în fabricarea celulozei şi hârtiei. Clasa funcţionează la solicitarea Ambro. Din toamna acestui an, tot la solicitarea agenţilor economici din judeţ, ar putea funcţiona trei noi clase de învăţământ profesional dual, elevii urmând să fie pregătiţi pentru calificările de filator, confecţioner îmbrăcăminte din piele şi înlocuitori şi mecanic auto. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bursele elevilor de la profesională rămân la aceeaşi valoare de la relansarea învăţământului profesional.
 Vizualizări articol: 1356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Bursele elevilor de la profesională rămân la aceeaşi valoare de la relansarea învăţământului profesional5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei