Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 5 (6715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Incredibil

Femeie de 63 de ani, moartă în spital din cauza unei apendicite nediagnosticate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O afecţiune considerată urgenţă chirurgicală, nediagnosticată, a dus la moartea unei femei în vârstă de 63 de ani, în Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Cristina Carmen Barbara a murit, în data de 4 ianuarie a.c., din cauza unei apendicite acute care a dus la peritonită, iar fiul acesteia, Vincent Tecuceanu, vrea ca medicii care au consultat-o şi ar fi trebuit să se ocupe de ea cât a fost internată în spital să răspundă pentru decesul femeii. Vincent Tecuceanu a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, circumstanţele în care Carmen Barbara a ajuns la spital şi ce s-a întâmplat cu aceasta pe durata celor aproape 24 de ore cât a fost internată. Tânărul a arătat că, în seara zilei de 3 ianuarie a.c., în jurul orei 21.00, a fost chemat de fratele lui pentru că mama lor se simţea foarte rău. După ce a văzut starea femeii, Vincent a sunat la 112 şi mama sa a fost transportată de urgenţă la spital, cu o ambulanţă SMURD. Ca simptome, avea dureri abdominale puternice, sete exagerată şi vărsături, cu starea generală profund alterată. În UPU a fost consultată, i-au fost făcute analize şi ecografie abdominală. În urma analizelor, s-a constatat o glicemie foarte mare, de 730 mg/dl şi prezenţa virusului hepatitic B.  Vincent Tecuceanu a afirmat că medicul cu care a stat de vorbă i-a spus că nu este ”nimic grav” şi că ”va fi trimisă la secţia Anestezie Terapie Intensivă, unde va fi stabilizată”. ”Am întrebat dacă eu pot să fac ceva şi mi s-a spus să merg acasă şi că pot veni a doua zi, de la ora 15.00, să o vizitez şi să îi aduc haine de schimb. Mi s-a spus că este ceva simplu, că îi vor face o clismă, că i se va reduce glicemia la normal şi îşi va reveni. Atât”, povesteşte Vincent. A doua zi, însă, şi-a găsit mama în agonie. ”Avea frecvența respiratorie crescută şi gemea de durere. Era singura pacientă de acolo care gemea. Era pusă la un aparat de insulină şi cu o perfuzie. Atât. Nimeni nu o băga în seamă, nimeni nu făcea nimic”, a afirmat fiul Cristinei Barbara. A solicitat să discute cu un medic, iar de la acesta a aflat că mama lui are ciroză şi ”început de diabet”: ”L-am întrebat ce e de făcut, la care doctorul a dat din umeri şi mi-a zis că el nu ştie, că el e doar medic de gardă aici”. Seara, la ora 21.23 a fost anunţat telefonic de la spital că mama lui a murit şi a fost invitat să meargă a doua zi dimineaţă la morgă. Odată cu corpul neînsufleţit al mamei a primit şi certificatul medical constatator al decesului. Cauza morţii - apendicita acută, cu peritonită purulentă generalizată. Certificatul reţine şi diabetul zaharat dezechilibrat cu cetoacidoză severă.

 

Vincent Tecuceanu nu vrea despăgubiri, ci ”pedepsirea vinovaţilor”

După ce a văzut actul necropsic, Vincent a fost cuprins de revoltă şi este ferm convins că dacă apendicita ar fi fost diagnosticată în seara internării şi s-ar fi intervenit chirurgical, mama lui ar fi fost salvată. De aceea intenţionează să sesizeze atât Colegiul Medicilor, cât şi Parchetul în privinţa erorii de diagnostic din spital. El îi acuză de crimă pe medicii de caz şi vrea ca aceştia să răspundă profesional şi penal. ”Dorinţa mea este ca aceşti doctori incompetenţi să lase posturile vacante, unor doctori care le merită. Să nu mai fie spitalul ăsta o măcelărie”, a afirmat Vincent Tecuceanu. El a mai spus că va face ”tot posibilul ca acest sistem, măcar în Suceava, să se îndrepte” şi pentru a se ajunge ”la o comunicare normală medic-pacient”. Tânărul a subliniat că nu vrea nici un fel de despăgubiri, ci doar ”pedepsirea vinovaţilor”. În opinia sa, cel puţin trei medici din spital ar fi vinovaţi de moartea mamei sale, inclusiv prin lipsă de empatie şi indiferenţă deoarece ”indiferenţa este parte la crimă”.

De cealaltă parte, conducerea spitalului a declanşat o anchetă internă pentru a stabili cu exactitate modul în care s-a intervenit medical în acest caz. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mihai Ardeleanu, a declarat, ieri, că pacienta s-a prezentat cu o stare generală alterată, cu o glicemie mare, de peste 700 mg/dl, fiind “diabetică şi supraponderală”.

Medicul a precizat că în UPU femeia a fost consultată şi de un chirurg, iar acesta a recomandat internarea pacientei “pentru echilibrarea diabetului, dată fiind glicemia enorm de mare”.

“Pacienta a fost internată în Terapia Intensivă centrală a spitalului, prin Secţia Diabet şi Boli de Nutriţie. S-a încercat echilibrarea diabetului la o persoană supraponderală şi cu intoleranţă digestivă. Glicemiile nu au scăzut foarte mult şi, în final, bolnava a decedat în Reanimare. Din cât am stat de vorbă cu colegii de la Reanimare, starea bolnavei nu permitea, în momentul internării la Terapie Intensivă, nici un act chirurgical şi s-a încercat, iniţial, echilibrarea diabetului şi a stării hiperglicemice”, a afirmat dr. Ardeleanu.

 

Medicii nu şi-au asumat riscul unei intervenţii chirurgicale, dar nici nu au informat familia

Intervenţia chirurgicală ar fi fost grevată de mari riscuri: 

“Examenul echografic a fost efectuat, dar nu a arătat mare lucru, din cauză că bolnava era supraponderală. A fost văzută şi de chirurg în UPU, care era de serviciu, şi care nu şi-a asumat ideea unei intervenţii chirurgicale, iar echografia nu recomanda, prin ceea ce s-a descris acolo, să se facă o intervenţie chirurgicală, chiar cu riscuri majore asupra pacientei”.

Întrebat care era riscul operator în cazul în care s-ar fi intervenit chirurgical, medicul a explicat că din cauza hiperglicemiei severe exista riscul ca aceasta “să nu se mai trezească din anestezie” sau “să facă un stop cardiac”.

“La glicemia aceasta, nu poţi să mai mânuieşti bolnavul foarte bine, nu răspunzi de anestezie, de cât de bine pătrunde anestezicul, adică există nişte riscuri majore, pe care echipa de medici de atunci nu şi le-a asumat”, a spus dr. Ardeleanu.

În ceea ce priveşte faptul că peritonita nu a fost diagnosticată de nici unul dintre medicii care au consultat pacienta, purtătorul de cuvânt al spitalului a spus că ”doar medicii care au văzut cazul iniţial pot spune cât era ponderea simptomelor legate de hiperglicemie şi cât a celor legate de peritonită, care probabil că au fost de la început, numai că la un bolnav supraponderal şi cu glicemia mare, au fost mai puţin luate în seamă”.

În acest caz, se pare că ”s-a încercat să se pună tratamentul înaintea diagnosticului”. ”Nimeni nu este indiferent când moare un pacient. Evident că spitalul îşi pune probleme şi dorim să vedem ce s-a întâmplat. Nu suntem zen”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al spitalului.

Tratamentul incorect sau neglijent aplicat de un medic unui pacient, care îi produce acestuia prejudicii de orice natură, în relaţie cu gradul de afectare a capacităţii fizice şi psihice, eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medicofarmaceutic generatoare de prejudicii asupra pacientului sunt considerate ca malpraxis, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Malpraxisul implică răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.

Protocolul de management al diabetului zaharat în operaţii prevede apendicita ca urgenţă chirurgicală şi faptul că atunci când este urgenţă se execută, indiferent de valoarea glicemiei. Acelaşi protocol arată şi că cetoacidoza diabetică ”mimează foarte mult abdomenul acut chirurgical” şi că în cazul pacienţilor cu anumite simptome digestive şi glicemie peste 250 mg/dl se încearcă mai întâi reducerea glicemiei. Ancheta va arăta dacă primul consult chirurgical a fost realizat riguros, dacă pacienta a mai fost văzută chirurgical după internare şi care au fost elementele care au făcut ca o apendicită să nu fie diagnosticată, în 2018, la unul dintre cele mai moderne spitale din ţară. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeie de 63 de ani, moartă în spital din cauza unei apendicite nediagnosticate.
 Vizualizări articol: 4988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Femeie de 63 de ani, moartă în spital din cauza unei apendicite nediagnosticate3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INTREBARE trimis de
(11 ian 2018, 12:39:04
De ce nu pot sa vad video

De ce nu mi se deschide cand accesez video?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei