26 de chirurgi din spitalele din județul Suceava, din Botoșani și din Roman au participat ieri la o demonstrație practică privind operarea laparoscopică a herniilor inghinale și au analizat tehnicile, dificultățile și avantajele procedeului TAPP (Trans abdominal preperitonial procedure), la Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, în cadrul unui workshop organizat de secția Chirurgie generală. Procedeul utilizat în premieră la spitalul sucevean a fost aplicat de chirurgul Radu Moldovanu, fost cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T. Popa” din Iași, care acum profesează în Franța, asistat de medicul sucevean Valeriu Gavrilovici. Intervenția chirurgicală a fost urmărită în direct de ceilalți chirurgi participanți, în sala de conferințe a spitalului.
”Cel mai important este aspectul acesta practic, pentru că este o demonstrație live, adică operația se realizează în Blocul Operator și noi urmărim totul în această sală de conferințe. Ce m-a uimit pe mine este că mai avem o zi până la Crăciun și uitați câți doctori sunt interesați. Nu știu care altă profesie mai prezintă atâta interes pentru specializare, pentru a afla un abord nou”, a declarat, ieri, prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, de la Spitalul Universitar ”Sf. Spiridon” din Iași, invitat la workshop.
Profesorul Târcoveanu a apreciat că la Spitalul de Urgență Suceava ”sunt condiții foarte bune, care permit orice tip de chirurgie și în special chirurgia laparoscopică”, ”o chirurgie cu avantaje clare și pentru bolnavi, în sensul că se recuperează foarte rapid, în câteva zile, dar și pentru sistemul sanitar, fiindcă spitalizarea este redusă și costurile mult mai mici”.
Chirurgii au aflat ”pe viu și în direct lucruri pe care nu le găsești în cărți și în tratate”
Chirurgul ieșean a explicat că procedeul TAPP este minim invaziv, adică se practică incizii foarte mici și se montează o plasă, o proteză în defectul parietal pe unde se formează hernia. Se pretează la acest procedeu doar herniile mici și cele bilaterale.
”În această zonă din țară, unde lumea mai și muncește și muncește chiar serios, hernia este foarte frecventă, pentru că efortul este unul din factorii favorizanți. Apare mai frecvent la bărbați, dar apare și la femei și dintre toate herniile, hernia inghinală este cea mai frecventă”, a spus profesorul, care recomandă extinderea procedeului TAPP la toate cazurile la care se pretează.
Costurile abordului laparoscopic sunt mai mari față de intervenția chirurgicală clasică din cauza materialelor utilizate – proteza și dispozitivul special de fixare, însă acestea sunt compensate de durata mică de spitalizare, a spus profesorul prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, care a mai menționat că acest lucru nu este de neglijat la Suceava ”pentru că într-un asemenea spital, care e ca un hotel de cinci stele, o zi de spitalizare costă mult”.
Șeful secției Chirurgie generală din Spitalul de Urgență Suceava, dr. Valeriu Gavrilovici, a declarat după eveniment că organizarea acestui ”atelier de chirurgie” a fost un succes, având în vedere atât numărul mare de participanți, cât și calitatea nivelului științific și satisfacția celor prezenți. ”Acest eveniment pilot a oferit ocazia de a vedea la lucru un medic care a efectuat până acum peste 660 de astfel de operații, de a afla lucruri pe care la un curs nu le poți afla. Participanților li s-au explicat pe viu și în direct lucruri pe care nu le găsești în cărți și în tratate. Ca inițiator, sunt foarte încântat că a fost o manifestare de înaltă ținută și am o mare mulțumire sufletească”, a declarat dr. Gavrilovici. Medicul a subliniat ”contribuția majoră” la reușita evenimentului a firmei Medtronic, în calitate de sponsor, și a Tipografiei Vivid Colors Suceava, care a asigurat suportul tehnic pentru transmisia în direct și materialele de instruire.
Menționăm că printre participanții la workshop s-au numărat și fostul șef al secției Chirurgie din spital, dr. Sorin Hîncu, pensionat de la spital anul trecut, cât și dr. Ștefan Pușcașu și dr. Adrian Radu, de la spitalul privat Bethesda din Suceava.


