Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 dec 2017 - Anul XXII, nr. 292 (6708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Spitalul de Urgenţă Suceava

26 de chirurgi din spitale publice şi private au participat ieri la cursul practic de intervenţie laparoscopică a herniei inghinale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

26 de chirurgi din spitalele din judeţul Suceava, din Botoşani şi din Roman au participat ieri la o demonstraţie practică privind operarea laparoscopică a herniilor inghinale şi au analizat tehnicile, dificultăţile şi avantajele procedeului TAPP (Trans abdominal preperitonial procedure), la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, în cadrul unui workshop organizat de secţia Chirurgie generală. Procedeul utilizat în premieră la spitalul sucevean a fost aplicat de chirurgul Radu Moldovanu, fost cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr.T. Popa” din Iaşi, care acum profesează în Franţa, asistat de medicul sucevean Valeriu Gavrilovici. Intervenţia chirurgicală a fost urmărită în direct de ceilalţi chirurgi participanţi, în sala de conferinţe a spitalului.

”Cel mai important este aspectul acesta practic, pentru că este o demonstraţie live, adică operaţia se realizează în Blocul Operator şi noi urmărim totul în această sală de conferinţe. Ce m-a uimit pe mine este că mai avem o zi până la Crăciun şi uitaţi câţi doctori sunt interesaţi. Nu ştiu care altă profesie mai prezintă atâta interes pentru specializare, pentru a afla un abord nou”, a declarat, ieri, prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, de la Spitalul Universitar ”Sf. Spiridon” din Iaşi, invitat la workshop.

Profesorul Târcoveanu a apreciat că la Spitalul de Urgenţă Suceava ”sunt condiţii foarte bune, care permit orice tip de chirurgie şi în special chirurgia laparoscopică”, ”o chirurgie cu avantaje clare şi pentru bolnavi, în sensul că se recuperează foarte rapid, în câteva zile, dar şi pentru sistemul sanitar, fiindcă spitalizarea este redusă şi costurile mult mai mici”.

 

Chirurgii au aflat ”pe viu şi în direct lucruri pe care nu le găseşti în cărţi şi în tratate”

Chirurgul ieşean a explicat că procedeul TAPP este minim invaziv, adică se practică incizii foarte mici şi se montează o plasă, o proteză în defectul parietal pe unde se formează hernia. Se pretează la acest procedeu doar herniile mici şi cele bilaterale.

”În această zonă din ţară, unde lumea mai şi munceşte şi munceşte chiar serios, hernia este foarte frecventă, pentru că efortul este unul din factorii favorizanţi. Apare mai frecvent la bărbaţi, dar apare şi la femei şi dintre toate herniile, hernia inghinală este cea mai frecventă”, a spus profesorul, care recomandă extinderea procedeului TAPP la toate cazurile la care se pretează.

Costurile abordului laparoscopic sunt mai mari faţă de intervenţia chirurgicală clasică din cauza materialelor utilizate - proteza şi dispozitivul special de fixare, însă acestea sunt compensate de durata mică de spitalizare, a spus profesorul prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, care a mai menţionat că acest lucru nu este de neglijat la Suceava ”pentru că într-un asemenea spital, care e ca un hotel de cinci stele, o zi de spitalizare costă mult”.

Şeful secţiei Chirurgie generală din Spitalul de Urgenţă Suceava, dr. Valeriu Gavrilovici, a declarat după eveniment că organizarea acestui ”atelier de chirurgie” a fost un succes, având în vedere atât numărul mare de participanţi, cât şi calitatea nivelului ştiinţific şi satisfacţia celor prezenţi. ”Acest eveniment pilot a oferit ocazia de a vedea la lucru un medic care a efectuat până acum peste 660 de astfel de operaţii, de a afla lucruri pe care la un curs nu le poţi afla. Participanţilor li s-au explicat pe viu şi în direct lucruri pe care nu le găseşti în cărţi şi în tratate. Ca iniţiator, sunt foarte încântat că a fost o manifestare de înaltă ţinută şi am o mare mulţumire sufletească”, a declarat dr. Gavrilovici. Medicul a subliniat ”contribuţia majoră” la reuşita evenimentului a firmei Medtronic, în calitate de sponsor, şi a Tipografiei Vivid Colors Suceava, care a asigurat suportul tehnic pentru transmisia în direct şi materialele de instruire.

Menţionăm că printre participanţii la workshop s-au numărat şi fostul şef al secţiei Chirurgie din spital, dr. Sorin Hîncu, pensionat de la spital anul trecut, cât şi dr. Ştefan Puşcaşu şi dr. Adrian Radu, de la spitalul privat Bethesda din Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 26 de chirurgi din spitale publice şi private au participat ieri la cursul practic de intervenţie laparoscopică a herniei inghinale.
 Vizualizări articol: 3151 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
26 de chirurgi din spitale publice şi private au participat ieri la cursul practic de intervenţie laparoscopică a herniei inghinale4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei