Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 dec 2017 - Anul XXII, nr. 281 (6697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Proiect european

După consolidare şi reabilitare, Cazinoul „Băilor” din Vatra Dornei va fi transformat în muzeu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazinoul din Vatra Dornei va fi transformat într-un muzeu după finalizarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare. Contractul de finanţare pentru un proiect european în valoare de aproximativ cinci milioane de euro a fost semnat, săptămâna trecută, la Vatra Dornei, de către director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei. Din partea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, contractul de reabilitare a fost semnat de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înalt Prea Sfinţitul Pimen, care a fost însoţit de o delegaţie alcătuită din consilierul economic, preotul Gheorghe Saftiuc, protopopul de Câmpulung Moldovenesc, preotul Aurel Goraş, directorul DFFB Suceava, Rareş Hrestic, şi inspectorul de specialitate Ciprian Muscă. La eveniment au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheş, viceprimarul municipiului, Marius Rîpan, precum şi mai mulţi reprezentanţi din Consiliul Local. De asemenea, din partea Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Cultural Suceava a fost prezent Viorel Blănaru. 

După semnarea contractului, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care se află şi la conducerea Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord-Est, a ţinut să sublinieze că reabilitarea şi consolidarea cazinoului din Vatra Dornei este un proiect important atât pentru judeţul Suceava, cât şi pentru întreaga regiune. În acelaşi timp, primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheş, s-a arătat extrem de mulţumit de acest demers pentru reabilitarea cazinoului, precizând că un astfel de proiect este aşteptat de foarte mult timp. Ilie Boncheş a arătat că fără doar şi poate acest proiect de reabilitare a cazinoului va schimba faţa municipiului Vatra Dornei. Proiectul de restaurare a cazinoului din Vatra Dornei va primi finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2013-2020, axa 5.1 „Reabilitare clădiri de patrimoniu”.

 

Lucrările de reabilitare ar urma să dureze trei ani

După semnarea contractului de finanţare, Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina urmează să demareze procedurile pentru organizarea licitaţiei în vederea desemnării constructorului care va realiza lucrările. Potrivit proiectului, lucrările la reabilitarea şi consolidarea cazinoului ar urma să dureze trei ani. După finalizare, clădirea monument „Cazinoul Băilor” se va numi „Centrul Muzeal Cazinoul Băilor”. „Prin implementarea acestui proiect se urmăreşte atât salvarea unui monument de valoare aflat în stadiu avansat de degradare, dar şi promovarea turismului cultural într-o zonă cu un patrimoniu deosebit, o zonă cu o istorie aparte. Se cunoaşte faptul că zona Bucovinei are unele dintre cele mai importante monumente istorice înscrise în patrimoniul UNESCO, iar Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor deţine un bogat patrimoniu mobil, care ar trebui făcut cunoscut publicului prin expunere în Centrul Muzeal Cazinoul Băilor”, se precizează în proiectul pentru reabilitarea cazinoului.

În proiect sunt prevăzute importante lucrări de arhitectură, printre acestea numărându-se lucrări de revitalizare a zidăriilor de piatră şi cărămidă, şi a bolţilor cu degradări. Intervenţiile se vor face atât la interior, cât şi la exteriorul clădirii, iar o atenţie deosebită se va acorda pereţilor şi bolţilor, ce urmează a rămâne cu cărămidă aparentă (netencuite). De asemenea, vor mai fi realizate lucrări de reparaţii şi refaceri la planşeele din lemn şi la şarpantele acoperişurilor, lucrări de protecţie a clădiri, dar şi lucrări de restaurare interioare la spaţiile boltite cu zidărie de cărămida aparentă, la scările cu trepte masive din piatră şi la componentele artistice ale sălii mari centrale şi a sălii de pe latura de nord a clădirii.

Proiectul include şi executarea de lucrări de restaurare a exteriorului clădirii, la faţade şi la acoperişuri, respectiv refacerea tencuielilor exterioare, a profilelor şi ornamentelor decorative, degradate în marea lor majoritate, dar şi refacerea coşurilor şi a ornamentelor din tablă de zinc. Nu în ultimul rând, în cadrul proiectului vor mai fi realizate şi lucrările necesare pentru implementarea funcţiunii de centru muzeistic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului După consolidare şi reabilitare, Cazinoul „Băilor” din Vatra Dornei va fi transformat în muzeu.
 Vizualizări articol: 1993 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
După consolidare şi reabilitare, Cazinoul „Băilor” din Vatra Dornei va fi transformat în muzeu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei