Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 dec 2017 - Anul XXII, nr. 277 (6693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cruntă ironie

Cei doi dorneni care au murit în Călimani şi-au comandat echipamente care să-i ajute în avalanşă, iar acestea au ajuns a doua zi după tragedie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cursul zilei de ieri, apropiaţii şi toţi cei care au cunoscut-o pe Nathy Josse, tânăra în vârstă de 29 de ani care şi-a pierdut viaţa în avalanşa din munţii Călimani, au condus-o pe ultimul drum. Din păcate, trupul prietenului ei, Sorin Liviu Pandelea, de 40 de ani, nu a fost găsit încă şi există toate şansele ca acesta să fie recuperat abia la primăvară.

Un amănunt care vine ca o cruntă ironie arată că cei doi şi-au comandat echipament care să-i ajute în caz de avalanşă, iar acesta a ajuns la Vatra Dornei la o zi după tragedie, sâmbătă, 2 decembrie.

Pentru fiecare echipament s-a achitat suma de 500 de euro, numai că, din păcate, acestea nu le vor mai fi de folos lui Nathy şi Sorin.

Nu se ştie dacă echipamentul i-ar fi ajutat pe cei doi să scape cu viaţă din avalanşă, dar cert este că ar fi avut o şansă în plus. Cel de-al treilea membru al grupului surprins de avalanşă pe data de 1 decembrie, Lucian Drăgan, de 35 de ani, este singurul care a scăpat cu viaţă.

Fără teama de a greşi, se poate spune că a supravieţuit printr-un adevărat miracol, şi asta pentru din momentul producerii avalanşei, aproximativ ora 14.00, şi până a fost recuperat, în jurul orei 19.30, au trecut ore bune.

Cei trei au plecat din Vatra Dornei pentru a arbora steagul României pe vârful Pietrosul Călimani, o tradiţie mai veche a celor de la Salvamont Vatra Dornei, iar avalanşa i-a surprins în jurul orei 14.00. A fost un perete de circa 3-4 metri, care a coborât pe o distanţă de circa 400 de metri, astfel încât la bază, acolo unde s-a oprit, grosimea zăpezii era chiar şi de 8-9 metri. Peste toate acestea, era vorba de o zăpadă udă şi foarte grea, ceea ce o transforma într-un soi de ciment.

Tragedia s-a petrecut în timpul urcării şi doar puţin a lipsit ca tragedia să fie evitată. „Cu vreo 20 de metri înainte de a ajunge pe culme, Sorin, care era primul, a strigat: <S-a pornit avalanşa>”, a povestit Petrică Ariciuc.

Iar ceea ce a urmat au fost scene de coşmar. În doar câteva secunde, avalanşa i-a aruncat pe toţi trei spre baza cornişei pe care urcau. Printr-un noroc extrem Lucian Drăgan a reuşit să prindă o pungă de aer şi a ieşit la suprafaţă. Timp de aproape trei ore a căutat telefonul mobil, cu ajutorul căruia la ora 17.20 a dat alarma. A fost recuperat în viaţă, cu leziuni care nu-i pun viaţa în pericol, în jurul orei 19.30.

Trebuie spus că Lucian Drăgan şi Sorin Liviu Pandelea erau voluntari de circa 5 ani la Serviciul Salvamont Vatra Dornei, iar cei doi, dar şi Nathy Josse, aveau o foarte mare experienţă în ceea ce priveşte sporturile hibernale montane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei doi dorneni care au murit în Călimani şi-au comandat echipamente care să-i ajute în avalanşă, iar acestea au ajuns a doua zi după tragedie.
 Vizualizări articol: 3436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Cei doi dorneni care au murit în Călimani şi-au comandat echipamente care să-i ajute în avalanşă, iar acestea au ajuns a doua zi după tragedie4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei