Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 dec 2017 - Anul XXII, nr. 276 (6692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concluzii

Greşelile elementare ale celor trei persoane surprinse de avalanşa din Călimani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava au postat ieri un material pe pagina oficială de facebook în care explică modul în care s-a petrecut avalanşa din munţii Călimani, din data de 1 decembrie. În urma acestui eveniment o tânără de 29 de ani a murit, prietenul acesteia, în vârstă de 40 de ani, este dat dispărut cu şanse nule de a fi găsit în viaţă, iar o a treia persoană, în vârstă de 35 de ani, a supravieţuit miraculos.

Tragedia s-a produs din vina exclusivă a celor trei, care au comis greşeli elementare de nepermis, mai ales că doi dintre ei acţionau în timpul liber şi ca voluntari la Serviciul Salvamont Vatra Dornei.

„Cauza principală pentru declanşarea avalanşei a fost factorul uman prin supraîncărcarea suprafeţei pe care se deplasau cei trei (în urcare), în condiţiile în care stratul proaspăt de zăpadă depăşea 30 cm şi era depus peste stratul vechi, fără coeziune cu acesta”, se arată în postarea celor de la Serviciul Salvamont Suceava.

Chiar dacă atât Sorin Liviu Pandelea, cât şi Lucian Drăgan lucrau ca voluntari la salvamont de aproximativ 5 ani şi aveau experienţă mare în ceea ce priveşte ascensiunile montane, iar Nathy Josse era şi o împătimită a sporturilor montane de iarnă, nici unul dintre ei nu a ţinut cont de situaţia de la faţa locului.

Iată care au fost greşelile celor trei, aşa cum au fost expuse de colegii de la Serviciul Salvamont Suceava:

- decizia de a pleca în munte pe vreme nefavorabilă (ceaţă, vânt);

- lipsa echipamentului obligatoriu pe timp de iarnă (kit-ul de avalanşă);

- alegerea unei rute periculoase date fiind condiţiile nivo şi meteo;

- deplasarea printr-o zonă cu risc de avalanşă fără păstrarea distanţei de siguranţă;

- subestimarea pericolului fiind o zonă cunoscută.

Potrivit celor de la Serviciul Salvamont Suceava, erorile amintite sun greşeli clasice pe care le fac majoritatea persoanelor surprinse de avalanşă.

 

În ce condiţii s-a petrecut nenorocirea

Cei de la Serviciul Salvamont Suceava şi-au exprimat regretul pentru tragedia produsă.

„Ne-am fi dorit să studiem doar în statistici despre aceste întâmplări nefericite. Am dorit să facem anumite precizări în speranţa că alpiniştii, schiorii care practică activităţi hibernale vor avea ceva de învăţat din această tragedie. Totodată, cei care practică schi de tură, schi offpiste şi freeride, dar şi cei care fac deplasări pe munte pe timp de iarnă la picior, sunt rugaţi să încerce să meargă la diferite workshopuri despre avalanşe, studiul zăpezii şi citirea terenului în vederea deplasării în zone cu risc. Este bine de învăţat de la persoane avizate, cu experienţă în freeride şi care au urmat la rândul lor cursuri de perfecţionare recente”, se mai arată în comunicatul celor de la Salvamont Suceava.

În acelaşi material au fost prezentate şi condiţiile în care s-a produs tragedia: culoar/jgheab/torent/vale de ordinul I, cu o lungime de circa 800 m, de la 1.700 m la 2.000 m altitudine, expunere E cu vegetaţie, în general jnepeniş dar acoperit de la prima ninsoare. Pantă cu înclinaţie medie de 25-30 grade. Cu o zi înainte ninsoare abundentă cu vânt din V şi aport de zăpadă pe versanţii E. Strat de zăpadă proaspătă neviscolită cel puţin 30 cm peste o crustă de gheaţă.

Rezultatul a fost o avalanşă de mari dimensiuni cu depozit pe o suprafaţă de aproximativ 400 m lungime, lăţime ce variază de la 7 m în aval şi până la 25-30 m în amonte, cu o grosime de la minimum 2 m şi care depăşeşte în multe locuri 6 m.

În replică la aceste afirmaţii, Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, a arătat că toate cele trei persoane surprinse de avalanşă aveau o foarte mare experienţă şi au schiat în condiţii dintre cele mai dificile în diferite locuri, inclusiv în Alpi.

„A fost un risc asumat al lor şi ştiu că au mai făcut astfel de ieşiri de foarte multe ori. Din păcate, de această dată a fost să se întâmple ce s-a întâmplat”, a arătat Petrică Ariciuc.

 

Ancheta a fost preluată de Parchetul Militar

Pentru că Sorin Liviu Pandelea şi Lucian Drăgan erau angajaţi ai Detaşamentului Vatra Dornei al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, ancheta privind accidentul din munţii Călimani a fost preluată de Parchetul Militar, asta chiar dacă evenimentul s-a petrecut în timp ce aceştia se aflau în timpul liber. Trebuie spus că momentan căutările de recuperare ale corpului lui Sorin Liviu Pandelea au fost sistate, dar de îndată ce vremea va permite probabil vor fi reluate. Asta în condiţiile în care riscul producerii unei noi avalanşe este încă foarte ridicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Greşelile elementare ale celor trei persoane surprinse de avalanşa din Călimani.
 Vizualizări articol: 3221 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Greşelile elementare ale celor trei persoane surprinse de avalanşa din Călimani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei