Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 dec 2017 - Anul XXII, nr. 275 (6691)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Tragedie

Ucişi de avalanşa care i-a surprins în munţii Călimani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pasiunea pentru munte avea să se transforme într-o adevărată tragedie pentru un cuplu de prieteni din Vatra Dornei. Sorin Liviu Pandelea şi prietena acestuia, Nathalie-Renee Josse, au plecat vineri, 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, să arboreze drapelul naţional pe Pietrosul Călimani. Era o tradiţie veche de câţiva ani a celor de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei, prin care steagul României era urcat pe vârfurile munţilor Giumalău, Călimani, Bistriţei şi Suhard. Din păcate, acţiunea din 2017 avea să consemneze un eveniment negru, unul în care grupul de pasionaţi de munte din Vatra Dornei a pierdut doi oameni dragi.

Chiar dacă vremea nu era prielnică, trei oameni au decis să plece pe 1 decembrie spre Pietrosul Călimani. Este vorba de Lucian Drăgan, de 35 de ani, Sorin Liviu Pandelea, de 40 de ani, şi prietena celui din urmă, Nathy Josse, de 29 de ani. Primii doi erau pompieri militari, iar în timpul liber lucrau ca voluntari la Serviciul Salvamont Vatra Dornei.

Pentru că toţi trei erau pasionaţi şi de sporturile extreme, au ales un traseu care nu era indicat pe timp de iarnă, ba, mai mult, fusese mutat prin altă parte pentru a elimina riscul unor accidente.

„A fost un risc pe care şi l-au asumat. Toţi trei erau schiori de off piste şi au făcut câteva teste de verificare a zăpezii jos şi au început să urce şi probabil nu au văzut cornişa mare şi au început ascensiunea”, a relatat Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.

 

Surprinşi de un perete de 3-4 metri de zăpadă

Cei trei au plecat din Vatra Dornei înainte de prânz, iar avalanşa i-a surprins în jurul orei 14.00. A fost un perete de circa 3-4 metri, care a coborât pe o distanţă de circa 400 de metri, astfel încât la bază, acolo unde s-a oprit, grosimea zăpezii era chiar şi de 8-9 metri. Peste toate acestea, era vorba de o zăpadă udă şi foarte grea, ceea ce o transforma într-un soi de ciment.

Tragedia s-a petrecut în timpul urcării şi doar puţin a lipsit ca să fie evitată. „Cu vreo 20 de metri înainte de a ajunge pe culme, Sorin, care era primul, a strigat: <S-a pornit avalanşa>”, a povestit Petrică Ariciuc.

Iar ceea ce a urmat au fost scene de coşmar. În doar câteva secunde, avalanşa i-a aruncat pe toţi trei spre baza cornişei pe care urcau. Printr-un noroc extrem Lucian Drăgan a reuşit să prindă o pungă de aer şi a ieşit la suprafaţă. Timp de aproape trei ore a căutat telefonul mobil, cu ajutorul căruia la ora 17.20 a dat alarma. A fost recuperat în viaţă, cu leziuni care nu-i pun viaţa în pericol, în jurul orei 19.30. Chiar şi aşa, faptul că a rezistat în frig timp de mai bine de 5 ore poate fi considerat un mic miracol.

 

Trupul lui Sorin Liviu Pandelea nu a fost încă găsit

Alarma s-a dat imediat după ce Lucian a reuşit să-şi sune colegii de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei, iar aceştia au alertat şi serviciul 112. Imediat s-a constituit o adevărată trupă de şoc în tentativa de a-i salva pe cei trei. S-a lucrat în echipe mixte, cu 38 de pompieri, 9 jandarmi, 14 salvamontişti şi 2 lucrători de la Rezervaţia Călimani, cu 9 autospeciale, o autoşenilată, o ambulanţă SMURD şi mai multe autoturisme de teren. Vineri seară, la locul tragediei a fost adus şi un câine de căutare al salvamontiştilor, specializat în căutare victime după avalanşe.

La scurt timp după ce Lucian Drăgan a fost găsit în viaţă şi transportat către ambulanţa care aştepta să-l preia, a fost descoperită şi Nathy Josse. Din păcate, era inconştientă, iar manevrele de resuscitare s-au dovedit inutile. Potrivit ultimelor informaţii, tânăra a murit rapid, ca urmare a asfixiei mecanice prin compresie, din cauza zăpezii ude şi grele care i-a apăsat corpul.

Căutările au continuat vineri seară până târziu în noapte, dar au fost sistate deoarece vremea s-a înrăutăţit şi exista riscul producerii unei noi avalanşe. Aşa se face că trupul lui Sorin Liviu Pandelea nu a fost găsit nici până acum şi există şanse să fie recuperat abia în primăvară.

 

Câinele Kiro a reuşit să se salveze singur

Şeful Serviciului Salvamont Suceava, Voicu Raia, a explicat că misiunea de salvare-recuperare a fost întreruptă pentru a nu pune în pericol vieţile altor persoane. Voicu Raia a detaliat şi modul în care s-a găsit trupul tinerei şi crede că avalanşa l-ar fi putut arunca oriunde pe Sorin Liviu Pandelea.

„Ei au ales scurtătura care îi ducea direct spre Vârful Pietrosul Călimani, asumându-şi riscurile de rigoare, mai ales că existau semne ale unei avalanşe. Din păcate, s-a dovedit o decizie greşită, cu consecinţele de rigoare. Probabil că Lucian Drăgan era ultimul din şir şi avalanşa l-a aruncat jos. Mai sus de el era câinele care-i însoţea, iar fata era la circa 20 de metri de locul unde a fost prins patrupedul. Cât despre a treia persoană e greu de estimat locul unde se află”, a spus Voicu Raia.

Cu ocazia căutărilor a fost descoperit şi un aparat de fotografiat, iar ultima imagine îi arăta pe dorneni în urcare, cu schiurile în spate.

Din tot acest noian de necaz, o mică rază de lumină este aceea că Kiro, câinele din rasa Akita Inu care îi însoţea pe Sorin şi Nathy, a reuşit să iasă din zăpadă, de la o adâncime de mai bine de 1,5 metri, şi s-a salvat. O palidă consolare.

 

Lucian şi Sorin erau voluntari la Salvamont Vatra Dornei de cinci ani

Lucian Drăgan şi Sorin Liviu Pandelea lucrau ca voluntari la Serviciul Salvamont Vatra Dornei de aproximativ cinci ani. În tot acest timp au participat la numeroase misiuni prin munţi şi colegii lor spun că aveau o experienţă foarte mare, dar şi echipament adecvat pentru condiţii de iarnă. La rândul ei, Nathy Josse împărtăşea aceeaşi dragoste pentru munte şi participase alături de cei de la Salvamont, şi nu numai, la multe ieşiri pe crestele Călimanilor, Giumalăului, Rodnei sau ale altor vârfuri.

Din păcate pentru tânăra de 29 de ani, muntele avea să-i aducă şi sfârşitul. Ea va fi îngropată marţi, în Vatra Dornei, dar nu alături de cel cu care îşi trăia bucuriile şi necazurile. Pentru Sorin Liviu Pandelea, misiunile de căutare şi recuperare vor continua. Astăzi, oamenii cu experienţă de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei vor efectua o verificare de acces în zonă şi se va stabili dacă în viitorul apropiat se poate interveni în zonă fără riscul producerii unei noi avalanşe.

 

Câinele Erik a „plâns” lângă Nathy Josse

Un moment emoţionant s-a petrecut vineri seară, atunci când targa pe care se afla corpul neînsufleţit al lui Nathy Josse era coborât pentru a fi transportat către Vatra Dornei. Fost coleg şi prieten cu cei trei, Ionuţ Pascu a fost chemat de la Cabana Dochia, acolo unde se afla împreună cu Erik, câinele din rasa Malinois, care are brevet de căutare în avalanşe. Ionuţ Dumitru Pascu a plecat de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei în această primăvară şi lucrează acum la Serviciul Salvamont Neamţ-Durău.

În perioada în care a făcut parte din Serviciul Salvamont Vatra Dornei, Ionuţ Pascu l-a antrenat pe Erik mult timp pe munţii din apropiere. Una din „victimele” pe care Erik o salva de sub zăpadă era chiar Nathy Josse. Din păcate, de data aceasta Erik era prea departe şi a ajuns prea târziu. Întâlnirea dintre fată şi câine a fost una extrem de dificilă. Patrupedul a început să „plângă” după cea care era acum inertă pe targă şi pe care nu o mai putea ajuta în nici un fel. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ucişi de avalanşa care i-a surprins în munţii Călimani.
 Vizualizări articol: 7541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Ucişi de avalanşa care i-a surprins în munţii Călimani5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei