Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 nov 2017 - Anul XXII, nr. 273 (6689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   22 imagini |   ø fişiere video

Centenar

De ziua Bucovinei, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis un mesaj de unitate pentru întreaga ţară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut, de Ziua Bucovinei, un apel la unitate naţională, el subliniind faptul că acesta trebuie să fie mesajul principal pentru întâmpinarea Centenarului Marii Uniri.

Gheorghe Flutur a fost cel care a condus şedinţa solemnă a Consiliului Judeţean Suceava care a avut loc cu prilejul Zilei Bucovinei, la aniversarea a 99 de ani de la unirea acestei regiuni cu ţara. Ședinţa solemnă a avut loc în sala Ștefan cel Mare a Palatului Administrativ, la acest eveniment fiind prezenţi consilierul prezidenţial, Sergiu Nistor, directorul de cabinet din cadrul Ministerului Culturii, Virgil Ștefan Niţulescu, prefectul Mirela Adomnicăi, primarul Sucevei, Ion Lungu, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, precum şi invitaţi din Republica Moldova şi din Ucraina, alături de care au fost prezenţi şi istoricul Mihail Neamţu şi patriotul bucovinean Mircea Sevaciuc.  Dintre parlamentarii suceveni, la eveniment au participat liberalii Ioan Balan, Angelica Fădor și Daniel Cadariu. La şedinţă au fost prezenţi majoritatea consilierilor judeţeni, dar şi aproape toţi primarii din judeţ. Ședinţa festivă organizată de Ziua Bucovinei a început cu intonarea Imnului Naţional al României, după care preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut o evocare a momentului Unirii Bucovinei cu Țara şi a importanţei acestui moment istoric. Gheorghe Flutur a subliniat că după unire, Bucovina a adus Regatului României o zestre extrem de importantă, respectiv învăţământ de toate gradele, cultură, o economie diversificată, o reţea de transporturi importantă şi, nu în ultimul rând, un spirit multicultural şi interconfesional unic.

„Uitându-mă la ceas constat că am intrat deja în Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara, pentru că la 28 noiembrie 1918, la ora 10:00, ora Bucovinei de atunci, ora 11:00 a României, în Sala Sinodală din Palatul Mitropolitan din Cernăuţi se întrunea Congresul Reprezentanţilor Populaţiei din Bucovina, care vota în unanimitate Moţiunea de Unire necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare, până la Ceremuş, Colocin şi Nistru, cu Regatul Românei. După prezentarea acestui document de către Iancu Flondor, Ion Nistor a dat citire motivaţiei declaraţiei de Unire”, a spus Gheorghe Flutur la începutul şedinţei solemne organizată de Ziua Bucovinei. În cuvântul său, şeful administraţiei sucevene a arătat că revenirea „ţării fagilor” la trupul „patriei mumă” a provocat un deosebit entuziasm în rândul populaţiei din fostul Ducat al Bucovinei. Flutur a transmis că „hotărârea Congresului General al Bucovinei” a fost consfinţită prin Decretul-Lege nr. 3.744 din 31 decembrie 1918. Prin acelaşi decret regal a fost creată o administraţie locală provizorie care să determine "<dezanexarea de Austria şi încorporarea ei la statul român>, iar în Consiliul de Miniştri intrau, ca reprezentanţi ai Bucovinei, doi miniştri secretari de stat fără portofoliu, unul delegat cu administrarea Bucovinei la Cernăuţi, Iancu Flondor, iar celălalt la Bucureşti, Ion Nistor”.

Gheorghe Flutur a insistat asupra „zestrei” adusă de Bucovina României în 1918. El a arătat că la ultimul recensământ austriac, cel din 1910, în Bucovina se înregistrau 794.945 de locuitori.

 

Flutur: Trebuie să transmitem un mesaj de unitate şi de reconciliere naţională pentru a construi

În acelaşi timp, Gheorghe Flutur a anunţat că odată cu Ziua Bucovinei s-a dat startul Centenarului Marii Uniri, el făcând în acelaşi timp un apel la o reconciliere naţională. „Dumnezeu ne-a ajutat să dăm startul Centenarului Marii Uniri aici, la Suceava, în Palatul Administrativ, în Cetatea de Scaun a Sucevei. Și trebuie să transmitem ţării întregi că Bucovina ştie să sărbătorească, să-şi respecte trecutul şi înaintaşii. Suntem conştienţi că avem foarte multe de făcut să ne ridicăm la ce au realizat ei. Dar aş vrea să transmit un mesaj de unitate. Chiar dacă avem păreri diferite, trebuie să transmitem un mesaj de unitate şi de reconciliere naţională pentru a construi. Suntem o Românie europeană, o Românie europeană trebuie să fie model. Și trebuie să gestionăm inteligent ce avem de gestionat, la noi acasă, dar şi să ne respectăm angajamentele internaţionale şi să facem ceva mai bun pentru oamenii care ne-au trimis acolo unde ne-au trimis”, a spus şeful administraţiei judeţene. El i-a îndemnat pe toţi primarii, pe parlamentarii suceveni, să facă tot ceea ce le stă în putinţă pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri prin iniţiative şi fapte concrete, spre binele cetăţenilor. „La mulţi ani, Bucovina! La Mulţi ani, România”, şi-a încheiat Gheorghe Flutur discursul său de Ziua Bucovinei.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că Ziua Bucovinei trebuie să fie uvertura simfoniei Centenarului Marii Uniri a unei Românii moderne şi unite

Invitat să ia cuvântul, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a transmis mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis. Șeful statului a transmis că Bucovina participă, prin evenimentul de pe 28 noiembrie, la ceea ce ar trebui să fie uvertura simfoniei Centenarului Marii Uniri a unei Românii moderne şi unite. Sergiu Nistor a amintit de cuvintele spuse de Klaus Iohannis la vizita făcută în judeţul Suceava, şi anume că Bucovina este o oază de tradiţie şi progres. În acelaşi timp, preşedintele României a mai transmis că Ziua Bucovinei trebuie să inspire întreg spaţiul românesc.

La rândul său, directorul de cabinet din Ministerul Culturii, Ștefan Virgil Niţulescu, a amintit că în urmă cu două zile a fost inaugurat Anul Centenarului, iar proiectele care vor fi organizate de-a lungul acestui an se doresc a fi importante pentru toate regiunile ţării. „Avem în faţa noastră un an festiv, dar vom ocoli festivismul. Sperăm ca întregul popor să se bucure şi să participe la această celebrare, dar nu vom încuraja populismul. Vom alege să sprijinim proiectele de substanţă”, a precizat Niţulescu, el încheind cu mesajul „Trăiască Bucovina, de-a pururi parte a României!”.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi vicepreşedintele Consiliului Raional Soroca, Vladimir Nicuţa, care a transmis că în zona pe care o reprezintă a început să crească numărul celor care „au gândire şi simţire românească”. „Suntem la hotarul de Est, dar privirea noastră a fost tot timpul către Vest”, a spus Vladimir Nicuţa.

 

Mesajul extrem de emoţionant al primarului unei localităţi din Ucraina: "Noi suntem mai români decât voi"

Un mesaj extrem de emoţionant l-a avut primarul localităţii Mahala, din regiunea Cernăuţi, Ucraina. În cuvântul său, Elena Nandriş a amintit de „situaţia extrem de gravă” din Ucraina, ţară în care românilor li se interzice să mai înveţe limba română. „Am ajuns să cerem ajutor de la Patria Mamă. Să nu ne lăsaţi, să ne ajutaţi”, a spus Elena Nandriş. Ea a subliniat că „noi suntem mai români decât voi. Să nu vă supăraţi. Dar voi ca să vorbiţi, aveţi totul. Noi luptăm să vorbim în limba noastră”, a transmis primarul din Mahala, în aplauzele întregii audienţe.

În acelaşi timp, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a spus că este un om norocos că a început marea sărbătoare a primului Centenar în Bucovina. El a subliniat că în astfel de momente „trebuie să ne gândim mai mult la românii din afara graniţelor ţării”, făcând referire în special la românii din Republica Moldova şi Ucraina. „Să te lupţi pentru limba ta e o mare cinste”, a spus Ion Dumitrel, care a adăugat că „românii din afara graniţelor trebuie să aibă dreptul de a învăţa în limba română”.

Invitată să ia cuvântul, Mirela Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava, a subliniat faptul că dincolo de fruntaşii Unirii Bucovinei cu Țara, trebuie să fie omagiaţi toţi cei implicaţi în realizarea acestui act, de la cei care au picat pe front, la cei care au rezistat sub ocupaţie şi la cei implicaţi în diplomaţie.

Printre cei care au mai luat cuvântul s-a numărat şi primarul Sucevei, Ion Lungu, care consideră că Ziua Bucovinei trebuie marcată în fiecare an cu evenimente de amploare, pentru a-i cinsti pe înaintaşii care au înfăptuit Unirea Bucovinei cu Țara. Nu în ultimul rând, la invitaţia lui Gheorghe Flutur a luat cuvântul şi liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Mihai Grozavu, cel care a atras atenţia că una dintre problemele cele mai importante care trebuie rezolvată este „această vrajbă care a fost creată între forestieri şi Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina”. El consideră că aceasta este o problemă majoră care a fost pornită strâmb de politicieni, aceştia fiind cei care trebuie să o rezolve.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ziua Bucovinei, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis un mesaj de unitate pentru întreaga ţară.
 Vizualizări articol: 1265 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De ziua Bucovinei, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis un mesaj de unitate pentru întreaga ţară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei