În urmă cu un de zile, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) anunța demararea unui proiect major de cercetare, în valoare de peste două milioane de euro, cu aplicații în prevenția și controlul diabetului de tip 2.
Proiectul „Analiza interrelației dintre microbiota intestinală și gazdă cu aplicații în prevenția și controlul diabetului de tip 2” (microDIAB) este finanțat de Uniunea Europeană, perioada de implementare fiind de 48 de luni.
Luni, la USV, directorul de proiect, prof. univ. dr. Mihai Covașă, a prezentat alături de adjunctul proiectului, prorectorul prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, stadiul implementării acestuia, la un an de la demararea lui.
Mihai Dimian a amintit de cele două specializări din cadrul Departamentului de Sănătate și Dezvoltare Umană al USV (Nutriție și dietetică și Balneofiziokinetoterapie), arătând că în paralel cu activitatea didactică, se desfășoară și o intensă activitate de cercetare în domeniu. Prorectorul USV a mai menționat că proiectul „microDIAB” va contribui substanțial la dezvoltarea științelor medicale din cadrul Universității, a bazei materiale, dar și de cercetare a departamentului de Sănătate.
La rândul său, prof. univ. dr. Mihai Covașă, unul dintre cei mai apreciați cercetători în domeniul nutriției, a subliniat o parte dintre obiectivele proiectului și măsura în care acestea au fost implementate până la această dată.
Acesta a amintit de înființarea Laboratorului de biologie moleculară și metagenomică, unic în zona Moldovei, care va ajuta la determinarea profilului microbiotei pacienților cu diabet tip 2, folosind tehnicile moderne și inovatoare.
Obiectivul care vizează determinarea compoziției microflorei bacteriene la pacienți, în particular pe zona Sucevei, are ca finalitate obținerea unui produs probiotic alimentar sau capsule care să fie utilizate în derularea unui studiu clinic în prevenirea și controlul diabetului de tip 2.
Mihai Covașă a mai punctat că se urmărește testarea unor probiotice în vederea îmbunătățirii stării de sănătate a pacienților vizați, arătând că „aceste amestecuri s-au realizat în colaborare cu compania de producere a probioticelor din Danemarca, Chr. Hansen, unul dintre cei mai mari producători de tulpini bacteriene din lume. Am inițiat colaborarea cu ei de peste un an. După administrarea probioticelor vom investiga mecanismele de acțiune ale acestor tulpini în îmbunătățirea parametrilor medicali”.
Cei doi universitari au mai menționat că parteneriatul cu Chr. Hansen reprezintă o siguranță pentru calitatea produselor, o garanție a conținutului acestora, iar faptul că o firmă atât de mare a intrat în parteneriat cu USV evidențiază seriozitatea proiectului și unicitatea lui.
Un alt obiectiv al proiectului face referire la dezvoltarea bazei științifice, respectiv pregătirea de cercetători noi – doctoranzi, postdoctoranzi – cercetători care să continue cercetarea la nivelul departamentului.
„Am mărit echipa cu un cercetător post-doctoral, un cercetător științific gradul III, un tehnician și doi laboranți în cadrul echipei de implementare a proiectului. De asemenea, studenții de la programul de studiu Nutriție și dietetică sunt implicați în diverse etape din cadrul proiectului. Avem grupe de studenți care merg la Spitalul Județean pentru recrutarea și informarea pacienților”, a transmis Covașă.
De la lansare, echipa de proiect a studiat laboratoare similare de Metagenomică / Biologie Moleculară, dezvoltate recent în România (Iași, Cluj, Timișoara), acestea fiind orientate către partea de analiză a bolnavilor de cancer și nu de diabet.
”Acesta ar fi primul sau al doilea laborator metagenomic, depinde de situația de la București, orientat către pacienții cu diabet din țară”, a declarat Mihai Dimian.
745 de pacienți cu diabet de tip 2 au fost recrutați și vor fi implicați proiect, în vederea extinderii studiului fiind încheiat și un acord de parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.