Spectacol aniversar

„Balada Dornelor”, 40 de ani în slujba folclorului



Ansamblurile „Balada Dornelor” și „Plaiurile Dornelor”
Ansamblurile „Balada Dornelor” și „Plaiurile Dornelor”

Generațiile de elevi care au activat la Ansamblul Folcloric „Balada Dornelor” al Clubului Copiilor din Vatra Dornei și-au dat întâlnire sâmbătă, 25 noiembrie, la Casa de Cultură „Platon Pardău”, unde a avut loc spectacolul aniversar „Balada Dornelor – 40 de ani”. Manifestarea, considerată „cel mai de amploare spectacol din ultimi 25 de ani făcut numai de dorneni”, a fost dedicată aniversării a 40 de ani ai celei mai longevive formații artistice de copii din județ și împlinirii a 50 de ani de activitate a Clubului Copiilor Vatra Dornei.
După vizionarea filmului „Balada Dornelor, 1977-2017”, introducerea în folclorul dornean a fost făcută de orchestrele reunite ale ansamblurilor „Plaiurile Dornelor” și „Balada Dornelor”, pregătite de prof. Dorin Pardău și prof. Vasile Moroșan. Timp de peste trei ore, cei prezenți în sala devenită neîncăpătoare au putut urmări suite de jocuri populare din toate zonele țării, cântece populare din Moldova, Ardeal, Muntenia și Oltenia, dialoguri ale diferitelor generații de instrumentiști, parada instrumentelor de suflat, dansuri populare prezentate de generațiile vechi de dansatori și de membrii actuali ai celor două ansambluri.
„Pe scenă au fost și generații formate de Gavril Moroșan în urmă cu 40 de ani. Am o satisfacție foarte mare pentru că au venit din țară și din străinătate foștii noștri elevi care au activat în acest ansamblu”, ne-a spus prof. Dorin Pardău.
Administrația locală și IȘJ sprijină activitatea Clubului Copiilor
Ilie Boncheș, primarul municipiului Vatra Dornei, a considerat că: „40 de ani sunt mulți și este aproape imposibil să-i concentrăm în câteva ore. Dorința mea este ca tradiția, folclorul și obiceiurile românești să fie păstrate și cred că dovada sunt cei care sunt în fața noastră. Merită aplaudați, iubiți și lăudați”.
Universitatea de Arte „George Enescu” Iași este partenerul Clubului Copiilor Vatra Dornei la cele două mari manifestări, una internațională și una națională, organizate în fiecare an, în luna iulie. Reprezentantul instituției, lector univ. dr. Florin Fodor, i-a felicitat pe cei mici pentru că „atâta dragoste de muzică și atâta dragoste de artă nu găsești în toate localitățile. La Vatra Dornei există o pepinieră foarte importantă și un izvor nesecat de talente, de muzică, de pasiune și de dăruire”.
Tatiana Vîntur, inspector educație permanentă, reprezentantul IȘJ Suceava, a scos în evidență modul în care Clubul Copiilor Vatra Dornei a dus la nivel național, european și mondial prestigiul localității și al județului, IȘJ Suceava referindu-se întotdeauna la aceste rezultate „pentru că sunt rezultate etalon în domeniul folcloric în județul Suceava. Un alt model pe care l-a oferit această instituție de educație nonformală este cel al relațiilor de parteneriat cu instituții similare din țară și din Europa”, a precizat insp. Tatiana Vîntur.
Foști elevi, actuali artiști profesioniști
Gabriel Moroșan, Sânziana Roșuș, Alin Cuciurean, Andrei Mezdrea și Ilie Hariuc au fost mesagerii generațiilor care timp de 40 de ani s-au format la Ansamblul „Balada Dornelor” și au devenit soliști, dansatori profesioniști sau profesori în licee și universități de artă.
„Toți copiii care trec pe aici își formează caracterul, își formează emoțiile, își formează iubirea față de folclor și față de tradiție. Pentru asta este nevoie de oameni deosebiți. Noi am avut ocazia să trecem prin mâna lor, drept dovadă iată-ne întorși după ani și ani pe scenă. Deși o parte din vechile generații sunt la casele lor, cu copii, cu familie, au răspuns prezent și au urcat pe scenă”, a precizat Sânziana Roșuș, membră a Ansamblului Folcloric Profesionist „Dor Românesc” din Bistrița-Năsăud și profesor-coregraf la Ansamblul Folcloric „Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor și care în urmă cu 18 ani a învățat primii pași de dans la ansamblul dornean.
Ministerul Educației apreciază activitatea copiilor dorneni
Prof. Marcel Dupu, membru al Comisiei Naționale de Specialitate a Ministerului Educației, a oferit Ansamblului „Balada Dornelor” Diploma aniversară și Trofeul Excelenței, și îndrumătorilor celor două ansambluri, prof. Vasile Moroșan și Dumitru Pardău, Diplomă de excelență pentru susținere, valorificare, păstrarea și promovarea cântecului și jocului popular românesc și pentru înaltul profesionalism în educația artistică a tinerei generații. Aprecieri asupra celor 40 de ani de activitate au fost aduse de prof. dr Ioan Iuga, președintele Asciației Culturale „Unirea” Sighetul Marmației, Iliuță Brăileanu, directorul Palatului Copiilor din Slatina Olt, iar Inspectoratul Școlar Județean Olt a acordat o Diplomă de excelență și trofeul pentru activitate merituoasă în păstrarea și promovarea folclorului coregrafic și muzical la manifestările artistice organizate în județul Olt.
Continuitatea activității artistice se desfășoară la standarde de calitate ridicate
„Chiar dacă la nivelul ansamblului se realizează în fiecare an un nou schimb de generații, continuitatea activității artistice se desfășoară la standarde de calitate ridicate, dovadă fiind trofeele obținute în fiecare an în festivalurile internaționale de folclor din țară, dar mai ales din străinătate. Un factor important pentru aceste reușite îl constituie buna colaborare cu părinții copiilor, cu Primăria și Consiliul Local, cu foștii membri ai ansamblului care revin în mijlocul nostru cu plăcere la fiecare solicitare a noastră și sponsorii care ne ajută să organizăm la Vatra Dornei manifestări culturale de înaltă ținută”, a precizat prof. Vasile Moroșan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei
Ca o recunoaștere a calităților organizatorice și a valorii, Festivalul Național ”Dorna, plai de joc și cântec” a fost integrat în circuitul mondial CIOFF (Consiliul Internațional de Organizare al Festivalurilor Folclorice), alături de alte festivaluri de prestigiu din lume. Ediția viitoare va avea loc în perioada 17-20 iulie 2018.
Profesorul Vasile Moroșan a recompensat cu diplome munca și dedicarea oamenilor care i-au fost alături, prof. Camelia Filipiuc, Teodora Moroșan, Vasilica Ștefănel, „care la orice turneu se transformă în mame adoptive pentru tinerii dansatori și care sunt în afara luminii reflectoarelor, munca lor fiind extrem de importantă”, primarii orașului stațiune care au sprijinit activitatea folclorică la Clubul Copiilor de-a lungului timpului: Alexandru Macovei, Constantin Huțanu, Ioan Moraru, Ilie Boncheș. Le-au fost acordate și diplome de apreciere pentru contribuția adusă la promovarea activității ansamblului și celor care au sprijinit și promovat Clubul Copiilor Vatra Dornei, printre aceștia numărându-se și Monitorul de Suceava.
„Balada Dornelor”, primul ansamblu folcloric de copii din zonă
În anul școlar 1977 – 1978, regretatul profesor Gavril Moroșan a înființat la Casa Pionierilor Vatra Dornei cercul de ansamblu folcloric. Primul ansamblu folcloric de copii din zonă a primit numele „Balada Dornelor”. În anul 1996, pentru a asigura continuitatea activității artistice a ansamblului, format din elevi de școală gimnazială, a fost înființat, tot la Clubul Copiilor, Ansamblul „Plaiurile Dornelor”, alcătuit din elevi de liceu.
În decursul celor 40 de ani de activitate, membrii celor două ansambluri folclorice au participat la numeroase festivaluri folclorice din țară și au reprezentat cu cinste România la cele mai prestigioase concursuri de folclor organizate în aproape toate țările europene, în Turcia și în America. În anul 2015, Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a fost recompensat cu trofeul celei de-a 45-a ediții a Festivalului Mondial de Folclor, eveniment care s-a desfășurat în Italia sub patronajul UNESCO și al CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts). Acesta este cel mai important premiu primit, numărul formațiilor din România care au primit această distincție fiind mai mic de 10.
Repertoriul celor două ansambluri reprezintă Țara Dornelor, Bucovina, Moldova, Muntenia, Oltenia și Banat cu suite din cântece instrumentale, soliști vocali și instrumentiști, dansuri populare, obiceiuri și tradiții de iarnă.


Ansamblurile „Balada Dornelor” și „Plaiurile Dornelor”
Ansamblurile „Balada Dornelor” și „Plaiurile Dornelor”
Primarul Ilie Boncheș și Vasile Moroșan
Primarul Ilie Boncheș și Vasile Moroșan
Dorin Pardău
Dorin Pardău
Ansamblurile „Balada Dornelor” și „Plaiurile Dornelor”
Ansamblurile „Balada Dornelor” și „Plaiurile Dornelor”


Recomandări

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant
„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

Reuniunea promoției 1975 – 50 de ani de amintiri și legături neșterse la Școala Gimnazială Nr. 6 Suceava

Reuniunea promoției 1975 – 50 de ani de amintiri și legături neșterse la Școala Gimnazială Nr. 6 Suceava
Reuniunea promoției 1975 – 50 de ani de amintiri și legături neșterse la Școala Gimnazială Nr. 6 Suceava