Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 nov 2017 - Anul XXII, nr. 267 (6683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

„Porcu”, liber în continuare, Şerşeniuc, Sever Şutu şi Jaronka, în penitenciar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patru din cei cinci suceveni condamnaţi în dosarul cunoscuţilor Şerşeniuc şi „Porcu” au ajuns deja în Penitenciarul Botoşani. Este vorba de Sever Şutu, fost Leonte, Neculai Strujan, zis „Niţulai”, Adrian Thiel, fost Şerşeniuc, şi Valentin Donu, fost Jaronka. Cei patru au fost luaţi aseară şi după o scurtă şedere la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava au fost transferaţi la Botoşani.

Un al cincilea individ, Cristian Mihail Robu, fost Hoidrag, zis „Porcu”, nu a fost de găsit pentru a putea fi pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei. Din datele pe care le deţin poliţiştii, „Porcu” se află în Italia, iar dacă nu se va preda pentru a-şi ispăşi condamnarea vor fi demarate procedurile legale pentru prinderea şi încarcerarea sa. Mai exact, Hoidrag urmează să fie dat în urmărire internaţională, iar în momentul în care va fi prins va ajunge după gratii.

Cristian Mihail Robu trebuie să stea după gratii 6 ani, după ce în primă fază primise o condamnare de 10 ani de închisoare.

Sever Şutu şi „Niţulai” vor sta după gratii 5 ani şi 6 luni, în timp ce Şerşeniuc va sta la puşcărie timp de 5 ani. Al patrulea personaj trimis deja la Botoşani este Valentin Donu, care are de executat o pedeapsă de 3 ani.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Cristian Constantin Dancu, la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Faţă de Ilie Mihai Băbuţă, zis „Mimi”, s-a dispus disjungerea cauzei penale, după ce la Tribunalul Suceava a primit o condamnare de 8 ani de închisoare.

Mai trebuie spus că inculpaţii din acest dosar au fost obligaţi şi la plata unor despăgubiri, care depăşesc suma de 30.000 de euro, către victimele pe care le-au traficat.

 

Gruparea s-a constituit în cursul anului 2003

Potrivit procurorilor DIICOT Suceava, gruparea era extrem de bine structurată, iar totul se derula pe paliere, fiecare persoană având atribuţii bine definite. În rechizitoriul întocmit de procurori se arată: „Din întreg materialul probator administrat în cauză în cursul urmăririi penale rezultă că grupul infracţional organizat s-a constituit pe parcursul anului 2003, pornind de la inculpaţii Robu Cristian Mihail, fost Hoidrag, zis <Porcu>, şi Şutu Sever, fost Leonte, ca principali organizatori, aceştia având ca punct de plecare, în sensul de <experienţă verificată>, pe de o parte, activităţile infracţionale pe care le-au desfăşurat anterior pe teritoriul Germaniei şi Austriei (în special furturi în dauna avutului privat) – în anul 2002, iar pe de altă parte, păstrarea legăturilor anterioare, bine închegate, în zonele Hamburg, Spremberg şi Kassel, din Germania, şi Viena, din Austria, unde au fost arestaţi şi condamnaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni de furt sau tâlhării, şi inculpatul Băbuţă Mihai Ilie, zis <Mimi> (<locotenent> al acestora şi principalul racolator de victime)”.

Gruparea pusă pe picioare de „Porcu” şi Sever şi la care au aderat ulterior şi „Mimi”, respectiv „Niţulai”, a acţionat în perioada 2003-2004 şi avea ca scop racolarea şi exploatarea de victime minore, prin obligare sau determinare la comiterea de infracţiuni de furt şi tâlhării pe teritoriul Germaniei sau Austriei.

Reprezentanţii DIICOT Suceava au arătat că totul se desfăşura foarte riguros: „Membrii grupării aveau roluri bine stabilite, astfel că, pe de o parte, se asigura victimelor transportul până în Germania sau Austria – cazul inculpaţilor Robu Cristian Mihail, Şutu Sever şi Strujan Neculai, victimele fiind racolate în special de inculpatul Băbuţă Mihai Ilie, grup la care a devenit adept şi inculpatul Dancu Cristian Constantin, acesta cunoscând şi împărtăşind ulterior principiile şi regulile grupului infracţional”.

 

Şerşeniuc şi Jaronka asigurau cazarea şi depozitarea bunurilor furate

Procurorii au mai arătat în actul de sesizare al instanţei de judecată că un rol important l-au avut şi Adrian Thiel, fost Şerşeniuc, rezident în Austria, printr-o căsătorie de convenienţă, şi Valentin Donu, fost Jaronka, în Germania. Mai exact, cei doi au asigurat cazare sau găzduire atât victimelor, cât şi inculpaţilor şi s-au ocupat şi de tăinuirea şi valorificarea bunurilor obţinute prin furt.

În rechizitoriu se menţionează: „Odată ajunşi pe teritoriul Germaniei sau Austriei, victimele şi traficanţii erau primiţi de învinuitul Donu Valentin, fost Jaronka, în Germania, şi de inculpatul Thiel Adrian, fost Şerşeniuc, în Austria, care le asigurau găzduirea sau cazarea, mijloacele de transport şi de comunicaţie necesare comiterii infracţiunilor şi le furnizau <ponturile> sigure de furt - respectiv date amănunţite despre locaţiile unde urmau să comită furturile fără riscul de a fi prinşi (adrese, hărţi, locuri de amplasare a sistemelor de alarmă, program ş.a.). De asemenea, conform înţelegerii, cei doi asigurau şi depozitarea bunurilor sustrase până la transportarea lor în România sau valorificarea acestora pe teritoriul ţării de rezidenţă pentru obţinerea rapidă a unor sume de bani necesare întreţinerii, în special a inculpaţilor şi în subsidiar a victimelor, practicându-se preţuri mult reduse faţă de cele reale, sumele de bani astfel obţinute fiind însuşite de către traficanţi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Porcu”, liber în continuare, Şerşeniuc, Sever Şutu şi Jaronka, în penitenciar.
 Vizualizări articol: 7148 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
„Porcu”, liber în continuare, Şerşeniuc, Sever Şutu şi Jaronka, în penitenciar3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei