Declarație politică

Dumitru Mihalescul: Să ducem toți copiii la școală!



Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul
Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul și-a exprimat nemulțumirea, într-o declarație politică, vizavi de problemele sociale structurale din România, de faptul că într-o țară în care guvernanții se laudă cu evoluții economice de invidiat există școli în care tavanele cad peste elevi în clase sau că mulți din tinerii de astăzi nu reușesc să finalizeze nici măcar cursurile învățământului obligatoriu, din cauza sărăciei.
„Nu pot să nu constat faptul că, deși suntem în anul 2017, la zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, deși unii spun că «economia duduie», problemele sociale structurale din România continuă să se accentueze. Ce țară este aceea în care unii se laudă că evoluțiile economice sunt printre cele mai bune din lume, dar tavanele școlilor cad peste elevi în sălile de clasă? În beneficiul cui se duce creșterea economică din România, dacă unul din cinci copii nu poate să meargă la școală din cauza sărăciei? Cum putem spera la o țară «ca afară», dacă generațiile tinere nu ajung decât în parte să urmeze măcar cursurile învățământului obligatoriu? Când vor trece, oare, de la vorbe la fapte, adică la implementarea acelui pact pentru educație semnat de toate partidele politice, în urmă cu zece ani? Când, oare, vom acorda învățământului românesc o finanțare adecvată nu de 6%, nu de 5%, dar măcar de 4-4,5%? Se pare că niciodată învățământul nu este prioritatea vreunui guvern!”, a afirmat Mihalescul.
Responsabilitatea pentru starea învățământului aparține întregii clase politice
Deputatul PNL a mai arătat că starea jalnică a învățământului din România nu poate fi imputată unui singur ministru sau unui singur guvern, ci tuturor celor care au condus destinele României din decembrie 1989 până acum. „Nu vreau să fiu înțeles greșit pentru că aș acuza pe cineva anume! Starea jalnică în care se află astăzi învățământul românesc nu este imputabilă numai unui ministru sau numai unui guvern, ci este imputabilă tuturor miniștrilor și tuturor guvernelor care au condus România în ultimii 27 de ani. Responsabilitatea pentru fundătura în care a fost dus învățământul este a întregii clase politice, a tuturor partidelor și a tuturor celor de a căror competență a depins schimbarea în bine, atât a infrastructurii școlare, a salarizării dascălilor și a aducerii tuturor copiilor la școală”, a mai arătat Mihalescul.
Deputatul ales în circumscripția electorală nr. 35 Suceava se întreabă câți parlamentari români sunt conștienți că mii de copii nu frecventează cursurile școlilor, nu pentru că nu-și doresc, ci din cauza sărăciei. „Nu știu dacă de la înălțimea clădirii Parlamentului se vede și se cunoaște faptul că, astăzi, în România, mii de copii nu merg la școală, nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că nu pot, pentru că sărăcia îi ține acasă! Nu există copil care să nu-și dorească să meargă la școală, să se joace cu ceilalți, să-și facă prieteni, să cunoască și să descopere! Nu există părinți care nu-și doresc din toată ființa lor ca micuții lor să aibă o șansă mai bună în viață, știind că acea șansă vine numai și numai dacă vor merge la școală. Nu știu câți dintre dumneavoastră cunoașteți că, pentru mii de familii, prețul unei perechi de ghetuțe îi împiedică să-și trimită copiii la școală. Câți, oare, cunosc faptul că mii de micuți merg seara la culcare cu stomacul gol? Aceasta este România prosperă? Aceasta este România, «tigrul» creșterii economice europene? Personal, nu cred că așa arată o țară dezvoltată, o țară cu ochii către viitor”, a spus Mihalescul.
Obligația de a nu mai tolera ca problemele materiale să împiedice copiii să meargă la școală
Dumitru Mihalescul a mai arătat că, în calitate de deputat, nu a constatat să existe vreo preocupare deosebită a Parlamentului României față de copiii din familii cu nevoi speciale, față de problema analfabetismului, față de abandonul școlar tot mai mare. Nu a constatat să miște pe cineva, guvernant sau parlamentar, nici măcar emoțional sau măcar formal, faptul că, în loc să meargă la școală, unii copii merg la munca grea a câmpului sau au grijă de animalele familiei sau ale altora, și că această lipsă de preocupare a decidenților are, din păcate, implicații grave asupra viitorului acestor copii.
„Toți copiii trebuie să meargă la școală! Nu mai este nici un îndemn și nici o lozincă, ci o obligație a noastră, a tuturor! Dacă vreme de 27 de ani nici un guvern nici măcar nu și-a propus acest obiectiv, cred că astăzi, la sfârșitul anului 2017, avem obligația de a nu mai tolera nici un moment ca problemele materiale să împiedice copiii să meargă la școală. Școala este singura care îi va face pe toți mari! Cunoaștem foarte bine că școala înseamnă în primul rând copii, dar și dascăli și infrastructura necesară. Cred că testul competenței clasei politice actuale, dar și a Guvernului României, stă în modul în care vom reușit să aducem toți copiii la școală, asigurându-le tuturor șanse egale de reușită în viață”, a încheiat Mihalescul.



Recomandări

Școala de vară „Culorile sufletului”, o săptămână dedicată artei și educației la Seminarul Teologic Ortodox Suceava

Școala de vară „Culorile sufletului”, o săptămână dedicată artei și educației la Seminarul Teologic Ortodox Suceava
Școala de vară „Culorile sufletului”, o săptămână dedicată artei și educației la Seminarul Teologic Ortodox Suceava

Campanie umanitară pentru o tânără care s-a născut în ziua în care i-a murit tatăl, apoi a fost crescută de stat. Are nevoie de o casă!

Campanie umanitară pentru o tânără care s-a născut în ziua în care i-a murit tatăl, apoi a fost crescută de stat. Are nevoie de o casă!
Campanie umanitară pentru o tânără care s-a născut în ziua în care i-a murit tatăl, apoi a fost crescută de stat. Are nevoie de o casă!

Modernizări majore, realizate sau în curs de realizare, la toate școlile și grădinițele din Salcea, pentru 1.600 de copii și tineri

Spectacol cu cai, cascadorii și airsoft cu „Frăția Lupilor”, în weekend, la Școala de Echitație Equestrian Dreams din Mitocu Dragomirnei