Proprietarii clădirilor din zona centrală a municipiului Câmpulung Moldovenesc riscă să plătească în 2018 impozite cu până la 500% mai mari dacă nu le vor reabilita. Primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a anunţat la finalul săptămânii trecute că în baza programului de reabilitare a clădirilor din zona centrală aprobat în Consiliul Local, toţi proprietarii de imobile din zona centrală au fost notificaţi deja să reabiliteze faţadele, iar în caz contrar, potrivit noului Cod de procedură fiscală, impozitul pe clădiri va fi majorat cu 500%. Mihăiţă Negură a spus că astfel de notificări au fost transmise proprietarilor de clădiri, indiferent de vechimea acestora, din zona cuprinsă între stadionul municipal şi Colegiul Silvic.
„I-am informat deja că dacă nu îşi vor reabilita faţadele, impozitele pe clădiri vor fi de la 100% la 500% mai mari. Proprietarii acestor clădiri pot să vină la primărie cu documente prin care să arate că au intenţia să înceapă din primăvară reabilitarea faţadelor, şi atunci nu vor mai fi supraimpozitaţi. Dar ei trebuie să vină şi să semneze la primărie, să-şi asume răspunderea şi să spună de când vor să înceapă aceste lucrări. În caz contrar vom aplica noile impozite”, a spus Mihăiţă Negură.
El a subliniat faptul că acest program este extrem de important pentru Câmpulung Moldovenesc, pe motiv că îşi doreşte ca zona centrală a municipiului să fie una demnă de o staţiune turistică de interes naţional. ”Vorbim de o zonă în care sunt foarte multe clădiri, unele dintre ele istorice. Sunt clădiri afectate de timp, şi dacă vrem ca centrul oraşului să fie demn de o staţiune turistică de interes naţional trebuie să facem ceva în acest sens. Peste tot zona centrală este simbolul unui oraş şi modul cum arată demonstrează disciplina în urbanism existentă”, a mai spus primarul din Câmpulung Moldovenesc.
Primăria a asigurat fonduri pentru reabilitarea clădirilor pe care le are în proprietate
Mihăiţă Negură a precizat că înainte de a le solicita celorlalţi proprietari să-şi reabiliteze faţadele, primăria municipiului a dat mai multe dovezi de implicare proprie în realizarea de astfel de lucrări. Negură a arătat că primăria a demarat în cursul acestui an reabilitarea mai multor clădiri, cum ar fi Biblioteca Municipală, proiect finanţat de Compania Naţională de Investiţii, fosta primărie din centrul municipiului, clădire de patrimoniu, lucrări finanţare din bugetul local, dar şi Muzeul „Arta Lemnului”, care urmează să fie reabilitat din fonduri europene. În acelaşi timp, Mihăiţă Negură a arătat că deja mai multe imobile au fost reabilitate în totalitate, fie prin contribuţia exclusivă a proprietarilor privaţi, fie cu fonduri de la bugetul local, în cazurile în care primăria era proprietar pe o parte din clădire.
Mihăiţă Negură a exemplificat cu trei clădiri la care s-au finalizat recent lucrările, la una dintre acestea primăria contribuind la reabilitare cu suma de 70.000 de lei. El a spus că din clădirea respectivă, situată chiar în centrul municipiului, aproximativ două treimi sunt proprietatea primăriei şi o treime aparţine agenţilor economici. „Finanţarea reabilitării clădirilor proprietatea primăriei s-a făcut din bugetul local, iar celelalte clădiri au fost reabilitate pe cheltuiala proprietarilor. Pe această cale le mulţumesc acestora pentru că au contribuit la înfrumuseţarea oraşului”, a spus primarul din Câmpulung Moldovenesc.
Mihăiţă Negură a mai precizat că, potrivit programului, toate clădirile din zona centrală ar trebui să fie reabilitate în următorii doi ani.