Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 nov 2017 - Anul XXII, nr. 263 (6679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie finală

Suceveanul Orest Oanea, fost director general al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, trimis la puşcărie pentru şapte ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sucevean care a fost director general al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi va sta la puşcărie timp de şapte ani. Orest Oanea, de 48 de ani, a fost transferat încă de miercuri la Penitenciarul Botoşani pentru a-şi ispăşi pedeapsa dictată de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar de corupţie.

Orest Oanea, care în ultima perioadă era administrator al SC Toposig Expert Suceava, a fost trimis în judecată de procurorii DNA alături de alte 7 persoane, pentru inginerii funciare cu terenuri situate în comuna Dumeşti, judeţul Iaşi. Gruparea intenţiona să vândă terenuri unor investitori pentru sume de bani foarte mari. Prejudiciul în cauză este de peste 400.000 de euro.

Potrivit presei ieşene, Mihai Sabaiduc, primar al comunei Dumeşti, Constantin Butnariu, consilier juridic al Primăriei Dumeşti, şi Constantin Gheorghiu, fost primar şi ulterior secretar al aceleiaşi comune au fost acuzaţi de DNA Bucureşti de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale. Alături de ei procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Orest Oanea şi pe notarul Lidia Vieru pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grav, abuz în serviciu contra intereselor publice şi  fals material în înscrisuri oficiale. Notarul a fost acuzat şi de fals intelectual, uz de fals şi instigare la fals material. În acelaşi dosar au compărut în faţa instanţei şi Constantin Dorneanu, consilier superior în cadrul Primăriei Dumeşti, Radu Guzu, fost şef al Postului de Poliţie Dumeşti între 2005-2006, şi Elena Matei, secretar la Biroul Notarial Vieru Lidia.

 

Care sunt acuzaţiile din dosar

„În 2005 şi 2006, inculpaţii Sabaiduc Mihai, primar al comunei Dumeşti şi preşedinte al comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar, Butnariu Constantin, consilier superior I în cadrul Primăriei Dumeşti şi membru al comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar, Gheorghiu Constantin, secretar al comunei Dumeşti şi secretar al comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar, Dorneanu Constantin, consilier superior în cadrul aceleiaşi primării şi Guzu Radu, şef al Postului de Poliţie Dumeşti, au pus în aplicare un mecanism prin care inculpaţii sau rudele lor au dobândit în mod ilegal mai multe terenuri situate pe raza administrativ teritorială a comunei Dumeşti, judeţul Iaşi, în apropierea drumului european 58 (Halmeu-Iaşi-Sculeni) în scopul vânzării către investitori, în schimbul unor importante sume de bani", se arată în rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor, gruparea a cumpărat o serie de terenuri aparţinând unor persoane cu vârste înaintate la preţuri modice, iar ulterior a falsificat documentele schimbând scriptic amplasamentele. Ulterior, s-au încheiat cu vânzătorii contracte de vânzare - cumpărare în formă autentică în care erau consemnate aceleaşi suprafeţe, însă cu amplasamente în zona cu potenţial imobiliar.

„Pe tot parcursul derulării acestui mecanism, vânzătorii au fost în permanenţă în eroare cu privire la actele pe care le încheiau. În concret, după ce inculpaţii Butnariu Constantin, Gheorghiu Constantin, Dorneanu Constantin, Guzu Radu şi Sabaiduc Mihai intrau în posesia titlurilor de proprietate ale vânzătorilor sub pretextul realizării formalităţilor de încheiere a contractelor de vânzare - cumpărare şi după ce identificau terenuri cu suprafeţe similare în apropierea drumului european 58, inculpatul Oanea Orest, în calitatea sa de director general al O.C.P.I. Iaşi, modifica titlurile originale şi adăuga datele de identificare ale terenurilor vizate. Acest lucru se realiza pe baza unei documentaţii întocmite în fals de inculpaţii Butnariu Constantin, Gheorghiu Constantin şi Sabaiduc Mihai. Pentru a crea aparenţa de legalitate a acestor modificării, inculpaţii redactau în fals, în numele vânzătorilor, cereri către comisia locală de fond funciar Dumeşti având ca obiect schimbarea amplasamentelor terenurilor", susţin procurorii DNA Bucureşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveanul Orest Oanea, fost director general al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, trimis la puşcărie pentru şapte ani.
 Vizualizări articol: 3681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Suceveanul Orest Oanea, fost director general al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, trimis la puşcărie pentru şapte ani5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pasta crudă de ardei pentru iarnă Un adaos savuros și plin de vitamine pentru sosuri, care poate completa cu succes banala pastă de tomate pe timpul iernii se pregătește rapid, simplu, și nu necesită măsuri speciale de conservare. Pasta de ardei este un ingredient folosit de mai... Citeşte