Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 nov 2017 - Anul XXII, nr. 262 (6678)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Efectul „revoluţiei fiscale”

Taxe şi impozite cu aproape 20% mai mari în municipiul Suceava, din 2018

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru a-şi achita taxele şi impozitele locale, de anul viitor.

Decizia de majorare a acestora ar urma să fie luată în şedinţa de Consiliu Local de la finele lunii, convocată pentru data de 28 noiembrie.

„În această perioadă sunt în dezbatere taxele şi impozitele locale pentru 2018. Primăria Suceava nu a  majorat aceste taxe în ultimii 10 ani, decât atunci când a intervenit Guvernul şi a impus anumite modificări. După cum am mai anunţat, primăriile vor pierde mari sume de bani prin reducerea impozitării pe venit de la 16% la 10%. Suntem forţaţi să majorăm taxele şi impozitele locale la anumite categorii, astfel încât să compensăm o parte din pierderile pe care le vom suferi din cauza impozitului pe venitul global”, a declarat miercuri dimineaţă primarul Ion Lungu.

Conform calculelor, pe o medie aritmetică ponderată cresc taxele şi impozitele locale cu aproximativ 19% în 2018.

 

Cele mai mari creşteri, la clădirile rezidenţiale ale agenţilor economici

Conform unor exemple de calcul efectuate de oamenii de specialitate din Primăria Suceava, impozitul anual pentru o garsonieră va creşte cu 20 de lei, iar la un apartament cu patru camere cu 50 de lei.

La clădiri nerezidenţiale – persoane juridice, coeficientul de creştere este de la 1,5% la 1,8%. La clădiri rezidenţiale deţinute de persoane juridice, adică apartamente în care se desfăşoară activităţi economice, creşterea este şi mai mare, de la 0,2% la 0,5%.

Pentru exemplificare, la un cabinet medical astăzi se plăteşte un impozit de 88 de lei, de anul viitor, noul impozit ajunge undeva la 200 de lei pe un an de zile, adică mai mult decât dublu.

„Nu este foarte mult, în condiţiile în care aceste apartamente au profil economic, aduc un profit celor ce le utilizează. La nici una dintre categorii nu suntem la maximum cu taxele şi impozitele locale. La clădirile rezidenţiale noi avem 0,1%, când maximul este de 0,2%”, a completat edilul sucevean.

Se vor acorda în continuare bonificaţii de 10% la persoanele fizice şi juridice pentru impozitul pe clădiri, teren şi taxa auto.

 

Facilităţi pentru proprietarii de maşini electrice şi clădirile cu rol social

Noul proiect al taxelor şi impozitelor locale din municipiul Suceava favorizează anumite categorii de contribuabili.

„Nu vom aplica taxă hotelieră în acest an, este doar o primă măsură, vrem să încurajăm activitatea turistică în municipiul Suceava. Multe oraşe au o taxă hotelieră de 2-3%. De asemenea, vrem să încurajăm achiziţionarea de maşini electrice sau hibrid în municipiul Suceava, care vor beneficia de o scutire de 95% la impozitare”, a adăugat Lungu.

Vor fi acordate scutiri de la impozitul pe clădire în cazul construcţiilor care deservesc domeniul social şi nu vor fi deloc majorate taxele de la patinoar.

„Până la urmă proiectele pe care le avem sunt tot pentru suceveni. Banii care ne vin anul viitor vor fi mai puţini, avem multe lucrări în derulare. M-am orientat şi în funcţie de ce se întâmplă în celelalte oraşe din ţară, mai peste tot cresc taxele şi impozitele locale, unii le au mai mari decât la noi din anii anteriori. Sper să aprobăm în Consiliul Local taxele şi impozitele locale, acesta fiind primul pas pentru fundamentarea bugetului pe anul viitor”, a mai spus edilul sucevean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxe şi impozite cu aproape 20% mai mari în municipiul Suceava, din 2018.
 Vizualizări articol: 2654 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Taxe şi impozite cu aproape 20% mai mari în municipiul Suceava, din 20181.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei