Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 nov 2017 - Anul XXII, nr. 256 (6672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Meserii de viitor

Angajatorii suceveni pot solicita şcolarizarea elevilor în diverse meserii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul Școlar Judeţean (IȘJ) Suceava aşteaptă propuneri din partea angajatorilor suceveni în ceea ce priveşte domeniile de activitate în care au nevoie de personal specializat.

Instituţia încearcă să creioneze încă de pe acum un plan de şcolarizare pentru învăţământul profesional şi dual, pentru anul şcolar viitor, iar pentru a adapta oferta şcolară la nevoile pieţei, angajatorii au un cuvânt greu de spus.

Potrivit insp. Cezar Anuţei, purtător de cuvânt al IȘJ Suceava, ”solicitările operatorilor economici pot fi transmise până la data de 17 noiembrie 2017”.

Este important ca agenţii economici suceveni să hotărască care sunt meseriile pe care elevii le vor învăţa în liceele care organizează învăţământ profesional şi dual în următorul an şcolar, tocmai pentru a corela cerinţele de pe piaţa muncii cu pregătirea absolvenţilor.

„Cifra de şcolarizare se stabileşte anual, pe baza nevoilor pieţei muncii şi a tendinţelor de dezvoltare, precum şi pe baza solicitărilor operatorilor economici. Ținând cont de aceste prevederi, Inspectoratul Școlar trebuie să adapteze proiectul cifrei de şcolarizare pentru anul şcolar 2018-2019 la solicitările operatorilor economici”, transmite Inspectoratul Școlar Suceava.

Solicitările operatorilor economici pentru învăţământul dual vor fi transmise la Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) prin e-mail la adresa vet@tvet.rosau prin încărcare pe platforma site-ului www.alegetidrumul.ro.

În cazul învăţământului profesional, solicitările de şcolarizare ale operatorilor economici vor fi înaintate unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic partenere sau inspectoratelor şcolare. Formularele sunt postate pe site-ul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava http://www.isj.sv.edu.ro/,  la secţiunea Noutăţi.

IȘJ colectează şi centralizează solicitările primite, le analizează în Consiliul de Administraţie şi stabileşte unităţile de învăţământ care pot asigura formarea profesională.

Cifrele de şcolarizare propuse de IȘJ pentru anul şcolar 2018-2019  vor fi  înaintate spre aprobare Ministerului Educaţiei în luna ianuarie 2018.

 

O singură clasă de învăţământ dual

Responsabilii din educaţia suceveană speră ca pentru anul viitor să existe un număr mai mare de tineri care să aleagă clasele de învăţământ dual, unde au posibilitatea să se formeze într-o meserie căutată pe piaţa forţei de muncă.

 În primul an de aplicare la Suceava, învăţământul profesional dual se desfăşoară doar la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, unde elevii sunt pregătiţi pentru calificarea de operator în fabricarea celulozei şi hârtiei, la solicitarea Ambro. Cele două instituţii au încheiat un parteneriat, colegiul sucevean angajându-se în şcolarizare elevilor, iar compania Ambro obligându-se să asigure practica acestora. Durata şcolarizării este de trei ani, iar elevii care urmează cursurile clasei de învăţământ dual vor primi o bursă de 400 lei pe lună (200 lei de la sistemul de stat şi 200 lei de la agentul economic).

Cât priveşte învăţământul profesional, numeroase licee din judeţ organizează clase profesionale cu o durată de trei ani.

Avantajele învăţământului profesional sunt destul de multe, printre ele regăsindu-se şi bursa profesională de 200 de lei, certificate de calificare profesională, posibilitatea efectuării de practică în condiţii de muncă reale etc.. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajatorii suceveni pot solicita şcolarizarea elevilor în diverse meserii.
 Vizualizări articol: 1665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Angajatorii suceveni pot solicita şcolarizarea elevilor în diverse meserii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei