Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 nov 2017 - Anul XXII, nr. 255 (6671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criză financiară

Spitalele din Broşteni, Dumbrăveni, Zvoriştea, Mălini şi Vicovu de Sus au rămas fără bani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele cinci unităţi medico-sociale din Broşteni, Dumbrăveni, Zvoriştea, Mălini şi Vicovu de Sus, aşa-numitele cămine-spital, nu mai au bani pentru funcţionare. Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat ieri, în conferinţă de presă, că aceste unităţi, care aparţin de administraţiile locale, se află într-o situaţie financiară extrem de dificilă. Ea a arătat că potrivit legii, o parte din finanţare, adică salariile personalului medical, trebuie asigurată de Ministerul Sănătăţii, iar cheltuielile administrative, salariile personalului TESA şi ale infirmierelor trebuie plătite de primării. Dr. Zorescu a afirmat că Ministerul Sănătăţii este obligat să asigure 11.275 de lei pe an pe pat, iar primăriile 29.527 de lei pe an pe pat, sume insuficiente faţă de cheltuielile reale.

Unităţile amintite au probleme de finanţare atât în ceea ce priveşte cheltuielile medicale, cât şi cele de funcţionare.  Directorul DSP a spus că spitalele din Broşteni şi Dumbrăveni au epuizat fondurile primite, iar celelalte trei au bani doar pentru salarii până la sfârşitul anului. ”Salariile personalului medical au crescut cu 25%, dar această creştere nu se reflectă şi în modificarea standardului/pacient”, a spus dr. Zorescu.

Spitalul din Broşteni a primit, luna trecută, 150.000 de lei de la Consiliul Judeţean Suceava, din fondul de rezervă al bugetului judeţului, dar asta nu rezolvă problema decât temporar.

Cele cinci cămine-spital au un total de 125 de paturi, specificul acestor aşezăminte fiind spitalizarea pe perioadă îndelungată a pacienţilor cu afecţiuni cronice sau în stadii terminale. Din acest motiv, rulajul pacienţilor într-un an de zile este relativ redus.

 

Beneficiarii acestor spitale nu sunt obligaţi să aibă asigurare de sănătate

Doar spitalul din Dumbrăveni înregistrează un rulaj de peste 500 de pacienţi anual, ceea ce înseamnă că aici predomină acordarea serviciilor medicale, nu sociale.

”Aceste centre sunt o supapă pentru cazurile sociale, care îşi găsesc rezolvare pe plan local. Ar trebui luate măsuri pentru susţinerea lor”, a afirmat directorul DSP Suceava. Menţinerea căminelor-spital în stare de funcţionare este cu atât mai importantă cu cât, neavând finanţare din partea Casei de Asigurări de Sănătate, beneficiarii nu sunt obligaţi să aibă asigurare medicală.

Fiecare dintre aceste unităţi dispune de cel puţin un medic angajat cu timp parţial de muncă, în afară de Dumbrăveni, unde este medic permanent.

Pentru administraţiile locale este greu să asigure din bugetul local finanţarea acestor spitale. La Broşteni, de exemplu, oraş fostă colonie minieră, suma pe care trebuia să o acopere Consiliul Local era de 780.000 lei. Deliberativul a alocat doar 600.000 de lei şi a dat efectiv numai 400.000 de lei. Oraşul Broşteni are 6.200 de locuitori, iar suma colectată la bugetul local din taxe şi impozite este de aproximativ 800.000 lei pe an. Pentru a fi menţinut funcţional spitalul, ar trebui alocate pentru asta aproape toate veniturile proprii ale Primăriei Broşteni.

La Broşteni sunt 25 de angajaţi şi 25 de bolnavi care au nevoie de asistenţă permanentă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalele din Broşteni, Dumbrăveni, Zvoriştea, Mălini şi Vicovu de Sus au rămas fără bani.
 Vizualizări articol: 3299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spitalele din Broşteni, Dumbrăveni, Zvoriştea, Mălini şi Vicovu de Sus au rămas fără bani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei