Prevenție

Lupta împotriva traficului de persoane începe din școala gimnazială



În săptămâna 23-27 octombrie, la nivelul Școlii Gimnaziale „Al.I. Cuza” din Fălticeni s-a desfășurat o campanie dedicată prevenirii traficului de ființe umane. Primele zile au fost dedicate luptei împotriva traficului de persoane, iar cadrele didactice alături de copii s-au implicat în activități educative în cadrul parteneriatului Suceava – Antitrafic Networking – 2017, parte a proiectului „Rețea de suport și prevenire a traficului de persoane în județul Suceava – Antitrafic Net Suceava”. Primele acțiuni în cadrul acestui proiect au avut loc la începutul lunii octombrie cu o sesiune de instruire coordonată de subcomisar de poliție Liliana Orza, din partea Școlii „Al.I. Cuza” participând prof. Brîndușa Nisioi, director adjunct al unității. După ce informațiile au fost transmise tuturor cadrelor didactice, la nivelul școlii s-au desfășurat activități care vizează lupta împotriva traficului de ființe umane, un fenomen foarte grav în societatea actuală, căruia i-au căzut victime mulți adolescenți și copii. Activitățile au urmărit creșterea gradului de conștientizare cu privire la traficul de persoane în rândul copiilor și adulților. Au fost explicați termenii trafic de persoane, exploatarea unei persoane, victimă, traficant de persoane, au fost prezentate cauze și statistici cu privire la acest fenomen prin intermediul materialelor video, fiind distribuite și pliante.
Prof. Brîndușa Nisioi, director adjunct al Școlii „Al.I. Cuza” Fălticeni, ne-a declarat: “Pentru a conștientiza pericolul generat de formele diferite ale traficului de persoane elevii au urmărit secvențe din documentarul «Nefarious», identificându-se modalități de prevenire și soluții de combatere a traficului de persoane. Feedback-ul activităților s-a realizat prin prezentarea de către elevi a unor sloganuri și mesaje antitrafic de persoane, desene adresate potențialelor victime, cum ar fi: «Naivitatea costă», «Ființele umane nu au preț», «Nu fi o victimă a traficanților de persoane», «Nu te lăsa înșelat», «Traficul de persoane nu iartă», «Nu crede în vise false, spune nu traficanților» etc. Elevii au manifestat interes pentru aflarea informațiilor despre traficul de persoane, fenomen de risc major cu repercusiuni grave în rândul victimelor, și modalitățile prin care se pot proteja pentru a nu ajunge victime ale acestui fenomen”.
Activitățile proiectului au fost promovate și pe pagina Antitrafic Net Suceava, fiind întocmit un raport detaliat pe instituție cu modele de bună practică, modele ce vor face subiectul unui manual ce va fi realizat de Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina.



Recomandări

Lansarea campaniei naționale de prevenire a traficului de minori „Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”

Un sucevean judecat pentru complicitate la un jaf cu prejudiciu imens, săltat pentru trafic de persoane, la solicitarea austriecilor

Sucevean săltat pentru trafic de persoane, la solicitarea austriecilor - Foto europafm.ro
Sucevean săltat pentru trafic de persoane, la solicitarea austriecilor - Foto europafm.ro