Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 nov 2017 - Anul XXII, nr. 254 (6670)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Piedică neașteptată

Reabilitarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare, fără ofertanți și la a II-a licitație

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipalitatea suceveană se confruntă cu o situație inedită – vrea să reabiliteze o statuie cu mare importanță simbolică pentru oraș, a parcurs toate etapele de documentație, a alocat și fondurile necesare, dar s-a blocat unde nu se aștepta – nu se prezintă nimeni la licitație.

Ciudata situație s-a petrecut deja a II-a oară, ceea ce ridică serioase semne de întrebare dacă lucrarea va mai putea fi făcută la timp, pentru ca statuia să fie reabilitată până la sărbătorirea Unirii Bucovinei cu țara, în 2018.

Prima licitație pentru atribuirea lucrării în valoare de 562.138 de lei fără TVA a fost demarată în luna august. În lipsa ofertanților, a fost reluată în octombrie, pe 31.

Nici atunci nu s-a prezentat vreo firmă.

„Cu siguranță vom relua licitația cât de curând posibil. Nu înțeleg de ce nu se prezintă nici un ofertant. Vom analiza din nou situația, să vedem care ar fi problema, poate că firmele autorizate să facă astfel de lucrări nu au habar de ceea ce am licitat noi pe SEAP – sistemul electronic de licitații”, a spus viceprimarul Marian Andronache.

Lucrarea include atât statuia cu calul, cât și soclul monumentului, cu basoreliefurile.

Printre intervențiile propuse se numără refacerea soclului cu plăci din travertin, reabilitarea și remontarea tuturor elementelor din bronz, montarea de sisteme de iluminat arhitectural și ambiental, lucrări care nu pot fi efectuate decât de firme autorizate de Ministerul Culturii.

O a doua etapă, accesibilă unui număr mult mai mare de firme de construcții, vizează refacerea și extinderea platformelor, inclusiv prin montarea de mobilier urban – bănci, jardiniere, arbori ornamentali și realizarea de rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Statuia ecvestră din parcul Șipote este un monument din bronz, închinat marelui domnitor moldovean Ștefan cel Mare (1457 – 1504).

Monumentul, cu o înălțime totală de 23 de metri (inclusiv soclul) este amplasat în parcul Șipote, în apropierea Cetății de Scaun a Sucevei.

Din păcate, de la dezvelirea acestuia, pe 16 septembrie 1977 și până acum, s-a înregistrat o degradare accentuată a acestuia, atât din cauza factorilor naturali, cât și a intervenției umane, pe lângă exfolierea placajelor, prăbușirea pardoselii platformei soclului și a treptelor, cea mai gravă distrugere fiind desprinderea basoreliefului, cu risc de distrugere a acestuia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reabilitarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare, fără ofertanți și la a II-a licitație.
 Vizualizări articol: 2019 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reabilitarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare, fără ofertanți și la a II-a licitație0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei