Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 nov 2017 - Anul XXII, nr. 252 (6668)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Reprezentare

Universitarul Sanda-Maria Ardeleanu a participat la Conferinţa Femeilor din Francofonie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorul universitar DHC Sanda-Maria Ardeleanu a participat, în perioada 1-2 noiembrie a.c., la a doua Conferinţă a Femeilor din Francofonie, organizată de România, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis, în colaborare cu Ministerul de Externe şi în prezenţa secretarului general al Francofoniei, Michaëlle Jean. Prof. Ardeleanu a declarat, ieri, că această conferinţă a avut ca temă participarea femeilor la viaţa economică – inovaţie, antreprenoriat şi dezvoltare şi că a reunit în jur de 700 de participanţi din 54 de ţări. 

”Francofonia a explodat în România şi beneficiază de recunoaştere la cel mai înalt nivel – Preşedinţie, Guvern, instituţiile francofone din România. Conferinţa este încă un moment major în recunoaşterea valorilor francofoniei, dar şi a implicării României în această axă politică, socială, culturală şi economică”, a declarat universitarul sucevean.

Potrivit acesteia, vremea discursurilor frumoase a trecut şi acum francofonia ”se deschide spre alte orizonturi, anume cele pragmatice” - drepturile femeii şi accesul la piaţa forţei de muncă, inovaţia şi spiritul antreprenorial al femeilor şi leadershipul femeilor în guvernanţa economică. Meritul pentru orientarea spre zona economică îi aparţine, afirmă prof. Ardeleanu, secretarului general al Francofoniei, Michaëlle Jean, fost guvernator al Canadei, care are ”o strategie coerentă şi lucidă de promovare a francofoniei”. Ea a mai spus că, la această oră, în spaţiul francofon există doar cinci femei şef de stat, dintre care preşedintelui Republicii Mauritius, Ameenah Gurib-Fakim, a fost prezentă la conferinţa de la Bucureşti. De asemenea, la lucrările conferinţei a participat şi Ouided Bouchamaoui, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, preşedintele Uniunii Tunisiene a Industriei, Comerţului şi Artizanatului. Din Republica Moldova a participat universitarul Ana Guţu, cunoscută în mediul politic ca susţinătoare a reunificării celor două state româneşti.

 

”La ce serveşte francofonia?”

”La ce serveşte francofonia?, se întreabă mulţi. Ei bine, francofonia uneşte şi are puterea de a genera competiţia absolut necesară pentru stimularea valorilor, prin recunoaştere la cel mai înalt nivel”, a afirmat Sanda-Maria Ardeleanu, care a mai spus că obiectivul major este asigurarea drepturilor femeii şi a egalităţii de gen în activitatea economică şi în societate, în general. Un accent aparte a fost pus pe responsabilitatea agenţilor economici în asigurarea condiţiilor de aplicare a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

Totodată, prof. Ardeleanu a arătat că tematica evenimentului de la Bucureşti se regăseşte în problematica proiectului ”Francofonia în comunitate”, derulat prin Biroul Francez şi Centrul de Reuşită Universitară, din cadrul Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava, de altfel singurul proiect de acest gen din ţară.

”Cu ocazia conferinţei, a fost lansată Reţeaua francofonă a femeilor de afaceri, cu scopul de a facilita cooperarea între mediile de afaceri din ţările francofone, şi a fost adoptat un document politic, <Apelul de la Bucureşti>, care este un îndemn la acţiune concertată, în întreg spaţiul francofon, pentru asigurarea reală a drepturilor femeii”, a mai spus prof. Sanda-Maria Ardeleanu. Apelul afirmă că participanţii vor acţiona solidar „pentru ca femeile să devină un motor de dezvoltare economică, socială şi culturală şi o pârghie pentru creşterea economică, în pofida inegalităţilor structurale care constituie, încă, o frână pentru dezvoltarea potenţialului lor”.

Închiderea Conferinţei a marcat rolul hotărâtor al dezbaterilor de la Bucureşti pentru Strategia francofoniei în privinţa egalităţii dintre femei şi bărbaţi, document care se va adopta la Sommet-ul Francofoniei de la Erevan, în octombrie 2018.

Menţionăm că la Târgul de creaţie feminină, organizat de Primăria Capitalei, tot cu acest prilej, în Piaţa Universităţii, la standul Bucovinei au fost promovate cu succes tradiţii, preparate şi produse specifice zonei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitarul Sanda-Maria Ardeleanu a participat la Conferinţa Femeilor din Francofonie.
 Vizualizări articol: 2441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Universitarul Sanda-Maria Ardeleanu a participat la Conferinţa Femeilor din Francofonie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei