Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 nov 2017 - Anul XXII, nr. 252 (6668)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme financiare

Primăriile Vatra Dornei şi Siret au conturile blocate din cauza datoriilor la proiectul „Utilităţi şi mediu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăriile din Vatra Dornei şi Siret au conturile blocate din cauza datoriilor înregistrate la proiectul „Suceava - Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis ieri o nouă scrisoare către premierul României, Mihai Tudose, în care trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia disperată în care se află primăriile sucevene care fac parte din proiectul „Utilităţi şi mediu”. Gheorghe Flutur i-a transmis prim-ministrului României că în momentul de faţă 48 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava se confruntă cu o problemă extrem de dificilă, care reprezintă un real pericol pentru funcţionarea de zi cu zi a administraţiei locale, respectiv lipsa resurselor financiare pentru plata datoriilor contractate în vederea realizării unor obiective de investiţii din cadrul Programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”, aprobat prin Hotărârea Guvernului României nr. 484/2002, contractat în anul 2004 şi garantat de Ministerul Finanţelor Publice.

„Această problemă este binecunoscută de administraţia centrală, căreia împrumutaţii s-au adresat în nenumărate rânduri, găsindu-şi o posibilă rezolvare prin aplicarea dispoziţiilor art. XII al OUG nr. 114/2009 privind unele măsuri financiare”, a precizat Gheorghe Flutur.

 

Flutur atrage atenţia că 48 de localităţi din judeţ sunt într-o situaţie de extremă dificultate

Şeful administraţiei judeţene a arătat că acest act normativ prevede că începând cu data de 1 ianuarie 2010, achitarea obligaţiilor financiare aferente contractului de credit încheiat de judeţul Suceava şi ceilalţi 61 de împrumutaţi din acelaşi judeţ cu Deutsche Bank AG Londra, în anul 2004, finanţator care ulterior, în luna iulie 2004, a transferat contractul la Deutsche Bank Luxembourg pentru finanţarea Programului "Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava", se efectuează din două surse. În ordine, acestea sunt soldul contului de disponibilităţi deschis în numele şi pe seama Consiliului Judeţean Suceava la Banca Comercială Română - Sucursala Suceava, sold care a fost epuizat încă din anul 2015, iar apoi din veniturile proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale împrumutate.

„Subliniem că aceste unităţi administrativ-teritoriale nu îşi pot asigura integral nici măcar capitolele secţiunii de funcţionare aferente serviciilor publice strict necesare, cu atât mai puţin resursele pentru plata obligaţiilor creditului. Ca urmare, la data scadenţei creditului, conform convenţiei de garantare, a fost accesat fondul de risc pentru un număr însemnat de unităţi administrativ-teritoriale care s-au aflat în incapacitate de plată, iar ca o situaţie extremă, în ultimele zile, au fost blocate conturile pentru două din acestea, municipiul Vatra Dornei şi oraşul Siret, fiind iminente şi alte blocări de conturi”, a subliniat Gheorghe Flutur. El a arătat că în condiţiile în care 48 de primării din judeţ sunt într-o situaţie de extremă dificultate, este extrem de importantă asigurarea celei de-a treia surse de finanţare a obligaţiilor aferente acestui credit, respectiv sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, cu această destinaţie. În aceste condiţii, preşedintele CJ Suceava i-a solicitat premierului Mihai Tudose alocarea prin rectificare bugetară a unei sume de 27,5 milioane de lei pentru primăriile care fac parte din proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăriile Vatra Dornei şi Siret au conturile blocate din cauza datoriilor la proiectul „Utilităţi şi mediu”.
 Vizualizări articol: 2056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primăriile Vatra Dornei şi Siret au conturile blocate din cauza datoriilor la proiectul „Utilităţi şi mediu”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei