Google
 
sâmbătă, 4 nov 2017 - Anul XXII, nr. 252 (6668)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,7081 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,1377 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   1 imagine |   ø fişiere video

Hârtie falsă

Fostul primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Şerban, complice la furt de bani din subvenţii europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gabriel Şerban, fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc în perioada 2004-2012, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. El este acuzat că a eliberat o hârtie care nu era conformă cu realitatea şi cu ajutorul căreia Ioan V. Piticari, reprezentantul Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, a reuşit să încaseze fără a avea drept subvenţii din bani europeni de peste 200.000 de lei. În total, prejudiciul  din acest dosar se ridică la aproape 1,2 milioane de lei.

Gabriel Şerban va fi judecat pentru comiterea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Mai exact, procurorii DNA au ajuns la concluzia că „în calitate de  primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, i-a înlesnit inculpatului Piticari V. Ioan, cu intenţie, obţinerea de subvenţii, în mod necuvenit, în campania 2011, în sumă totală de 219.448,15 lei, în numele Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, prin aceea că i-a eliberat acestuia o adresă nr. 15091/09.09.2011, pentru a-i servi la APIA CJ Suceava, pe care inculpatul Piticari V. Ioan a depus-o în dosarul de subvenţii/2011 al Asociaţiei Piatra Şoimului, fără a fi înregistrată în evidenţele APIA CJ Suceava, adresă care are un conţinut inexact în accepţiunea art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 întrucât creează aparenţa unei deţineri legale a păşunii municipiului Câmpulung Moldovenesc, de către Asociaţia Piatra Şoimului, după data expirării contractului de arendare nr. 16332/31.08.2007 încheiat pe 3 ani”.

 

Ioan V. Piticari a fost consilier judeţean în mandatul 2012-2016

Alături de Gabriel Şerban a mai fost trimis în judecată Ioan V. Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului.

Piticari este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

„În calitate de reprezentant legal al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului din mun. Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava, în campaniile agricole 2010, 2011 şi 2012, cu complicitatea funcţionarului public al APIA CJ Suceava, inculpata Cheler Nicoleta, şi a primarului municipiului Câmpulung Moldovenesc, inculpatul Şerban Gabriel Constantin, a folosit la APIA CJ Suceava, în numele Asociaţiei Piatra Şoimului, cu rea-credinţă şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, documente falsificate prin contrafacerea subscrierii şi documente cu conţinut inexact, faptă având ca rezultat obţinerea pe nedrept de subvenţii pe suprafaţă (SAPS), în sumă totală de 634.603,26 lei, pentru care APIA s-a constituit parte civilă în cauză”, se specifică într-un comunicat al DNA Suceava.

Potrivit anchetatorilor, Asociaţia Piatra Şoimului nu a făcut dovada utilizării legale a păşunii pentru care a solicitat sprijin pe suprafaţă, contractul de arendare încheiat de Asociaţie cu Primăria mun. Câmpulung Moldovenesc la data de 31 august 2007 expirând la data de 31 august 2010, nu a prezentat la APIA dovada înregistrării persoanei juridice în Registrul Naţional al Exploataţiilor, nu a făcut dovada deţinerii efectivului de animale pe raza administrativ-teritorială unde se află păşunea, de către persoanele trecute în Anexele 32 şi 13, iar aceste persoane s-a dovedit că nu sunt membri ai asociaţiei şi nu au semnat în dreptul numelui lor, nu l-au împuternicit pe preşedintele Asociaţiei Piatra Şoimului, Ioan V. Piticari, să solicite subvenţii de la APIA.

„În calitate de reprezentant legal al I.F. PITICARI IOAN, în campaniile agricole 2010, 2011 şi 2012, cu complicitatea funcţionarului public al APIA CJ Suceava, inculpata Cheler Nicoleta, a folosit la APIA CJ Suceava, în numele IF PITICARI V. IOAN, cu rea-credinţă şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, documente falsificate prin contrafacerea semnăturii şi documente cu conţinut inexact,

faptă având ca rezultat obţinerea pe nedrept de subvenţii pe suprafaţă (SAPS), în sumă totală de 564.455,64 lei, pentru care APIA s-a constituit parte civilă în cauză”, se mai arată în comunicatul DNA Suceava.

Procurorii anticorupţie au mai arătat că la data de 12 mai 2010, când Ioan Piticari a depus la APIA CJ Suceava cererea de subvenţii/2010, în numele persoanei fizice a depus şi cererea privind transferul exploataţiei pe IF PITICARI V. IOAN, iar pentru a face dovada folosinţei/utilizării terenului, a depus un contract de închiriere nr. 9636, încheiat de Primăria Câmpulung Moldovenesc cu persoana fizică Piticari V. Ioan la o dată ulterioară depunerii cererii de subvenţie, respectiv la data de 13 mai 2010, pe o perioadă de 6 ani, începând cu data de 20 mai 2010. De asemenea, fermierul nu a îndeplinit condiţia de eligibilitate privind asigurarea încărcăturii pe păşunat.

 

Faptele imputate funcţionarului APIA Suceava Nicoleta Cheler

În faţa judecătorilor va ajunge şi Nicoleta Cheler, consilier superior, şef al Serviciului Autorizare Plăţi (fostul IACS) din cadrul APIA Centrul Judeţean Suceava, pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

„În calitate de şef Serviciu Autorizare Plăţi pe Suprafaţă din cadrul APIA CJ Suceava, în campaniile 2010, 2011 şi 2012, în baza aceleiași rezoluţii infracţionale, cu știinţă, i-a înlesnit inculpatului Piticari V. Ioan obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, în valoare totală de 634.603,26 lei, în numele Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, prin aceea că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, realizând controlul vizual al cererilor de subvenţii, precum şi al documentele depuse de fermier, deşi era obligată să le respingă pe motiv că nu erau îndeplinite condiţiile de eligibilitate, iar documentele nu erau valabile (fermierul nu a făcut dovada folosinţei/utilizării păşunii pentru care a solicitat sprijin financiar pe suprafaţă şi nici dovada îndeplinirii încărcăturii pe păşunat), a bifat cu intenţie, în formularul V1, că cererile sunt complete şi valabile în anii 2010 şi 2011, respectiv a efectuat cu intenţie, în calitate de verificator SAPS, un control formal al dosarului, în anul 2012, şi a aprobat deciziile de plată a subvenţiilor în anii 2010, 2011 şi 2012, nerespectând Manualul de proceduri şi legislaţia aplicabilă în domeniul subvenţiilor. În aceeaşi calitate şi în aceeaşi perioadă, în baza aceleiași rezoluţii infracţionale, cu știinţă, i-a înlesnit inculpatului Piticari V. Ioan obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, în valoare totală de 564.455,64 lei, în numele I.F PITICARI IOAN, prin aceea că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, realizând controlul vizual al cererilor de subvenţii, precum şi al documentele depuse de fermier, deşi era obligată să le respingă pe motiv că nu erau îndeplinite condiţiile de eligibilitate, iar documentele nu erau valabile (fermierul nu a făcut dovada folosinţei/utilizării păşunii pentru care a solicitat sprijin financiar pe suprafaţă şi nici dovada îndeplinirii încărcăturii pe păşunat), a bifat cu intenţie, în formularul V1, că cererile sunt complete şi valabile, respectiv a aprobat deciziile de plată a subvenţiilor în anii 2010, 2011 şi 2012, nerespectând Manualul de proceduri şi legislaţia aplicabilă în domeniul subvenţiilor”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

 

Sechestru pe bunurile celor trei inculpaţi

Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului este, de asemenea, inculpată în dosar ca persoană juridică, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

„În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, prin reprezentantul său legal, inculpatul Piticari V. Ioan, a folosit la APIA CJ Suceava, cu rea-credinţă, documente falsificate prin contrafacerea subscrierii şi documente cu conţinut inexact, faptă având ca rezultat obţinerea pe nedrept de subvenţii pe suprafaţă (SAPS), în sumă totală de 634.603,26 lei, pentru care APIA s-a constituit parte civilă în cauză - realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Astfel, Asociaţia Piatra Şoimului, prin reprezentant legal, inculpatul Piticari V. Ioan nu a făcut dovada utilizării legale a păşunii pentru care a solicitat sprijin pe suprafaţă, contractul de arendare încheiat de Asociaţie cu Primăria mun. Câmpulung Moldovenesc la data de 31.08.2007 expirând la data de 31.08.2010, nu a prezentat la APIA dovada înregistrării persoanei juridice în Registrul Naţional al Exploataţiilor, nu a făcut dovada deţinerii efectivului de animale pe raza administrativ-teritorială unde se află păşunea, de către persoanele trecute în Anexele 32 şi 13, iar aceste persoane s-a dovedit că nu sunt membri ai asociaţiei şi nu au semnat în dreptul numelui lor, nu l-au împuternicit pe preşedintele Asociaţiei Piatra Şoimului, Piticari V. Ioan, să solicite subvenţii de la APIA”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

Pentru a recupera prejudiciul, procurorii anticorupţie au pus sub sechestru bunurile imobile aparţinând lui Gabriel Şerban, Ioan Piticari şi Nicoleta Cheler, suma care trebuie recuperată fiind de 1.193.838 de lei.

Procurorii au mai făcut precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Şerban, complice la furt de bani din subvenţii europene.
 Vizualizări articol: 2178 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fostul primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Şerban, complice la furt de bani din subvenţii europene0.05

Iulius Mall Suceava
Denis
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei